Sopor, mereu o epopee. În ciuda eforturilor locuitorilor din cartierul Sopor, municipalitatea nu face așa cum ar fi mai bine pentru cetățeni, ci așa cum vrea ea. După ce memoriul localnicilor nu a fost luat în seamă de primărie, clujenii din Sopor au trimis un nou memoriu în această vineri, în care atrag atenția că refuză să fie incluși în Planul Urbanistic Zonal Sopor, atâta vreme cât le încalcă dreptul de proprietate.

„Refuzăm să fim incluși în planul Urbanistic Zonal Sopor”

„Primăria Cluj-Napoca – Direcția Urbanism a trimis spre aprobare Agenției de Mediu Cluj un „Plan Director (Masterplan) Sopor” în mun. Cluj-Napoca, zona Sopor, jud. Cluj” care nu respectă solicitările subsemnaților, respectiv zona să aibă încadrarea de zonă ULi/c – Zonă locuințe individuale, semicolective și colective și mici conform Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca și care nu a fost transmis spre consultare publică, fapt care contravine dispozițiilor Ordinului nr. 2.701/2010.

Conchizând cele de mai sus, prin acest Memoriu, subsemnații semnatari, în calitate de proprietari ai terenurilor, vă aducem la cunoștință că, în situația în care Planul Urbanistic Zonal Sopor nu va respecta Planul Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca aprobat în anul 2014: 1. Refuzăm să fim incluși în planul Urbanistic Zonal Sopor, RESPECTIV refuzăm această urbanizare forțată ce încalcă dreptul de proprietate al subsemnaților; 2. O să reglementăm proprietățile noastre în cadrul unui Plan urbanistic de urbanizare elaborat conform Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, astfel începe și se și termină memoriul care îi reprezintă frust și onest pe locuitorii cartierului Sopor.

Terenurile proprietarilor din Sopor vor fi puternic afectate

Principalele observații ale memoriului vizează următoarele probleme:

„1. În urma consultării „Plan Director (Masterplan) Sopor” în mun. Cluj-Napoca, zona Sopor, jud. Cluj” transmis spre avizare Agenției de Mediu Cluj în data de 04.11.2021 am constatat că:

(i) Nu ați ținut cont de solicitările subsemnaților transmise cu ocazia dezbaterilor din data de 01.04.2021, 07.04.2021 și a Memoriului din data de 15.04.2021, respectiv Planul urbanistic zonal să respecte Planul Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca.

(ii) terenurile și-au păstrat aceeași încadrare contestată cu ocazia dezbaterilor publice și prin Memoriu, respectiv de ZONĂ DE PROTECȚIE A DEPOZITULUI DE MUNIȚII AL M.AP.N, DRUM, LCM, LC, SM, INSTITUȚII PUBLICE etc.”

Mai mult decât atât, o problemă extrem de gravă o reprezintă faptul că terenurile proprietarilor din Sopor vor fi puternic afectate din cauza utilităților publice: „(iii) Terenurile subsemnaților sunt afectate de utilități publice (școală, drum public, teren de sport) iar, prin reparcelarea tarlalelor, terenurile proprietatea subsemnaților deservesc practic alte UV-uri care nu au spații verzi, școli. Drumuri etc. (iv) Terenurile subsemnaților sunt afectate de utilități publice în proporție de 70% în favoarea celorlalte UV-uri care nu au spații verzi, școli, drumuri etc.”.

Dincolo de toate acestea, proprietarii continuă să lupte, argumentând motivele pentru care terenurile ar trebui să își mențină încadrarea de ULi/c, întocmai cum fusese aprobat în Planul Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca în 2014 și cum se află în vigoare și în prezent: 

„1. Reglementarea urbanistică a zonei Conform PUG-lui Municipiului Cluj-Napoca, valabil în prezent, terenurile sunt încadrate în ULi/c – Zonă locuințe individuale, semicolective și colective mici, zona fiind construibilă.

2. Certificatele de urbanism emise de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca atestă faptul că terenurile au regimul de ULi/c – Zonă locuințe individuale, semicolective și colective mici.

3. Raportat la PUG-ul Municipiului Cluj-Napoca și Certificatul de urbanism care reprezintă potrivit art. 29 alin (1) din legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul reprezintă actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administrației publice județene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic și tehnic al imobilelor și condițiile necesare în vederea realizării unor investiții, rezultând că subsemnatul/a am dreptul să edific o locuință individuală.

4. În ceea ce privește Zona de protecție a depozitului de muniții al M.Ap.N,: 

a. Terenurile nu se învecinează cu depozitul de armament, practic nu avem conștință care este justificarea legală pentru această încadrare!!!!

b. Potrivit Hotărârii nr. 62/1996 privind aprobarea Listei obiectivelor de investiții și de dezvoltare, precum și a criteriilor de realizare a acestora, pentru care este obligatoriu avizul Statului Major General pentru a edifica în apropierea unității militare este nevoie de avizul MAPN, aviz pe care îl dă unitatea care este cea mai aproape de construcție.”

Rămâne de văzut, în schimb, dacă primăria se va sinchisi să remedieze problema. Situația în care se află proprietarii din Sopor este mai mult decât nedreaptă și plină de nereguli, fără a se urmări nicio secundă interesul cetățenilor.

„Scandalul” din cartierul Sopor este bine cunoscut publicului – în câteva cuvinte, după ce în 2014 a fost trasat PUG-ul pentru Sopor, acesta a ajuns să sufere modificări extreme, prin stabilirea unui nou PUZ, dând peste cap întreg planul arhitectural. Locatarii stabiliți în Sopor vor ca în cartierul lor să fie zonă de case, așa cum s-a discutat încă din capul locului. Cu toate acestea, se pare că zona va fi împânzită de blocuri și spații verzi. Proprietarii din Sopor au tot încercat să poarte un dialog civilizat cu primăria, însă, după cum ne-am obișnuit deja, municipalitatea doar spune ca noi și face ca ea, întrucât Clujul e deja împânzit de construcții ilegale, deci trebuie să păstrăm tradiția.

4 COMENTARII

  1. Abuz in serviciu. DNA, sa vina sa ii ia! Grup infractional organizat. „Unii” fac blocuri pe terenul proaspat cumparat, cu POT 90% ,iar in schimb „fraierii” cara nu au vandut pe 3 acadele terenul , au dreptul sa le faca la „smecheri” parcuri si gradinite. Ca daca nu, ii ezpropriaza Lindicu’ cu bani din buzunaru’ Boului de Contribuabil Clujan. Apropo, cat a mai ajuns „cotizatia” pentru un loc eligibil la presedentie sau comisar european? Asta bineinteles, daca ai lucrarea de doctorat „in original” la vedere…

    • in momentul in care esti proprietar ,legal este sa decizi ce destinatie dai terenului . regimul comunist care te lipsea de dreptul la proprietate ,nu a fost agreat de populatie , „democratia ” incalca dreptul la proprietate in favoarea rechinilor imobiliari , Care este diferenta inre comunism si democratie?

      .
      >

  2. Problema e că proprietăți particulare includ administrații ce dispun siluit planuri și măsuri ce afectează negativ bunuri imobile ale cetățenilor, dovedind lipsă de viziune asupra calității locuirii, nu cantității. Administrația e exemplul nociv de edili certați și cu legea, apoi prea puțini condamnați cu executare, Favorizarea concubinilor pare interesul PRIMAR al acestor hoarde ostile locuitorilor. Drumul continuă cu nepăsare, spre noi culmi de progres infracțional pe disimulări de construcții ilegale și culmea, chiar impozitarea acestor aberații funciare !? Cum e posibil așa ceva ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.