Refrigerarea este o metoda de racire a produselor alimentare pana la temperaturi ce se apropie de punctul de congelare, adica este o racire fara formare de gheata in produs.

Frigiderele sunt echipamente frigorifice de uz casnic, care sunt utilizate in scopul de a mentine alimentele proaspete mai mult timp. Sunt o inventie relativ moderna, cu toate ca oamenii au incercat sa isi pastreze alimentele proaspete mentinandu-le la temperaturi mai scazute timp de mii de ani.

Este greu sa ne imaginam viata din prezent fara a avea in locul in care locuim un frigider. Ei bine, cu cateva sute de ani in urma, lucrurile erau destul de diferite. Cine a inventat frigiderul? Unde s-a produs pentru prima data? Cum a evoluat aceasta masinarie fara de care nu ne mai putem inchipui traiul in prezent? Citeste randurile urmatoare pentru a afla raspunsurile pentru toate aceste intrebari.

O scurta istorie a frigiderului:

Bazele frigiderului au aparut in anul 1755, cand profesorul scotian William Cullen a proiectat o mica masina frigorifica, incercand sa gaseasca o solutie pentru a pastra alimentele la temperaturi mici chiar si pe timpul verii. In construirea masinii frigorifice, el a folosit o pompa, un container cu dietil eter prin care a tras caldura, reusind sa il mentina rece pret de mai multe ore. Cu toate ca inventia lui Cullen promitea rezultate marete, aceasta nu a mai prins contur, ramanand necunoscuta la nivel mondial in acele vremuri.

In anii ce au urmat, mai multi oameni de stiinta si-au adunat fortele, fiecare venind cu o inventie si cu un plan, astfel ca, incetul cu incetul, au reusit sa puna pe picioare primul frigider functional. Ca urmare, in anul 1856 a fost patentat un sistem complex de refrigerare de catre jurnalistul de origine britanica James Harrison, sistem ce functiona pe baza de eter, alcool si amoniac. Desi nu putea fi folosit in uz casnic, acesta a fost considerat primul pas esential in inventia frigiderelor moderne.

Urmatorul an important in istoria frigiderelor a fost 1913, cand americanii Fred W. Wolf si Nathaniel B. Wales au inventat primul frigider “modern”. Mai exact, ei au construit un fel de cutie invelita intr-un cub de gheata, pe care au conectat-o la curent electric, reusind astfel sa raceasca aerul si sa mentina temperatura la valori scazute. Ulterior, doi suedezi pe nume Baltzar von Platen si Carl Munters au descoperit o metoda de reconditionare a apei ce se scurgea, metoda ce s-a folosit si in primul frigider profesionist care avea sa apara in anul 1922.

Primele frigidere sovietice

In URSS, echipamentele frigorifice au aparut destul de tarziu, iar la inceput erau folosite in alte scopuri decat depozitarea alimentelor. Ferdinand Carre a fost cel care a inventat primul frigider cu gheata in aceasta parte a lumii, intamplarea avand loc la debutul secolului XX. Frigiderul lucra in cicluri, fiecare ciclu fiind proiectat sa functioneze pentru 12 kg de gheata. De mentionat ca aceasta instalatie lucra pe lemn, unele modele avand insa un compartiment pentru turnarea kerosenului.

Abia cu 4 ani inainte de izbucnirea Marelui Razboi Patriotic din URSS au aparut pe piata sovietica primele frigidere alimentate cu energie electrica si destinate a fi folosite pentru depozitarea produselor alimentare.

Cand s-au construit primele frigidere in Romania?

La noi in tara, primele frigidere s-au construit la Uzina de Masini Electrice Bucuresti (Klement Gottwald fiind denumirea din acea perioada), in anul 1956. Frigiderele purtau numele de Pinguin si functionau datorita unui sistem de absorbtie (asa cum s-a intalnit si la Fram, care a aparut ulterior), neavand insa termostat. Frigiderele Pinguin aveau o capacitate de aproximativ 80 de litri si functionau in jur de 5500 de ore pe an.

Urmatoarele tipuri de frigidere produse in Romania, care au intrat in istorie, au fost cele fabricate la fabrica Arctic din Gaesti, la inceputul anilor ‘70. Acestea au avut parte de foarte mult succes atat in mediul intern, cat si in strainatate, acoperind mai bine de 95% din piata romaneasca de profil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.