Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a vorbit, pe blogul personal, despre ce fel de oameni sunt cei care lucrează în Serviciul Român de Informații și despre cultura organizației care nu permite apropieri bruște și împrieteniri fulgerătoare.
„Am încheiat acum treizeci de zile cel mai solicitant capitol din viața mea profesională. Am fost timp de 100 de luni directorul SRI și, cum se spune, asta mi-a ocupat tot timpul. Sunt probabil încă sub efectul recentei schimbări de ritm – îmi apar noi rutine, noi preocupări, alte lecturi, alte conversatii, dar și sentimentul că îmi lipsește ceva… Nu este vorba de adrenalină, de decizii la limită sau de euforia unor succese. Lipsa pe care o resimt cel mai tare este cea a oamenilor din SRI.
În urma cu o luna le-am mulțumit personal colegilor cu care am lucrat direct si majorității celor cu care am interacționat ocazional. N-am avut cum sa le transmit un gând bun și recunoștință profesională tuturor angajaților SRI, alături de care socotesc că am îndeplinit misiunea mandatului de director timp de mai bine de opt ani. Este un bun prilej să o fac acum, aici”, a spus Hellvig, pe blogul personal.
„Inițial, ofițerii SRI par oameni cu care greu poți construi o relație”
„Ca director al instituției am avut privilegiul de a cunoaște sute de „sereiști”. Eram un liberal obișnuit cu deschiderea, cu polemica și eram, firește, tributar unor preconcepții robuste privitoare la SRI, prejudecăți care circulă amăgitor pe culoarele politicii. De aceea, în mod natural, am privit la început circumspect persoanele și personajele pe care le întâlneam.
Există în SRI o cultură de organizație care nu permite apropieri bruște și împrieteniri fulgerătoare. Nimeni nu se deschide prematur, iar extrovertiții sunt o specie rară. Orice ofițer de informații bun este și o personalitate complexă, nu neapărat ușor de gestionat. Oamenii vorbesc puțin, contextualizează mult, sunt curioși sub aparența detașării. Sunt microbiști ai profesiei și nu concep să aibă scăpări pe domeniul lor. Par orgolioși sau chiar sunt. Sunt teribil de atenți la nuanțe, rezervați ca mod de manifestare, ascultă atent, deferent, sunt mereu preocupați să cuprindă cu mintea toate posibilitățile și orice scenariu. Inițial, ofițerii SRI par oameni cu care greu poți construi o relație. Asta până când ei descopera în tine o persoană de încredere. Când vine vorba de munca lor, ofițerii de informații devin și rămân cele mai riguroase persoane. În plus, sereiștii pe care i-am cunoscut au un sentiment acut al loialității, poate că cea mai de preț calitate a unui profesionist dintr-o echipă.
Nu vreau să le aduc un omagiu- nu este cazul ca cineva să își propună acest lucru, pentru că ar însemna generalizări greu de făcut și de susținut. Vreau doar să le transmit un mesaj de mulțumire și de încredere. Cea mai mare parte a reușitelor instituției din ultimii ani li se datorează lor, celor niciodată văzuți, preocupării și dedicației cu care și-au asumat schimbări pe care altădată nu le-am fi crezut posibile. Am prezentat realizările lor, atât cât permite specificul muncii, presa le poate căuta și documenta. Nu voi insista aici, încă o dată, deși poate n-ar strica la un moment dat”, a spus Hellvig.
Hellvig: „Unele din materialele critice la adresa SRI au avut temei”
„Toți angajații SRI, de la cei care efectuează analize în birouri și până la cel mai dinamic ofițer sau subofițer operativ contribuie la misiunea organizației. Cu toții sunt mândri atunci când organizația lor apare sus în sondajele de opinie privind încrederea populației, fiecare din ei este afectat atunci când instituția este criticată, blamată sau denigrată. Unele din materialele critice la adresa SRI au avut temei. Am ținut cont de semnalele publice, de îngrijorările societății, de nevoia unor schimbări. Alteori materiale publice rău-voitoare, insinuări cu agendă, acuzații nefondate sau trimiteri malițioase cu limbaj suburban au produs indignarea angajaților SRI.
Pentru că ei știau adevărul, iar în unele situații înțeleg și motivațiile ascunse ale atacurilor nedrepte. Spre deosebire de alte instituții publice și diferit de oricare altă breaslă, ei nu se pot apăra, nu pot intra în spirala replicilor, dezmințirilor sau a avertismentelor legale. Este particularitatea muncii lor să consume în tăcere și victoriile obiective, și neajunsurile subiective.
În activitatea mea alături de profesioniștii SRI am învățat foarte multe lucruri. Le sunt recunoscător, ca român, pentru dedicarea de fiecare zi, pentru rigoarea de care dau dovadă în cele mai mici amănunte și pentru viziunea cu care își însoțesc fiecare pas către mâine. Le respect tenacitatea, abilitatea profesională și atașamentul pentru valorile democratice. Este și meritul fiecăruia dintre ei faptul că suntem zilnic parte a efortului de a conserva aceste valori.
Tuturor sereiștilor, indiferent dacă am interacționat in mod direct sau nu le mulțumesc pentru capacitatea lor de a fi consecvent loiali misiunii pe care o are organizația, riguroși, profesioniști, patrioți și dedicați proiectului de modernizare a României. Știu sigur că, indiferent de provocări, acești oameni vor continua să genereze o schimbare în bine. Și mai știu că vor continua să insipre și atragă noi generații de tineri alături de ei.
Le transmit tuturor public respectul meu!”, a conchis Hellvig.
De ce atata mirare? Asa sunt selectionati de psihologi. Asa-i „ordinu”. De la „cei care conduc”. Lor le trebuie ” executanti loialisti” nu ” altceva”. D-aia nu suntem nici ” macar o colonie”. Aia are un stapan. Noi avem mai multi…cand ai un sef(de stat) prost si/sau nemernic, „calitatile” securistilor de azi sunt o pacoste
Felicitari maxime pentru munca depusa si onoarea adusa orasului Zalau si judetului Salaj ! Felicitari parintilor pentru educatia aleasa !
Helvig nu ar fi trebuit să fie vreodată șeful „Întreprinderii de Răsadnițe și Solarii”.
Aș ridica nivelul testelor psihologice la selecția de admitere.
Testele de la nivelul actual pot fi rezolvate fără probleme de un elev de clasa a noua,mai,, dezghețat “ puțin.
Cunosc,concret, un astfel de absolvent SRI,limitat ca inteligență, în viața de zi cu zi
și-mi dau seama ce contribuție,, valoroasă “ are la culegerea de informații.
Nu știu de ce am impresia că ascult o luare de cuvânt în cadrul unui congres PCR! Nu contest pregătirea și Omul Eduard Hellvig!