Având în vedere numeroasele articole apărute în cotidianul „Gazeta de Cluj”, ultimul fiind publicat în data de 03.03.2024, privind situația fondului forestier din zona Muntele Băişorii, dorim sa aducem la cunoştiinţa opiniei publice punctul de vedere al conducerii Direcției Silvice Cluj şi, respectiv, al Ocolului Silvic Turda: 

DREPT LA REPLICĂ 

Din punct de vedere ne rezervăm dreptul să nu comentăm demersul Gărzii Forestiere Cluj adresat presei clujene însă din perspectiva instituțională vizând înterferența atribuțiilor ce ar trebuie să se împletească în scopul asigurării unui climat administrativ sub pavăza cortului legalității nu înțelegem şi dezavuăm lipsa totală de colaborare a Gărzii Firestiere Cluj în condițiile în care NICIODATĂ, fără excepţie, conducerea Direcței Silvice Cluj nu a stăvilit actele de control ale autorității descentralizzate în teritoriu. 

Prin urmare, văzând materialul publicat în cotidianul Gazeta de Cluj, am făcut o analiză a datelor succinte, şi, în majoritatea lor generice, vizavi de presupusele fapte săvârşite de personalul silvic raportate la fondul forestier naţional, în strictă legătură cu conținutul articolului, după cum urmează: 

1. Aprioric arătăm și, mai mult, dovedim cu înscrisuri ce emană de la Garda Forestieră Cluj că în suprafața vizată nu este vorba de o defrişate. Potrivit legii, defrişarea este consecutivă cu schimbarea categoriei de folosință a terenului în cauză, ceea ce nu este cazul în privința terenului supus verificării: 

2. În privința diminuării fondului forestier național față de care poziția Gărzii Forestiere Cluj este una aflată sub semnul suspiciunii rezonabile că ar fi fost săvârşită o astfel de infracțiune ne exprimăm mari rezerve dar şi dubii, nu numai pentru necoerenţa actului administrativ săvârșit de Garda Forestieră Cluj dar mai ales pentru bâjbâiala identificării apartenenţei terenului cu pricina la fond forestier sau nu, bâjbâială ce reiese din conținutul articolului de presă, astfel:,, fondul forestier a fost diminuat şi au existat tăieri ilegale de arbori. Mai mult, nu numai proprietarul cabanei ar fi vinovat de infracțiunile sesizate, ci şi un proiectant care ar fi mutat nişte limite în momentul în care a fost realizat amenajamentul silvic, în anul 2011.,, Mai apoi se precizează tot de către Garda Forestieră Cluj: „, Din păcate, nici până la acest moment nu a fost elucidată problema terenului defrișat în ceea ce priveşte încadrarea lui în fondul forestier. Istrate Ștetco a transmis că nu s-a ajuns la o concluzie în legătură cu acest aspect, deoarece,,sunt tot felul de lucruri ciudate acolo”. 

3. Opinia publică a fost indusă în eroare și, deși înțelegem desluşit motivele și interesele ce stau la temelia acestei cacialma mediatice, înțelegem să nu ne referim la acestea, acum și aici, întrucât organele de urmărire penală, aceleași organe de urmarire sesizate de Garda Forestiera Cluj, au fost sesizate în condițiile art. 290 C. pr. pen. de Ocolul Silvic Turda. 

Învederăm opiniei publice că terenul în care s-au executat tăieri legale de arbori este proprietatea privată a entității COMPOSESORAT MUNTELE BĂIŞORII, situată în afara fondului forestier național, acest din urmă aspect fiind stabilit indubitabil de Garda Forestieră Cluj. Că este așa rezultă fără putință de tăgadă din conținutul avizului nr. 1477/20.02.2014 din care cităm: „suprafețele care fac obiectul PUZ-ului, nu fac parte din fondul forestier național,,. În cauză este vorba despre avizul unui PUZ vizavi de o suprafață de teren având categoria de folosință „agricol-păşune şi căi de comunicație conform cu extrasele de carte funciară …. şi cu avizul Primăriei Valea Ierii nr. 340/13.02.2018 înregistrat la Consiliul Județean cu nr. 4804/13.02.2018,,. Care va să zică la momentul avizării de către Garda Forestieră Cluj a PUZ-ului menționat, nu s-a diminuat fondul forestier național. Mergând mai departe, începând cu data de 31.07.2023 şi finalizând cu 04.08.2023, Garda Forestieră Cluj, urmare verificărilor efectuate în teren prin organele proprii de control și ca urmare a unui alt articol de presă anterior datând tot din anul 2023, emite mai multe procese verbal de verificare și notă de constatare (nota de constatare nr. 14165/04.08.2023) prin care concluzionează, cităm: „,coroborând informațiile obținute cu ocazia acestor verificări, se pot concluziona următoarele: suprafața pentru care se solicită informații de către Gazeta de Cluj este în afara fondului forestier național,,

Cu referire la furtul de arbori invocat de articolul din presă și sesizat de Garda Forestieră Cluj arătăm că, la cererea proprietarului (Composesorat Muntele Băişorii) Ocolul Silvic Turda, în calitate de prestator de servicii silvice în favoarea proprietarului solicitant, a dispus marcarea arborilor solicitați a fi extrași, a evaluat masa lemnoasă potrivit normativelor silvice în vigoare la data prestării serviciilor silvice şi a autorizat tot astfel exploatarea masei lemnoase în favoarea proprietarului. Proprietarul este acela care a comercializat materialul lemnos exploatat în nume propriu și pentru sine iar dacă o infracțiune de furt ar fi fost săvârșită aceasta ar fi trebuit sesizată de către proprietar. Ocolul Silvic Turda nu are cunoștință de săvârşirea infracţiunii de furt al materialului lemnos care l-a autorizat spre exploatare. 

Cât priveşte dosarul ce stă la baza sesizării organelor de urmărire penală conținând 239 de file, l-am solicitat în copie Gărzii Forestiere Cluj însă până la data pezentei nu ne-a fost comunicat. 

Apreciem că demersul mediatic este partizan unor interese obscure din zona proprietății funciare a Composesoratului Muntele Băişorii și nu înțelegem de ce instituții prestigioase ale Statului Român se bălăcăresc în sânul lor. 

Birou comunicare massmedia

ing. Neag Traian Dan 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.