Guvernul a modificat modalitatea de calcul a contributiei programatorilor din cadrul producatorilor de aplicatii informatice pentru asigurarile de sanatate fara consultare publica prealabila, iar masura are efecte negative asupra companiilor din industria IT&C, apreciaza asociatia patronala din IT.

"Nu este acceptabil ca Guvernul sa promoveze masuri cu aplicabilitate imediata ce au consecinte importante asupra bugetelor companiilor, practic de la o zi la alta. Nu este acceptabil ca pentru aceste masuri, organizatiile afectate si reprezentantii acestora sa nu fie consultati, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", a declarat marti, într-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii – ANIS, Liviu Dan Dragan. Ordonanta de Urgenta a Guvernului 93 din 24 iunie, publicata pe 30 iunie în Monitorul Oficial, include reglementari care afecteaza companiile si angajatii din domeniul IT&C, prin schimbarea bazei de calcul a contributiei de la salariul minim brut pe tara, la salariul realizat. "Costurile salariale vor creste cu 5-6%, iar cum ponderea salariilor în costuri se ridica la circa 60-70%, aceasta modificare va reduce profitabilitatea companiilor IT&C, de 25-30% în prezent", a spus Dragan. Victor Martin, membru în consiliul ANIS, apreciaza ca masura adoptata de Guvern nu va majora considerabil contributia la fondul de asigurari sociale. "Aceasta ordonanta nu aduce un suport la fondul de asigurari sociale. Sunt circa 20.000 de programatori care au beneficiat de aceasta facilitate, deci contributia va fi mica", a spus Martin. ANIS apreciaza ca ordonanta este de natura sa induca efecte asupra dezvoltarii industriei, în general, precum si perturbari în activitatea curenta a companiilor din domeniul IT&C.

"Dincolo de efectele de masurat în bani pentru fiecare dintre companii, exista si efecte care genereaza sentimente de instabilitate transmise companiilor si partenerilor straini, care fac mai mult rau decât contributia la buget", apreciaza Radu Georgescu, directorul general al GeCAD, companie membra a asociatiei ANIS. Georgescu a adaugat ca adoptarea acestei masuri, cu aplicare imediata, este inacceptabila, mai ales ca asociatia patronala nu a fost consultata. "Daca eram informati din timp ca va fi o taxa noua, companiile aveau timp sa se pregateasca pentru efectele aparute. Dorim sa atragem atentia ca în cazul altor taxe vrem sa fim consultati", a spus oficialul GeCAD.

Conform patronatului IT, stabilitatea cadrului legislativ, în general, si fiscal în special, este un criteriu pe care investitorii îl iau în considerare când iau decizia de intrare pe o piata. Domeniul software din România este unul dintre cele în care au loc cele mai mari cresteri de salarii si, implicit, de costuri, potrivit presedintelui grupului Softwin, Florin Talpes, citat de Mediafax. "Diferenta mare dintre cerere si oferta va împinge si mai sus nivelul costurilor specialistilor software. Aceasta masura a Guvernului, care amplifica si mai mult cresterea costurilor specialistilor, agraveaza situatia. Costuri mai mari în România înseamna o dizlocare a specialistilor catre alte tari, înseamna o situatie mai grea pentru companiile cu echipe de cercetare si dezvoltare în România. Si implicit sanse mai mici ca specialistii sa ramâna în România si sanse mici ca industria de software româneasca sa reuseasca", este de parere Talpes. Guvernul a hotarît, în 2001, eliminarea impozitului pe salariu pentru firmele din domeniul industriei software care au angajati programatori români certificati si care se încadrau pe urmatoarele

categorii de personal: analist, programator, proiectant sisteme informatice, consultant în informatica, inginer de sistem în informatica, administrator de baze de date, inginer software si manager de proiect în informatica. (A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.