Site-ul de ştiri Gazeta de Cluj a publicat miercuri, 9 mai, decizia organelor judiciare cu privire la situaţia judecătorului Sergiu Leon Rus care a fost sancţionat şi exclus din magistratură. Ca şi alte publicaţii, am menţionat faptul că fostul judecător a mai fost sancţionat în trecut, respectiv în 2008 pentru o abatere disciplinară.

 

Pentru ediția printată a ziarului ce este tipărit în fiecare vineri, am dorit să le prezint cititorilor în detaliu situația în care Sergiu Leon Rus se află. Astfel, în următoarea zi, 10 mai 2018, l-am contactat telefonic pe fostul judecător pentru o declarație având în vedere excluderea sa din magistratură.

Însă, stimabilul Sergiu Leon Rus nu a dorit să facă declarații pentru Gazeta de Cluj, folosindu-se de tehnici de intimidare, amenințând că ne vedem în instanță. Asta doar pentru că reporterii ziarului au menționat în știre că același stimabil domn a mai fost exclus în 2008 din magistratură ca urmare a unei altercații pe care a avut-o în Palatul de Justiție cu fosta iubită, judecătorul Anca Pop. Incidentul a avut loc în iunie 2007 în fața unui jandarm care asigura paza Curții de Apel Cluj. Magistratul a fost acuzat de comportare nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Reporterii Gazeta de Cluj au îndrăznit să amintească la fel ca și alți colegi din breaslă ce relata presa la acea vreme, fapte menționate și acum de majoritatea publicațiilor atât locale, cât și naționale. Vă redăm pasajul:  

”În 2008, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis excluderea din magistratură a judecătorului clujean Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel. Membrii CSM i-au reproșat acestuia comportarea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Tot pentru comportament nedemn în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu a fost sancționată și judecătoarea clujeana Anca Adriana Pop, de la Curtea de Apel, fosta prietenă a lui Sergiu Rus.

Potrivit colegilor lor de serviciu, cei doi au avut o altercație fizică chiar pe holul instanței la care lucrează. „S-au bătut chiar în fața toaletei. Știu că motivele altercației au fost unele de natură personală. Cei doi erau foarte apropiați, apoi s-au certat”, spunea la acea vreme unul dintre colegii lor.

Ulterior, după incident, în 2012 Sergiu Leon Rus a fost reîncadrat la Curtea de Apel Cluj după ce a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Acest paragraf a fost atât de deranjat pentru fostul judecător, încât acesta a contactat-o pe colega mea cerându-i numele complet pentru ca domnul Rus să o poată acționa în instanță, așa cum dânsul a afirmat. Reporterul a cerut lămuriri și ulterior un punct de vedere pentru ca situația să fie clarificată, însă fostul judecător a refuzat, rezumându-se să le țină jurnaliștilor lecții de moralitate și intimidare.

Revenind la excluderea sa din magistratură, vă prezentăm integral comunicatul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii privind sancționarea disciplinară a domnului judecător Sergiu Leon Rus.

”În şedinţa de azi, 9 mai 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunile disciplinare conexe exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului judecător Sergiu Leon Rus, judecător în cadrul Curţii de Apel Cluj, în prezent suspendat din funcţie.

În temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat domnului judecător sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a)  şi c) din acelaşi act normativ – „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, respectiv „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a transmis Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media al CSM.

Pentru că nu avem o declarație a domnului Sergiu Leon Rus referitoare la excluderea sa din magistratură, vă prezentăm convorbirea telefonică pe care am avut-o cu stimabilul atunci când jurnalistul a cerut un punct de vedere în acest sens.

Sergiu Leon Rus: ”Păi deja ați publicat un articol”

Carmen Gorgan: ”Am publicat o știre, un comunicat CSM, atât”

S.L.S.: ”Bun. Întrebarea mea e dacă rămâne în forma asta știrea dvs. Pentru că dacă rămâne în forma asta ar trebui să ne vedem în instanță și atunci nu mai dau declarații pentru Gazeta”

C.G.: ”Sigur că da, rămâne în forma aceasta”

S.L.R.: ”Ok. Atunci nu putem vorbi”

C.G.: ”Deci refuzați să ne dați o declarație?

S.L.R. ”Nu vorbesc cu Gazeta, suntem într-o situație litigioasă. Ați scris un articol incorect din punctul meu de vedere, ne vedem în instanță”

C.G..: ”Dar nu suntem deocamdată în nicio situație litigioasă, poate vom fi, dar deocamdată nu suntem”

S.L.R. ”Suntem. Suntem într-o situație litigioasă. Pentru mine e o chestiune de timp până o scriu și o înregistrez. Deci legătura cu 2008 și cu fostă prietenă ș.a.m.d….”

C.G.: ”Dar puteți să ne explicați ce s-a întâmplat și atunci și acum”

S.L.R.: ”Atunci nu are nicio legătură. Sunt zece ani de zile, e o chestiune care s-a închis demult”.

C.G. ”Am menționat doar ce s-a scris la acea vreme în presă. Iar faptul că s-a întâmplat ceva acum câțiva ani sau în 1918, asta nu însemnă că nu putem menționa și reaminti în 2018”.

S.L.R.: ”Dvs. nu ați menționat corect”

C.G.: ”Păi de aceea v-am sunat, să vă rog să-mi dați un punct de vedere”

S.L.R.: ”Asta s-a întâmplat acum zece ani de zile”

C.G.: ”Am scris la fel ca toată presa națională”

S.L.R.: ”Avem un litigiu, ne vedem în instanță”

Domnule fost judecător, știu că libertatea de exprimare deranjează, dar dvs. mai bine ca și oricine ar trebui să știți că și formele de intimidare se pot sancționa. Am dorit și încă dorim de la dvs. un punct de vedere, dorim o declarație prin care să ne explicați de ce este imoral să amintim faptul că ați mai fost sancționat și în 2008 tot pentru o abatere disciplinară, fapt menționat de majoritatea publicațiilor de știri. Înțelegem și vă respectăm decizia de a nu ne oferi explicații, dar încetați să ne spuneți cum să ne facem meseria. Nici noi nu ne-am îmbrăcat în robă și v-am vorbit despre moralitate…

Închei cu celebrul citat al lui George Orwell: ”Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations” (Jurnalismul este să redai ceea ce alți oameni nu vor să redai: restul este PR”.

2 COMENTARII

  1. Din cate se vede judecatorul Sergiu Leon Rus din cauza prostiilor lui se ia la „bataie” cu toata lumea,banuiesc ca din lipsa de ocupatie.

  2. se cred niste dumnezei. din pacate astfel de oameni distrug destine. cred ca la cluj sunt cei mai multi judecatori pupincuristi ai sistemului paralel. in orice alt judet al tarii vezi judecatori echilibrati care judeca cu legea in mana. la cluj daca ai norocul sa fii judecat de danilica,vv andreies,sau nora boiciuca poti fi sigur ca acesti ”onesti” judecatori nu vor supara niciodata pe procurori,de la care ar fi in stare sa le mananci si din c..r.
    am mai vazut slugi,dar asa ceva mai rar.
    ca roman fara relatii mori cu dreptatea in mana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here