Florin Mureșan, fostul primar al Comunei Baciu, a pierdut procesul cu Instituția Prefectului Cluj care l-a demis din funcție. Edilul spune că va contesta decizia judecătorească, mai ales pentru faptul că, alți primari, aflați în aceeași situație, și-au câștigat dreptul de a fi reinstalați în funcție. El a fost demis de Prefectura Cluj ca urmare a unei decizii ANI care a decis că el s-a aflat în incompatibilitate.

În cursul acestei săptămâni, Tribunalul Cluj a emis o decizie potrivit căreia Florin Mureșan, fostul primar al Comunei Baciu, a pierdut procesul în care contesta decizia de suspendare din funcție emisă de Prefectura Cluj. Mureșan spune că va contesta sentința judecătorească.

”Bineînțeles că vom contesta decizia după ce judecătorul va redacta motivarea. În primul nu mi se pare corect pentru că în același gen de probleme, un primar din Sibiu a fost repus în funcție, la fel ca și un primar din Alba”, a declarat Florin Mureșan, primarul localității Baciu.

Prefectul Clujului, Aurel Cherecheș, l-a demis din funcție pe Mureșan în cursul acestei veri după ce, anul trecut, Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis că Mureșan s-ar fi aflat în incompatibilitate în perioada 2012 – 2013.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012 – 18 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, diferite funcții de conducere ori de execuție la diferite societăți comerciale”, preciza ANI în 2015. El a atacat decizia ANI și abia în toamna anului trecut, ultima instanța de judecată (ÎCCJ), i-a respins plângerea lui Mureșan.

Pe de altă parte, ÎCCJ a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 161/2003. CCR nu a emis nicio decizie în acest sens până acum.

Horia Nasra: ”Vina este a sistemului ticăloșit”

Șeful PSD Cluj, Horia Nasra, spune că vina principală o poarte reprezentanții Agenției Naționale de Integritate care ar fi solicitat expres demiterea primarului Florin Mureșan, chiar dacă această măsură nu se impunea.

”Vina este a ANI și a acestui sistem ticăloșit. Primarul din Baciu este unul dintre cei mai buni edili din acest județ, a atras foarte multe fonduri europene pentru comună și pentru locuitorii din Baciu, așa că vă pot asigura că domul Florin Mureșan va avea activitate politică! Pe de altă parte, cred că și prefectul a respectat legea pentru că nu îl putea demite pentru că așa că a vrut el! Din câte știu, ANI a cerut în mod expres demiterea primarului, chiar dacă această măsură nu se impunea. Într-o țară civilizată se administra o amendă pentru acest gen de chichițe juridice”, a declarat șeful PSD Cluj, Horia Nasra.

Sancțiunea ANI vine când are chef prefectura

În acțiunea de contestare a demiterii se arată că ”În cazul domnului Mureșan, faptele materiale imputate de către ANI s-au consumat în perioada 2012 – 2013. Până în data de 16.05.2019, domnului Mureșan nu i-a fost aplicată nicio sancțiune, astfel că respectivul termen de 3 ani de zile a fost cu mult depășit. Ca atare, modificarea legislativă în vigoare se aplică și în situația domnului Mureșan, având în vedere că legea nu realizează niciun fel de distincție cu privire la faptele pentru care urmează să se aplice. De altfel, domnul Mureșan a manifestat o atitudine activă și a înregistrat pe rolul Curții de Apel Cluj (dosar nr. 392/33/2019) o acțiune împotriva ANI de constatare a caducității raportului de evaluare ca urmare a intervenirii Legii nr. 54/2019.”, se arată în acțiunea înaintate de fostul primar din Baciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here