În contextul informațiilor comunicate în spațiul public prin intermediul publicației Gazeta de Cluj, duminică, 12 martie 2023 și ca urmare a preluării datelor în materiale din presa locală, prin Centrul de presă – http://centruldepresa.ro/stiri/inspectoratul-scolar-judetean-cluj-a-decontat-zeci-de-mii-de-euro-pentru-deplasarile-in-tara-a-inspectorilor-si-cadrelor-didactice, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj își exprimă nemulțumirea față de modul în care a fost mediatizată solicitarea publicației Gazeta de Cluj, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, subiectul fiind decontarea deplasărilor angajaților Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în activitatea curentă.
Dezaprobăm public abordarea lipsită de eleganță, a modului de mediatizare a informațiilor sinteză furnizate de către departamentul contabilitate, din cadrul I.Ș.J. Cluj, cu privire la delegațiile angajaților instituției, sume justificate legal, potrivit specificului activității principale a inspectorilor școlari, aceea de a realiza inspecții în teritoriu, în scopul monitorizării și a evaluării calității curriculumului implementant de către cadrele didactice, precum și a managementului unităților de învățământ preuniversitar, din județul Cluj.
Nu putem aprecia cui servește o astfel de știre tendențioasă, având în vedere faptul că furnizarea răspunsului solicitat de către publicația Gazeta de Cluj a presupus timp suplimentar alocat elaborării materialului sinteză de către angajații departamentului contabilitate, din cadrul I.Ș.J. Cluj, pentru întreg anul de referință 2022.
Clarificăm faptul că, potrivit prevederilor actualului cadru legal, deplasarea în teritoriu a inspectorilor școlari este o activitate prioritară și extrem de importantă, care nu trebuie plasată în derizoriu, având în vedere atribuțiile principale, de serviciu, ale inspectorilor școlari, în condițiile în care județul Cluj are 279 de unități de învățământ cu personalitate juridică, dintre care 139 de unități sunt în afara municipiului Cluj-Napoca, o populație școlară de 102.827 elevi și preșcolari și peste 7.550 de cadre didactice, la care se adaugă personalul auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar.
Mai mult, răspunsul emis de către I.Ș.J. Cluj, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, la solicitarea publicației Gazeta de Cluj, conține informația potrivit căreia toate costurile alocate mobilităților de formare în străinătate, la care au participat angajați ai I.Ș.J. Cluj, au fost suportate din fonduri europene, alocate prin contracte de finanțare individuale, care nu au angajat costuri de la bugetul de stat al I.Ș.J. Cluj, în contextul proiectelor de incluziune și cu finanțare europeană, pe care I.Ș.J. Cluj le derulează.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj se dezice total de această manieră păguboasă a publicației Gazeta de Cluj, privind instrumentarea informațiilor publice solicitate, în măsură să genereze suspiciuni în spațiul public și să aducă atingere identității profesionale a reprezentantului legal al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, având în vedere că, în ultimii trei ani, perioadă care coincide perfect cu mandatul de inspector școlar general al doamnei Marinela Marc, județul Cluj a obținut rezultate de top la examenele naționale, la concursuri și competiții internaționale, la accesarea de proiecte cu finanțare europeană, atât pentru aparatul propriu, cât și pentru unitățile de învățământ, situându-se pe primele locuri în clasamentele naționale.
Din aceste considerente, respingem astfel de demersuri calomnioase, considerând că rolul presei este de a informa corect pe subiecte de interes public, sens în care instituția noastră manifestă constant disponibilitate în comunicarea și clarificarea aspectelor care se impun.
Icsuleasca „a lovit din nou jackpotul în august 2022 când a plecat în Tenerife pentru curs de formare digitală”, DA, sau NU !? Restul par aceleași limbi de lemn în clarificarea aspectelor ce se impun !