Primăria Feleacu va rămâne fără arhitect. Recent, administrația locală condusă de Gabriel Costea a câștigat un proces împotriva unor imobiliari care au încercat să construiască blocuri în comună, tip de dezvoltare refuzat de edil. Arhitecta Iulia Balaban a venit în comuna clujeană printr-o detașare de la Primăria Bârlad, unde ocupa funcția de arhitect șef. Primarul comunei spune că ea nu a reușit să se acomodeze, acesta fiind motivul demisiei.

Primăria Comunei Feleacu va rămâne fără arhitect. Iulia Balaban, care ocupase această funcție prin detașare de la Primăria Bârlad, unde era în funcția de arhitect șef, nu s-a putut acomoda, motivul demisiei fiind motivele personale.

”Ea a venit la noi prin detașare, dar se pare că nu s-a acomodat, așa că a zis că pleacă înapoi la Bârlad. Venise, mai curând, să își ajute băiatul, care e la Cluj-Napoca. Acum, ce să facem… ea este în preaviz, organizăm un concurs și dacă nu va veni nimeni, activitatea biroului se va întoarce la consiliul județean, cum a fost și înainte. Îmi pare rău de situație”, spune primarul Gabriel Costea.

Primăria Feleacu a înființat biroul de urbanism la începutul anului trecut.

Înființarea acestui serviciu în cadrul primăriei a coincis cu câștigarea a două procese împotriva imobiliarilor care au încercat să transforme comuna într-un alt ”dormitor” al municipiului Cluj-Napoca, după modelul Floreștiului.

Anterior deschiderii biroului de urbanism, administrația locală avea încheiată o convenție cu CJ Cluj prin care comisia județeană de urbanism emitea actele din acest domeniu. Însă acest lucru presupune timpi mari de așteptare pentru cei care vor să construiască pe teritoriul comunei Feleacu.

În baza convenției, la CJ Cluj se vor depune cererile pentru eliberarea autorizațiilor de construcție sau de desființare și pentru emiterea certificatelor de urbanism.

La forul județean vor fi depuse și solicitările pentru emiterea avizelor de oportunitate și aprobarea lor de către președintele CJ în vederea elaborării unor planuri urbanistice zonale, dar și cele pentru emiterea avizului pentru documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism în vederea supunerii spre aprobarea Consiliului Local (CL) Feleacu.

În schimb, la Primăria Feleacu se vor depune documentațiile pentru recepțiile la terminarea lucrărilor și documentațiile pentru emiterea hotărârilor de CL pentru săpăturile pe domeniul public, necesare branșării la utilitati și emiterea avizelor de săpături pe domeniul public.

Aglomerarea comisiei județene este și unul dintre motivele pentru care administrația a apelat la un serviciu online de emitere a certificatelor de urbanism.

Acest proiect este implementat în județul Cluj începând de marți, 17 mai 2022, și face parte dintr-un proiect mai complex care vizează în a doua etapă emiterea de autorizații de construire online. În acest sens a fost lansată platforma web: public.cluj.archi, dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU).

Primăria Feleacu învingătoare în lupta cu jungla imobiliară

Gazeta de Cluj a prezentat faptul că Primăria Feleacu a câștigat două procese cu dezvoltatori imobiliari care au încercat să forțeze regulamentul local de urbanism și să să construiască blocuri în comună.

În perioada anilor 2020-2021, Gabriela și Vasile Petran au încercat să se folosească de o documentație aprobată în anul 2008 (Planul Urbanistic de Detaliu) și au cerut un certificat de urbanism identic cu cel din anul 2008, care să cuprindă același regim de înălțime cu cel din Autorizația de construire eliberată în anul 2008, adică de 8 etaje.

Gabriel Costea

Primăria Feleacu a respins cererea astfel încât dezvoltatorii imobiliari au deschis un proces.

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată sub nr. 3920/117/2021 pe rolul Tribunalului Cluj, aceștia au solicitat instanței obligarea Primăriei Comunei Feleacu să elibereze certificatul de urbanism în scopul emiterii autorizației de construire.

În luna iulie 2022, Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată formulată de către dezvoltatorii imobiliari și a admis excepția de nelegalitate invocată de către Mihnea Iuoraș, avocatul care a reprezentat comuna Feleacu.

