Ministerul Afacerilor Externe transmite că dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc.

„Drapelul secuilor va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă a restricțiilor în toată România!
Haideți secuilor!
Hai Transilvania!“, scria oficialul maghiar care a si postat o fotografie în acest sens.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, în această dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziția părții române.

Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific.

Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.

„Ministerul Afacerilor Externe reia insistent apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie“, anunță instituția printr-un comunicat, scrie cotidianul.ro.

2 COMENTARII

  1. Unde sunt autoritățile romane?????de ce nu operează arestări în acea zona??CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA???? aceste provocări ordinare trebuie pedepsite Aloooo se aude la Cotroceni????

  2. Legi pot fi aplicate de autorități administrative locale formate din funcționari ai intereselor angajatorului, nu ale fantasmelor deshumate din Castra Martis !?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.