Eckstein-Kovacs Peter şi-a anunţat recent candidatura la şefia UDMR. Politicianul a discutat cu Gazeta de Cluj motivele pentru care a hotărât să candideze la şefia partidului, precum şi calităţile care îl recomadă pentru această poziţie. De asemenea, Eckstein-Kovacs a vorbit şi despre sistemul alegerilor parlamentare din România şi caracterul său inechitabil.

Reporter: Când v-aţi hotarât să candidaţi la preşedinţia UDMR şi din ce motive?

Eckstein-Kovacs Peter: Hotărârea este relativ recentă , dar luată după o acumulare de mai multe luni a unor îndemnuri  venite atât din interiorul UDMR, cât şi din afara acestuia de a candida. Este nevoie de o schimbare la vârful UDMR şi cred că personalitatea mea este o garanţie în acest sens.

R.: Care sunt calităţile care va recomandă pentru acestă funcţie, în comparaţie cu Markó Béla, de exemplu?

E.K.P.: Markó Béla a demonstrat de-a lungul anilor că are calităţile unui bun lider politic. Eu mă bazez pe o experienţă îndelungată în viaţa politică, dobândită în calităţi diferite, de la ministru la consilier local şi de la cea de parlamentar la cea de consilier prezidenţial. Sunt un om al dialogului şi al lucrului în echipă. Sunt considerat un om echilibrat, cu relaţii bune în lumea politică din ţară şi de-afară. Nu în ultimul rând spun lucrurilor pe nume, şi atunci când acestea nu sunt pe placul celor mari şi tari.

R.: Ce avantaje consideraţi că aveţi faţă de Kelemen Hunor, care se aude că ar fi succesorul favorit al lui Markó Béla?

E.K.P.: Îl  apreciez la modul cel mai sincer pe Kelemen Hunor, ca şi politician. Avantajul de a fi susţinut de actualul preşedinte al Uniunii este şi cel mai mare dezavantaj în faţa celor care vor schimbare.

Pierderea alegerilor a fost una “glorioasă”

 
R.: Credeţi că pierderea alegerilor la ultimele parlamentare şi angajarea în subordinea lui Traian Băsescu vor influenţa votul colegilor dumneavoastră de partid?

E.K.P.: Pierderea ultimelor alegeri parlamentare a fost una ”glorioasă”, am adunat voturi peste ponderea populaţiei maghiare din colegiu şi lumea ştie acest lucru. În mod normal faptul că lucrez cu un preşedinte care încă patru ani va fi un actor de neînlăturat din viaţa politică a ţării, ar trebui perceput ca şi un atu. Nu sunt însă un naiv, la cei care se raportează visceral la preşedinte va fi sigur o bilă neagră.
 
R.:Aveţi de gând să candidaţi pentru un scaun de parlamentar de Cluj la alegerile din 2012?

E.K.P.: Probabil că da, dar mai e mult pînă atunci. Sistemul electoral actual este total nefavorabil pentru candidaţii UDMR din judeţele cu o populaţie maghiară, a cărei pondere este mai puţin ridicată, cum este şi Clujul. Reamintesc că, numărul însumat de voturi pentru candidaţii din partea UDMR la Senat în judeţul Cluj a fost mai ridicat, decât cel din Covasna. Rezultatul?  În Covasna UDMR a luat două mandate din două, la Cluj nici unul din 4. E o inechitate crasă.

R.: Care este secretul longevităţii UDMR la guvernare în România?

E.K.P.: Capacitatea de dialog a liderilor, calitatea oamenilor trimişi în funcţii guvernamentale, coroborat cu dorinţa electoratului de a-i vedea la putere pe aleşii lor.

Absorbţia fondurilor europene este fundamentală pentru economia românească

R.: Care este personalitatea politică preferată a dumneavoastră din România? Dar din Ungaria?
E.K.P.: În ambele ţări cunosc politicieni din varii partide pe care îi apreciez. Idoli nu am.

R.: Cum comentaţi episodul sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Teatrul Naţional din Budapesta?
E.K.P.: Episod nefericit, ce putea fi prevenit. Sper să rămână un episod.

R.: Când credeţi că vom ieşi din criza economică?
E.K.P.: Nu depinde numai de noi, răspunderea noastră e să nu ne afundăm, pe greşelile noastre, peste măsură în criză. Specialiştii spun că din trimestrul doi al anului ce vine va fi mai bine.

R.: Care sunt proiectele de lege esenţiale care trebuie finalizate pentru a relansa economia românească?
E.K.P.: Cele care fac posibilă absorbţia cât mai completă a fondurilor europene.

Eckstein-Kovacs Peter este un om politic de etnie maghiară din România, de profesie avocat, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România, liderul platformei liberale din această formaţiune.
Între 1990-1992 a fost deputat UDMR de Cluj, iar între 1992-1996 consilier local în municipiul Cluj, în timpul primului mandat de primar al lui Gheorghe Funar. Între 1996-2000 a fost senator de Cluj din partea UDMR. În perioada 1 februarie 1999 – noiembrie 2000 a fost de asemenea membru al Guvernului României, cu portofoliul de ministru delegat pentru minorităţi naţionale în cabinetele Vasile şi Isărescu. La alegerile din 2008 candidează pentru un nou mandat de senator, reuşind performanţa de a fi sprijinit de alegători dincolo de apartenenţa etnică a acestora, între susţinătorii săi numărându-se istoricul Marius Oprea şi scriitorul Radu Filipescu. În prezent ocupă funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.