Dezvoltatorii imobiliari au formulat calea de atac a recursului împotriva sentinței pronunțate de prima instanță și au criticat soluția de admitere a excepției de nelegalitate a Planului Urbanistic de Detaliu, însă la data de 3 mai 2023 Curtea de Apel Cluj a respins în mod definitiv pretențiile dezvoltatorilor imobiliari și a menținut soluția primei instanțe, respectiv că excepția de nelegalitate poate fi invocată și față de Planul Urbanistic de Detaliu care are natura unui act administrativ individual, indiferent de termenul scurs de la momentul adoptării sale nelegale.

„Am invocat în fața Tribunalului Cluj excepția de nelegalitate a Planului Urbanistic de Detaliu, având în vedere că acel PUD a fost aprobat cu încălcarea dispozițiilor Regulamentului Local de Urbanism a Comunei Feleacu și a Legii nr.350/2001. Practic, Primăria comunei Feleacu și Consiliul Local au recunoscut că în anul 2008 au adoptat un Plan Urbanistic nelegal care ar fi putut afecta profund pe locuitorii comunei Feleacu, primarul Costea Gabriel dând dovadă de suficient curaj și asumare încât să ceară instanței de judecată să anuleze un act administrativ emis nelegal de către predecesorii săi” a precizat Mihnea Iuoraș. 

Proiecte de 150 milioane de euro

Consiliul Județean Cluj a emis, în 2022, nu mai puțin de 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care aproximativ 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online. În anul 2022, Consiliul Județean a emis 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care cca. 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online! În topul comunelor pentru care s-au solicitat CU digitale, Ciurila, Călățele, Mărișel și Aiton domină primele patru locuri, adică zonele cele mai efervescente din sectorul construcțiilor și turismului clujean.

În ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construire și/sau desființare, în 2022 Consiliul Județean Cluj a emis 931 de asemenea documente, în creștere cu cca. 50% față de anul anterior. Proiectele urbanistice autorizate au cumulat un număr de 122.259 mp, cu o valoare investițională de peste 700.000.000 de lei, respectiv aproape 150 de milioane de euro.

Referitor la desfășurarea Comisiilor Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU), al căror rol este acela de a fundamenta tehnic avizarea documentațiilor urbanistice, în anul anterior au avut loc 27 de asemenea ședințe.

În cadrul acestora au fost discutate 496 de puncte, din care 193 de P.U.D-uri, 118 de P.U.Z.-uri, 168 de studii de oportunitate, 12 P.U.G.-uri, dar și 5 consultări.

5 COMENTARII

  1. Cum rămâne cu extravilanul și pășunea statului intrate in intravilan pt scoala Montessori, aprobată pe un teren a bisericii ortodoxe romane din Feleac când altora nu le-ați dat CU de oportunitate , împrejmuire, construire pt intravilan( de 7 ori cerut ) in ciuda faptului ca ați avut HCL pt urbanizare in vigoare. Ce manevre-s aici ca nici unul ca mine nu mai înțelege și nu ma consider un tampit?

  2. Cine stie pt ce au folosit-o și pe asta ca pe cel de dinaintea ei care a fost venit de la Apahida , folosit și acolo și acum mutat la stat la loc și mai călduț … unde-i folosit in continuare.

  3. Ramane cocosul-gaina fara aripi.
    De acum nu mai taie si spanzura asa cum ii place, prietenii lui stiu de ce.

    Sa se intrebe lumea de ce au plecat 4 inspectori de specailitate de la Primaria Feleacu, oameni calificati dpdv profesional.
    Sa se intrebe lumea (pe) la institutiile din trei litere cat de des se aude cuvantul „Feleacu”

    Un lucru bun ca intra urbanismul la CJC si asa sa ramana cat e primarul acesta,

  4. Poate ne spune Consiliul județean…dacă are sub preș reclamații, sesizări etc referitoare la construcțiile ilegale ale unor firme din zona respectiva începând cu piscine, locuri de cazare pt turiști, Sali de festivități, pensiuni sedii de societăți etc..etc etc…. Ce se întâmplă în zona FELEACU-VALCELE este o bătaie de joc din punct de vedere a respectării legislației!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.