După patru ani de procese, Florian Walter, între timp decedat, Daniel Capră, Ioan Mărginean și Adrian Nicolae au fost achitați de Tribunalul Cluj în procesul în care au fost acuzați de fraudarea U Cluj. Evaziunea de 11 milioane de euro, constată de procurorii DIICOT Cluj, s-a evaporat, iar societatea FC Universitatea Cluj SA este în faliment. Procesul se judecă tocmai la Botoșani de 6 ani!

În cursul acestei săptămâni, Tribunalul Cluj a dispus achitarea tuturor celor acuzați de fraudarea U Cluj cu 11 milioane de euro. Este vorba despre Florian Walter, fostul patron al clubului de fotbal, între timp decedat, Daniel Capră, Ioan Mărginean și Adrian Nicolae.

Procesul a durat patru ani, iar sentința nu este definitivă. Potrivit soluției pe scurt, achitările au fost făcute în temeiul unui articol de lege care spune că ”fapta nu există”. Cu alte cuvinte, în opinia judecătorilor, procurorii DIICOT Cluj i-au trimis degeaba în judecată pe cei enumerați anterior. Dosarul a fost unul controversat, pentru că, pe parcursul judecății au fost invocate o serie de aspecte neconstituționale, s-a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, s-au plătit avocați cu bani grei, pentru ca totul să culmineze cu… ”fapta nu există”.

Procurorii au realizat o anchetă în cadrul căreia este vorba de o fraudă în valoare de 11 milioane de euro. Însă, ulterior, prejudiciul s-a redus la 2,5 milioane euro. Practic, o serie de jucători au fost transferaţi de la U Cluj la SC Fotbal Club Petrolul SA cu titlu gratuit, creându-se astfel un prejudiciu.

”În fapt, se reţine că, în perioada mai – septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a  unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotați pe piață cu o valoare ridicată, estimata la aproximativ 11.000.000 Euro și care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziției, în contextul unei  situații financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate. Procurorii D.I.I.C.O.T.  au efectuat percheziţii în municipiile Cluj – Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă”, arăta rechizitoriul DIICOT Cluj.

În cadrul acestui proces, Primăria Cluj Napoca a figurat ca parte vătămată, însă municipalitatea clujeană a dat un rateu de zile mari încă din anul 2009 prin afacerile făcute cu acțiunile U Cluj.

În luna martie a anului 2009 Municipiul Cluj-Napoca a cumpărat cu suma de 2.000.000 lei, un număr de 200.000 acţiuni la  SCS FCM „Universitatea” Cluj SA, la o valoare nominală de 10 lei/acţiune, iar în luna iulie a vândut pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 1.073.324 acţiuni, la preţul de ofertă de 0,47lei/acţiune, preţul de vânzare fiind stabilit printr-un raport de evaluare însuşit de consiliul local.

Cealaltă parte vătămată, societatea FC UNIVERSITATEA CLUJ SA PRIN LICHIDATOR A&A CONSULT SPRL se află în faliment de ani de zile. Inițial, procesul s-a judecat pe rolul instanțelor clujene, însă în 2014 dosarul a fost strămutat la Tribunalul Botoșani. Nici acum procesul de faliment nu s-a finalizat. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru anul viitor.

Printre cei care așteaptă să primească bani de pe urma falimentului FC Universitatea Cluj SA se numără și foști fotbaliști din cadrul U Cluj cum ar fi: JOEL PELE STEVEN ROBERT, Octavian Abrudan, Emilian Dolha, Ioan Ganea, și alții.

Fraudă supraevaluată

Gazeta de Cluj a prezentat faptul că unele voci spun că fotbaliştii cedaţi nu valorau nici pe de departe 11 milioane de euro. Jurnalistul prahovean, Dragoş Pătraru, conectat şi el, pe de altă parte, la problemele formaţiei ploieştene consideră că întreaga poveste este “cusută cu aţă albă”.

“Pe scurt, situația stă așa: U Cluj avea, în vară, o echipă de mijlocul clasamentului. Pe fondul unui război surd cu cei de la CFR, finanțatorul Walter a decis să plece în altă parte (așa cum a făcut și Ioan Niculae, cu Astra, nemulțumit de lipsa de interes a ploieștenilor pentru echipa lui). Și a ajuns la Ploiești, cu aproape toți jucătorii. Pe care i-a transferat cu valoarea zero. Ce s-ar fi întâmplat dacă i-ar fi lăsat la Cluj? Ar fi devenit liberi de contract, conform regulamentului, pentru că nu avea cine să le plătească salariile. Ce s-a întâmplat cu cei care nu au vrut să vină la Ploiești? Chiar asta, au devenit liberi de contract.

