O parte din puşcăriaşii de lux, arestaţi, în special, pentru corupţie, au reuşit să iasă de la bulău mai repede pentru că s-au folosit de o portiţă legislativă. În timp ce se aflau la ”beciul domnesc” au scris cărţi ştiinţifice, chiar dacă, în mod normal, nu aveau la dispoziţie modalităţi de documentare. Astfel, Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a scris la lumina inspiraţiei din celulă trei cărţi pe care i le-a publicat o editură clujeană

 

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului care s-a promovat la braţ cu Boc, a fost condamnat anul trecut pentru mită. Apostu este de profesie medic veterinar şi profesor la USAMV unde predă  microbiologia produselor alimentare, boli transmisibile prin alimente la om şi managementul siguranţei alimentare.

Se pare că bulăul a fost inspiraţional pentru Sorin Apostu pentru că în gălăgia făcută de colegii de celulă a reuşit să scrie trei cărţi. Una publicată anul trecut, „Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne” şi două care au văzut lumina tiparului anul acesta,  „Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi a fructelor de mare” şi „Norme de igienă în unităţile de alimentaţie”.

Editura care a văzut genialitatea lucrărilor este Risoprint, cu sediul pe strada Cernavodă din Cluj Napoca. Patronul editurii este Gheorghe Pop, iar societatea patronată de Pop, şi care deţine editura se numeşte Roprint Import Export, principalul obiect de activitate este ”Comerţ cu ridicata al altor maşini şi echipamente”, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 2,3 milioane de lei. Pop nu a putut fi contactat pentru a spune unde a făcut lansarea volumelor lui Apostu.

 

Câmpina la Cluj

Un alt ”condamnat de lux” care a publicat la o editură clujeană este Valerian Nica, fost director în Parcul Industrial Ploieşti. El a fost condamnat în 2011 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, după ce în perioada 2004 – 2005 a vândut în mod ilegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de 28,6 hectare, la un preţ subevaluat, prejudiciind parcul industrial cu 1.980.000 de euro. Terenul a fost cumpărat pe 17 martie 2005, iar a doua zi, pe 18 martie 2005, o parte din terenul respectiv a fost vândut altei firme la un preţ mult mai mare. Afacerea a atras atenţia Curţii de Conturi, care a sesizat DNA în acest caz. Cât a stat după gratii, Nica a scris, anul trecut, ”Monografia oraşului Câmpina”, carte apărută la Editura Mega din Cluj.

Patronul acestei edituri, Mircea Sincovici, spune că a fost contactat de soţia lui Nica pentru a publicat volumul respectiv.

”Am fost contactat de soţia domnului Nica care a comandat o sută de exemplare. din câte ţin minte a luat tot tirajul”, a spus Sincovici.

 

Cărţi din pix

Procurorii anticorupţie susţin că este nevoie de o analiză mai riguroasă a lucrărilor ştiinţifice scrise de cei condamnaţi definitiv la închisoare, având în vedere că există mai multe persoane care au reuşit să iasă mai repede de după gratii, graţie faptului că au scris cărţi.

Mai exact, DNA face referire la Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale.

”(1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”, se arată în legea citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.