Drumul de acces către viitorul Depozit ecologic de deşeuri din judeţul Cluj a fost scos la licitaţie de către Consiliul Judeţean Cluj. Parte din proiectul de Management Integrat al Deşeurilor, drumul va avea o lungime de 336 de metri, costurile fiind evaluate la 2,6 milioane de euro.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a anunţat că scoate la concurs lucrările de realizare a drumului de acces către viitorul Depozit ecologic de deşeuri. Pentru cei 336 de metri, CJ s-a arătat dispus să plătească o sumă estimată la 2,6 milioane de euro, însă speră ca până la urmă costurile să fie mai reduse. „Este o sumă conform procedurilor, studiului de fezabilitate, proiectului tehnic, după care urmează licitaţia. Sperăm adjudecarea să fie la o valoarea mult mai mică şi în mod sigur acest lucru se va întâmpla”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

 

Începe evaluarea ofertelor

 

Depunerea ofertelor pentru realizarea drumului de acces către centrul ecologic de depozitare a deşeurilor s-a făcut până în data de 15 mai. În prezent, execuţia drumului de acces se află doar la stadiul de proiect tehnic, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj speră ca licitaţia pentru atribuirea contractelor să fie organizată în această lună. Drumul de acces spre viitoarea groapă de gunoi ecologică din comuna Feleacul va fi legat, printr-un sens giratoriu, de Centura Vâlcele-Apahida, de la km 13+200.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, estimează că centrul de depozitare a deşeurilor ar trebui dat în folosinţă la 1 martie 2014. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 12 luni. În aceste condiţii, chiar dacă primele celule de depozitare ecologică a gunoiului menajer vor fi finalizate la sfârşitul acestui an, înainte de termenul prestabilit, adică martie 2014, rampa ecologică de gunoi va deveni cu adevărat operaţională de abia la finalizarea drumului de acces, adică cel mai devreme în vara anului viitor.

 

Măcar rampa va fi gata

 

În ceea ce priveşte centrul pentru deşeuri, Uioreanu a declarat că lucrările sunt chiar avansate faţă de grafic. „Lucrările au avansat foarte mult, astfel că reprezentanţii firmelor de construcţii ne promit că prima celulă de depozitare va deveni funcţională cu câteva luni înainte faţă de cum se estima”, a arătat preşedintele CJ. „Ar fi foarte bine să terminăm lucrările în avans, pentru că municipalitatea se confruntă cu o problemă majoră, având în vedere că groapa în care se depozitează gunoiul menajer în prezent trebuia închisă încă de anul trecut”, a mai spus Uioreanu.

De altfel, problema la care face referire Horea Uioreanu a băgat beţe în roate administraţiilor locale încă de anul trecut. În luna februarie, Garda de Mediu a închis rampa de gunoi a oraşului, de la Pata Rât. Deşi autorităţile clujene nu au scuze pentru a fi surprinse de această situaţie, pentru că rampa trebuia închisă deja de ceva timp, nu au fost pregătite alternative pentru o astfel de situaţie. În prezent există o rampă temporară, însă aceasta se pretează doar la depozitarea materialelor biodegradabile.

„Rampa veche, potrivit angajamentelor României cu Uniunea Europeană trebuie închisă şi e prima componentă a programului de construcţiei a noii rampe. În locaţia alăturată zonei Pata Rât se asigură în mod temporar depozitarea deşeurilor”, a spus primarul Emil Boc. Termenul pe care îl avea administraţia judeţeană pentru închiderea rampei de gunoi şi implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor a expirat încă din 2011, dar procedura de licitaţie pentru construirea centrului de deşeuri a întârziat mult calendarul acestui proces.

 

Licitaţiile proiectului „mamă”

 

În primă fază, contractul pentru rampa ecologică a judeţului Cluj a fost atribuit consorţiului format din firmele Hidroconstrucţia – Iridex – Argif, care au ofertat pentru 29,7 milioane de euro. Chiar dacă CJ Cluj a atribuit contractul firmelor care au cerut mai puţini bani, decizia a fost contestata la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi, ulterior, în instanţă. Însă în ambele situaţii cei de la Confort SA şi Vel Service SA au avut câştig de cauză, astfel că administraţia judeţeană a trebuit să semneze cu cei de la Confort şi Vel Service.

În martie 2011, Consiliul Judeţean Cluj a transmis spre publicare pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţurile de participare în vederea demarării procedurilor de achiziţie publică pentru patru licitaţii din planul de achiziţii al proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, printre care închiderea rampelor neconforme şi construirea staţiilor de transfer. Valoarea totală a acestor contracte a fost de aproape 22,7 milioane de euro din cele 76,5 estimate pentru întregul proiect, realizat prin cofinanţare cu fonduri europene.

Prima licitaţie vizează închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane neconforme din judeţul Cluj, cu o valoare estimată de 12,5 milioane de euro, fără TVA, acesta reprezentând contractul cu cea mai mare valoare. Proiectul prevede închiderea şi reabilitarea ecologică a zonei “Tufele roşii” din sud-estul municipiului. A doua licitaţie se referă la atribuirea lucrărilor de construcţie a trei staţii de transfer, furnizarea de containere şi achiziţia de camioane de transport, a căror valoare se ridica la aproximativ 5,6 milioane de euro fără TVA.

Al treilea contract din cadrul programului de management al deşeurilor va fi atribuit pentru achiziţia de echipamente pentru colectarea deşeurilor, cu o valoare de circa 3,5 milioane de euro. Licitaţia prevede furnizarea a 7.820 de pubele de plastic, 21.000 de pubele pentru compostare şi containere pentru deşeuri speciale. Nu în ultimul rând, Consiliul Judeţean a lansat licitaţia pentru echipamente pentru depozitul de deşeuri, printre care un compactor, un încărcător hidraulic pe roţi şi trei camioane, a căror valoare totală este de 1 milion de euro.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.