Ei valorau 11 milioane de euro, spune DIICOT. Pe cuvântul vostru? Cum ați aflat asta? Când a fost cumpărat, Grozav a costat 150.000 de euro. Înainte de golurile de la echipa națională, nimeni nu ar fi dat pe el nici 50.000, atât de prost juca. Acum, face probabil un milion. Dacă se accidentează, Doamne, ferește, nu va mai valora nimic. Așadar, cum stabilește DIICOT valoarea unui jucător?Totul e cusut cu ață albă, în condițiile în care DIICOT chiar ne-a spus ce anchetează. Ţin să repet asta pentru că eu tot cred că ei anchetează cu totul altceva și nu vor să ne spună. Atâta vreme cât jucătorii au fost transferați cu valoarea zero nu există, din punct de vedere legal, nici o problemă. Pentru că, neputând să-i plătească de la societatea care susținea pe U Cluj, Walter i-ar fi pierdut, ei ar fi plecat liberi. Abia atunci el trebuia să justifice cum niște jucători în care a băgat bani au plecat așa, de capul lor. Dar aici procurorii s-ar fi lovit de regulamentele fotbalistice, care permit atât creșterea, cât și diminuarea valorii unui jucător. A, dacă Walter ar fi încasat la negru bani din aceste transferuri, trecând valoarea zero pe hârtie, atunci chiar trebuie să răspundă în fața legii”, spune Pătraru.

În mod bizar, ancheta a DIICOT Cluj a coincis cu o serie de probleme prin care trecea U Cluj, probleme legate de “paternitatea” clubului care s-a trezit, aproape peste noapte, cu o arenă sportivă de zeci de milioane de euro. La momentul respectiv, ancheta DIICOT asupra acestui caz a blocat vânzarea acțiunilor clubului. Coincidențele merg mai departe dacă e să ne uităm la cealaltă parte din dosar, echipa ploieșteană de fotbal. Clubul Petrolul Ploiești a fost deținut de Primăria Ploiești, situație similară cu cea a clujenilor, iar cu greu municipalitatea ploieșteană a găsit un cumpărător pentru echipă. Este vorba de familia ploieșteană Capră, care a fost asociată cu Florian Walter.

În momentul de față, președintele la Universitatea Cluj este Radu Costandea, fiul doctorului Nicolae Costandea, fostul șef al Spitalului Municipal, unul dintre apropiații lui Emil Boc și nepotul fostului prim-secretar de stat al Clujului de pe vremea comuniștilor, Ioachim Moga.

“Reluări” cu procurori

Clubul universitarilor pare urmărit de ghinion pentru că în urmă cu câțiva ani au mai avut loc cercetări penale cu privire la o serie de fraude făcute de membri din conducerea U Cluj. În scandalul fraudei care a avut loc acum câțiva ani la U Cluj au căzut doar capetele pionilor. Dacă “păpușarii” au rămas de neatins, foștii administratori, care au avut un rol decorativ în afacerea fraudării clubului sportiv, au primit pedepse penale și civile care îi obligă să scoată din buzunare circa 7 milioane de lei. Dacă Sorin Bagiu, fost administrator la U Cluj, a fost condamnat pe latură penală, la închisoare cu suspendare și la plata a 1,2 milioane de lei către Finanțele clujene. Împreună cu Mircea Gavrilă, fost administrator la U Cluj, cei doi au fost obligați să plătească daune de 6,3 milioane de lei în cadrul falimentului CLUB SPORTIV FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CLUJ FSP.

Ioan Mărginean

 „Cei 15 jucători au plecat la Petrolul de bună voie. Au plecat cu titlu gratuit, dar şi la noi au venit jucători cu titlu gratuit. Nu înţeleg pe ce bază acţionează DIICOT. Eu cu jucătorul pot să reziliez pe cale amiabilă sau pot să-l transfer. Nu ştiu ce caută oamenii ăştia şi cum au ajuns la o sumă de 11 milioane de euro. Este absurd, este o făcătură. Nu se poate să evaluezi nişte jucători la o asemenea sumă. Când ai un contract cu un jucător, mai bine renunţi la el şi-l dai gratuit decât să-i suporţi contractul pe care nu-l poţi susţine financiar. Eu sunt şocat, pentru că aveam doi investitori cu care tratam preluarea clubului. Taman când să batem palma şi să facem actele săptămâna asta a apărut făcătura asta”, declara Ioan Mărginean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.