Fostul preşedinte al Băncii Transilvania, Iosif Pop, a fentat acum câţiva ani regulamentul de urbanism şi şi-a demolat întreaga casă în loc să o extindă aşa cum prevedea autorizaţia obţinută, însă întregul proces a fost stopat, bancherul alegându-se şi cu o amendă. Acum primăria şi-a dat acordul pentru ca acesta să îşi construiască pe acelaşi loc o locuinţă unifamilială, iar acesta îşi poate duce la bun sfârşit planul iniţial.

Iosif Pop şi-a cumpărat în anul 2013, împreună cu soţia lui o casă pe strada Ady Endre, din cartierul Andrei Mureşan. Patru ani mai târziu, acesta a obţinut de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, o autorizaţie de construire pentru extinderea, mansardarea, refacerea învelitorii şi construcţia unui garaj.

Fără să ţină cont de regulamentul de urbanism, bancherul s-a gândit să dărâme întreaga construcţie şi să toarne fundaţia pentru a-şi ridica alta nouă în loc. Fiind unul dintre marii investitori în domeniul financiar, vecinii au crezut că Pop se pregăteşte să construiască un bloc într-o zonă rezidenţială de case şi au făcut plângeri la primărie.

Constatările făcute de poliţişti au fost că acesta nu a respectat autorizaţia de construire emisă de Primăria municipiului Cluj-Napoca, mai exact nu a respectat nimic din această autorizaţie şi au stopat lucrările.

Contactat de ziarişti, bancherul a susţinut că demolarea a fost una implicită şi parţială şi că a mai rămas un zid din vechea fundaţie situat în pământ care în cele din urmă ar urma să fie demolat şi el la recomandarea unui arhitect deoarece nu este unul rezistent.

Potrivit unor informaţii venite de la reprezentanţii poliţiei locale, casa ce urma a fi ridicată semăna mai degrabă cu o locuinţă mixtă cu patru apartamente, în mijlocul casei fiind proiectat un iluminator care ar fi putut fi transformat într-o casă a scărilor. În autorizaţia de extindere se prevedea că Iosif Pop trebuia să păstreze două camere din vechea casă, o sufragerie de 28 de mp şi o cameră de 21 de mp. În plus, bucătărie, baia şi un hol trebuiau păstrate dar acestea au suferit anumite recompartimentări. Singurele adăugiri, la parterul casei, ar fi constat din doi pereţi care trebuiau construiţi de la zero.

Iosif Pop a fost amendat cu suma de 500 de lei pentru nerespectarea articolului 24 din Legea 50/1991, ce vizează executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute de lege.

 

Iosif Pop îşi poate continua casa liniştit

În data de 12 februarie 2018 pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local apare o hotărâre privind aprobarea unui PUD, construire locuinţă unifamilială demisol, parter + mansardă pe strada Ady Endre nr. 23. După ce a încurcat autorizaţia de extindere cu cea de demolare, Iosif pop poate relua procesul de construire a casei dorite.

În momentul în care bancherul şi-a demolat construcţia, iar presa locală a început să scrie despre acest lucru, preşedintele unei asociaţii urbanistice din Cluj Napoca, Elek Levente, a declarat că după ce Iosif Pop va plăti amenda de 500 de lei, îşi va continua lucrările chiar dacă nu a respectat autorizaţia de construire, deoarece în unele cazuri se ţine cont şi de nume.

„În unele cazuri se ţine cont şi de nume. La Direcţia de Urbanism, lucrurile au luat de mult o altă turnură. În fiecare zi, primim reclamaţii peste reclamaţii. Avem multe procese pe rol, în care oamenii reclamă abuzuri de genul prezentat de dvs, adică aşa numitele extindere. Există un caz în Cluj Napoca, în care de la o extindere, adică au demolat o casă dar au lăsat doar un zid exterior, au construit trei blocuri cu opt etaje. Oare cei de la Direcţia de Urbanism nu verifică aceste aspecte?”, a declarat Elek Levente, jurnaliştilor de la Evenimentul zilei.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Ştefan Ţigănaş susţine că se poate relua demersul din moment ce Pop a suportat sancţiunile date de autorităţile locale.

„Teoretic dacă s-a reluat demersul de acolo e posibil să se fi identificat ce nu s-a respectat, să se fi aplicat sancţiunile pentru demolarea ilegală şi pentru nerespectarea proiectului şi să se fi reluat lucrurile de la starea existentă. PUD-ul nou poate fi aplicat pe absenţa casei respectivă iar lucrurile pot să continue de la zero. Dacă de exemplu era vorba despre demolarea unei case monument, acolo s-ar fi pus problema că sunt obligat să readuc lucrările la starea iniţială, să o reconstruiesc dar şi acolo ar fi fost dificil să îndeplinesc acest lucru.

Deci teoretic un astfel de PUD acolo poate să fie în regulă, dacă s-au parcurs ceilalţi paşi şi ilegalitatea a fost reglată”, a declarat Şerban Ţigănaş.

 

 

Afacerile lui Iosif Pop

Omul de afaceri Iosif Pop a fost preşedinte al Băncii Transilvania din anul 1993 până în 2002, iar în acest moment este preşedintele Consiliului Civic Local Cluj. Totodată acesta este şi preşedintele grupului IMO, unde este asociat oameni importanţi de afaceri cum ar fi: familia Ster, Vasile Pop, un cunoscut om de afaceri din Timişoara, Valentin Nicola, unul dintre fondatorii Astral, Radu Palagheanu care face parte din grupul Compexit şi Proton Auto.

Acesta este unul dintre administratorii SC Societatea de Transfer de Fonduri şi Decontări Transfond, societate care deţine în formula acţionariatului cele mai mari bănci din România, cum ar fi: BRD, Volksbank, Unicredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank, ING, Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), Bancpost, Banca Transilvania, Bancă Naţională a României, sau Banca Comercială Română.

Iosif Pop mai deţine şi SC Popcaro Impex, firmă care se ocupă de întreţinerea auto şi SC Constrial care activează în domeniul medical.

Din grupul de firme IMO face parte şi SC ImoInvest, companie care a inaugurat anul trecut un proiect rezidenţial cu 160 de apartamente la Sibiu şi a realizat un imobil de 132 apartamente în Cluj. În comuna Floreşti, grupul deţine o suprafaţă importantă de teren, iar SC ImoInvest a cumpărat un teren de 52.800 mp în zona Tunari-Otopeni, de lângă Bucureşti. În oraşul Jibou (judeţul Sălaj), ImoFinance a alocat 17,4 milioane de euro pentru construcţia a 174 de case în sistem duplex. Un alt segment al grupului IMO este SC Imofinance care funcţionează pe segmentul financiar. Din Imofinance fac parte companiile Imofinance SRL (coordonează activitatea grupului), Imocredit IFN SA (societate de creditare ipotecară), Imoinvest SA (dezvoltări imobiliare), Microimo IFN SA (microcreditare) şi Imoleasing SA (leasing).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.