Un copil în vârstă de 7 ani a dispărut în urmă cu două luni de undeva din judeţul Arad. A plecat la muncă la stână şi nu s-a mai întors. Din aceeaşi localitate de unde, în urmă cu 24 de ani, a mai dispărut un copil, potrivit Antena3.

Ambii sunt de negăsit. Diferenţa dintre cele două cazuri e simplă. Pe Sebi, băieţelul de 7 ani, măcar l-au căutat. Pe Călin, adolescentul de 17 ani, l-au căutat doar părinţii. Ambii sunt acum nişte numere pe două dosare dintr-un fişet.

Două mame. Cati şi Adela. Doi copii. Călin şi Sebastian. Aceeaşi localitate. Mişca, judeţul Arad. Aceeaşi poveste. Ambii au dispărut şi nu-i mai găseşte nimeni. Nimeni nu-i mai caută. Singura diferenţă e timpul. Sebastian a dispărut pe 9 ianuarie anul acesta. Călin a dispărut acum 24 de ani.

„Ne-am dus la şeful de post şi i-am povestit că a dispărut copilul şi am avut presimţiri rele legate de podul din sat înspre Vânători”, spune mama lui Călin

Vânători e satul comunei Mişca, satul din care acum aproape două luni a dispărut alt copil: Sebastian. La 7 ani, a plecat la muncă la stână la un cioban şi de-atunci nu l-a mai văzut nimeni.

„Timpul trece şi tace! Pruncul meu nu e lângă mine. Cum dorm eu cu 3 în casă şi cu unul nu?”, spune mama lui Sebi.

Cealaltă mamă nu mai are nimic.

„Eu tot ce-am avut am pierdut. Am pierdut copilul. Bărbatul a murit de inimă rea”, spune mama lui Călin. 

Mama: Poliţia nici nu ne-a băgat în seamă

Are cearcăne negre de-atâta plâns şi-şi aminteşte ca şi azi cum ea şi tatăl lui Călin au făcut atunci propria anchetă. În câteva zile de la dispariţie, au ajuns la concluzia că băiatul lor de 17 ani fusese omorât. Principalii suspecţi: 4 indivizi din sat, care l-ar fi ucis cu tractorul primăriei şi apoi l-ar fi aruncat de pe pod.


„Pe 13 i-a chemat şeful de post, le-a luat declaraţii cu ce s-a întâmplat acolo. Ei au motivat, cei pe care-i suspectăm de omor, că au fost să se spele pe mâini. Că făcuseră o pană la tractor. Noi am insistat pe varianta că am auzit de la oameni că circulau cu farurile stinse şi cu viteză foarte mare.

Era posibil să-l fi şi lovit cu tractorul. În primele 6 luni de la dispariţie, şeful serviciului judiciar nici nu ne-a primit să stea de vorbă cu noi. La insistenţele noastre, a fost dispărut pe ţară la o lună,” spune mama lui Călin.

Copii dispăruţi. Anchete de faţadă

Şi asta a fost tot. Poliţiştii, procurorii, toţi, s-au comportat ca şi cum Călin nu ar fi existat. Nu l-au căutat, nu au audiat martori, nu i-au ascultat pe părinţi. Nu au făcut nimic.

„Au fost martori audiaţi de procurorul şef, dar abia în 1999, la 3 ani după. Cam la o lună a venit de la judiciar şi a luat amprente de pe lucrurile personale ale copilului, au luat câteva declaraţii”, 

În tot acest timp, părinţii lui Călin au umblat prin canalele cu boschetari la Arad, au plătit detectivi particulari, şi-au vândut apartamentul, au întrebat din casă în casă. Au făcut ce trebuia să facă Poliţia.

Mama: „Am făcut anchetă singură. Am ajuns să învăţ psihologia judiciară”

„Am făcut anchetă singură. Am ajuns să învăţ psihologia judiciară şi să mă duc eu să le spun să-i ducă la detectorul de minciuni. 

Prin Poliţia din Germania am reuşit să îl dăm în urmărire generală şi să-l trecem pe un site al copiilor dispăruţi şi abia după aia Poliţia din Arad l-a dat în urmărire internaţională. În 99 s-a mai întâmplat un lucru. La o nuntă din sat, unu din grupul asta de prieteni al lor ar fi strigat : Am să te omor cum l-am omorât pe Călin. O să te arunc de pe pod”, a mai spus Cati Cosma, mama lui Călin

Mama: „Criminalii sunt liberi şi îmi râd în nas”

La 5 ani de la dispariţie, principalii suspecţi în cazul lui Călin au ajuns la detectorul de minciuni.

„Până la urmă ajung să plătesc criminalul copilului meu ca să meargă la detectorul de minciuni. Comandantul, procurorul, unchiului criminalului erau pe o mână şi au venit de la detectorul de minciuni veselie mare la cofetărie că au trecut testul. Au luat 2 distonocalm şi nu i-a mai prins nimeni. Şi la primărie poliţiştii au chefuit victoria că au ieşit nevinovaţi”, a mai spus femeia.

La 24 de ani distanţă, mama lui Călin a încremenit când a auzit că un alt băieţel, în aceeaşi comună, e de negăsit. De data asta, Poliţia făcea ceva. Şi s-a dus peste toţi poliţiştii care veniseră pentru celălalt băieţel.

„Întotdeauna când văd la televizor că a dispărut un copil parcă am împunsături în inimă. Nu s-a evaporat. Un copil nu se poate evapora într-un sat cum e Mişca. Ceva s-a întâmplat.

Să ceară la Poliţie să-i audieze pe toţi pe care-i suspectează. Chiar să-i ducă la detectorul de minciuni. Tu poţi să ceri testul poligraf întrebările care i s-au pus şi care persoane au fost duse la test.

Toată ziua când am auzit elicopterele, vă rog să mă credeţi, aşa mi-a stat inima. M-am gând că poate găsesc şi oasele copilului meu, că altceva n-au ce să găsească. Să ştiu că are o cruce în cimitir măcar”, a mai spus mama îndurerată.

Romania, pe primul loc la traficul cu persoane

Cele două cazuri sunt radiografia clară a copiilor dispăruţi din România. Iar cazul lui Sebi e dovada clară că de la Caracal încoace nu s-a schimbat nimic.

După 24 de ani, Călin nu mai figurează nici măcar pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea „Copii dispăruţi”. Nu este nici la adulţi. Nu mai există. 

Deşi anul trecut Ministerul de Interne a promis în Parlament o structură specială pentru copiii dispăruţi, ea nu există.

În emisiunea Decisiv a Catalinei Porumbel, ministrul Afacerilor Interne, a declarat ca va accelera procesul de adoptare a legii care zace în Parlament și care va face sa existe un Roalert al copiilor dispăruți, pe modelul Amber Alert din SUA.

Citește și: DIICOT și IPJ Cluj explică metoda de racolare “loverboy”, pe seama escaladării fenomenului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.