Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut cumpărături seriose cu câteva zile înainte de Paște. ASF a achiziționat 300 de coșuri cu produse de lux: vinuri franțuzești, ciocolată, foie gras, pentru a le dărui de sărbători.

Cadourile comandate de ASF, instituția responsabilă de piața asigurărilor din România, au costat aproape 30.000 de lei. Banii au ajuns la o firmă care are an de an contracte publice cu doar două instituții, ambele cu bugete generoase, dezvăluie Europa Liberă.

Europa Liberă a analizat și alte achiziții făcute de Paște cu bani de la buget, într-o perioadă în care discuțiile din spațiul public sunt mai degrabă despre reducerea cheltuielilor.

Dacă târgurile, cadourile și felicitările erau ceva obișnuit de Crăciun, de câțiva ani, și Paștele a devenit o sărbătoare profitabilă. Nu doar pentru firmele care vând diverse sau oferă servicii, ci și pentru aleșii locali care mai adaugă puțin capital electoral pe bani publici.

Anul acesta, mai multe municipii, inclusiv Capitala București, au organizat târguri de Paște. Alte instituții publice și primării au cumpărat cadouri și felicitări, pe hârtie sau televizate. Unele chiar organizează spectacole în zilele de sărbătoare.

ASF salarii mari, prime substanțiale, cadouri de lux

Pe 10 aprilie, ASF a ieșit la cumpărături de cadouri de Paște în SEAP – platforma electronică de achiziții din România.

Reprezentanții instituției au ales coșurile cadou oferite de o firmă de produse de lux din Capitală, Le Menoir, cu care autoritatea are legături mai vechi. Au fost achiziționate 140 de Coșuri Chez Maxim 19%, 140 de Coșuri Chez Maxim 9%, 10 coșuri Fantastique 19% și 10 Fantastique 9%.

Din datele existente în sistemul de achiziții publice nu se întelege ce anume, mai exact, au cumpărat. Dar oferta există și pe pagina de internet a firmei.

Cosurile cadou se regăsesc și pe site-ul firmei, la prețuri mai mari decât cele cu care au fost cumpărate de ASF.

Prețul de achizitie a variat între 70 și 330 de lei pe bucată, în funcție de produse. Coșurile mai ieftine au doar vin și prăjituri, cele scumpe vin franțuzesc, un cozonac și o terină sau foie gras.

În februarie, de la aceeași firmă, ASF a achiziționat o sticlă de șampanie în valoare de 170 de euro. Plus, și anul trecut, și acum doi ani, cadouri de Paște și Crăciun.

În 2022, ASF a fost singurul client din SEAP al firmei și a cumpărat produse de lux de 172.000 de lei – sticle de șampanie, coșuri cadou. La fel și în 2021, când achizițiile au fost, însă, ceva mai modeste, de doar 84.000 de lei.

Reprezentanții ASF nu au răspuns solicitării Europa Liberă de a explica de ce au nevoie de aceste cadouri și cum au ales firma.

Scandalul Euroins

ASF a ajuns, din nou, în atenția publică după falimentul celui mai mare asigurator din țară, Euroins. În acest context a ieșit la iveală că în 2021, anul unui alt faliment răsunător, șefii ASF au primit bonusuri de performanță. Președintele ASF, Nicu Marcu, a primit în 2022 trei salarii bonus, în valoare de 12.000 de euro fiecare. Salariul pe care îl încasează anual e de 150.000 de euro, potrivit declarației de avere depuse anul trecut. Și adjuncții săi au încasat bonusuri, tot pentru performanțele deosebite din 2021, dar nu la fel de mari.

De la aceeași firmă care vinde produse de lux a mai cumpărat prin achiziție directă doar o singură altă instituție publică, și tot una cu buget generos, Nuclearelectrica.

Europa Liberă a scris despre marea familie a ASF, unde angajați sunt rude ale unor politicieni foști sau actuali, foști angajați ai serviciilor secrete, cu salarii mari dar trecute la secret.

Și cu prime de performanță de zeci de mii de lei. Doar membrii CA au făcut publice veniturile. Și totul în vremea falimentelor din sistemul de asigurări, trei în ultimii 8 ani.

Citește și: Polițiștii lui Boc au amendat un clujean pentru că i-a deranjat din somnul de prânz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.