În cadrul proiectului „EduPractic”, iniţiat de Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială şi finanţat de Electrogrup, 27 de elevi clujeni au fost pregătiţi pentru integrarea pe piaţa muncii, iar 18 dintre ei chiar au lucrat timp de o lună la mai multe firme locale din domeniul energetic şi de construcţii. Elevii de la Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” au experimentat „pe viu” ce înseamnă să lucrezi zi de zi şi au învăţat meserie de la angajaţii firmelor EnergoBit group, Modern Bau, Energom, ELM Electromontaj Cluj, AICI Cluj şi, bineînţeles, Electrogrup.
Proiectul s-a desfăşurat în perioada ianuarie-iulie 2012, în două etape. În prima parte, elevii au participat la un curs de educaţie financiară şi de pregătire pentru găsirea unui loc de muncă, realizat de asociaţia Learn&Vision, în cadrul căruia au învăţat care sunt calităţile pe care le caută angajatorii, cât de importante sunt seriozitatea şi punctualitatea, dar şi cum să-şi facă un CV sau un plan de investiţii. În a doua parte, 18 din cei 27 au fost selectaţi pentru a lucra în cadrul celor şase firme clujene, fiind remuneraţi cu primele lor salarii sau burse de practică. Costul întregului proiect este de 42.000 de lei.
Principalul finanţator al programului, Electrogrup, şi-a propus să le ofere tinerilor şansa de a-şi forma o idee despre ce se va întâmpla atunci când îşi vor termina studiile, dar şi de a forma potenţiali angajaţi pentru firmele clujene, care duc lipsă de personal calificat de când nu mai există şcoli profesionale. Directoarea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” a declarat, în cadrul ceremoniei de închidere a proiectului, că de anul acesta vor exista din nou şcoli profesionale, şi că perioada de practică la agentul economic este foarte importantă pentru formarea viitorilor meseriaşi. Şi directoarea Colegiului Tehnic Energetic a confirmat necesitatea unor programe de acest fel, mai ales că elevii au arătat un interes deosebit pentru a lua parte la acesta.
Elevii care au participat la proiect s-au arătat foarte mulţumiţi de această experienţă. Ionatan, care şi-a făcut practica la EnergoBit, a spus că „a fost foarte frumos. Am lucrat într-un colectiv primitor şi am învăţat lucruri noi. Când termin şcoala, aş dori să lucrez într-un loc asemănător.” Şi Darius, care a lucrat timp de o lună la Electrogrup, consideră că este una din cele mai frumoase experienţe din viaţa sa. „Am învăţat ce înseamnă munca, cum e să te trezeşti în fiecare dimineaţă devreme să mergi la lucru. Am învăţat atât de multe lucruri, încât uneori nu făceam faţă la informaţiile pe care le primeam. Mi-aş dori în continuare să merg la acest job”, a povestit Darius.
Elevii prezenţi la ceremonia de închidere au ţinut să mulţumească organizatorilor şi celor de la care au învăţat meserie în cadrul lunii de practică pentru sprijinul acordat şi experienţa de muncă. Firmele partenere au primit diplome de excelenţă din partea Fundaţiei Danis pentru Dezvoltare Managerială şi şi-au exprimat entuziasmul că au fost incluse în acest proiect. Organizatorii doresc continuarea „EduPractic” şi anul viitor, prin formarea de coaliţii de oameni din firme de profil care doresc să susţină elevii în procesul de pregătire profesională.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.