Deputatul Elena Udrea va organiza, săptămâna viitoare, o dezbatere pe marginea condiţiilor din arest, dorind ca, ulterior, să iniţieze un proiect care să pună în acord legislaţia în domeniu cu recomandările internaţionale, o prevedere urmând să fie şi limitarea cazurilor în care se dispune arestul.

 

Elena Udrea spune că există două rapoarte ale unor organisme internaţionale, inclusiv unul al ONU, cu privire la condiţiile din arest, iar recomandările cuprinse în cadrul acestora trebuie să reprezinte punctul de plecare al unei iniţiative legislative care să rezolve problemele cu care se confruntă deţinuţii din România. Conform ziarului Gândul, în acest sens, Udrea vrea să organizeze săptămâna viitoare o dezbatere, printre invitaţi aflându-se Avocatul Poporului, parlamentari şi reprezentanţi ai instituţiilor interesate.

Udrea a atras atenţia că în România nu sunt respectate drepturile omului în privinţa condiţiilor de detenţie şi nici recomandările în domeniu, care vorbesc despre necesitatea unui spaţiu de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut. În România există 32.000 de deţinuţi, însă numărul de locuri, potrivit acestui criteriu de spaţiu, este de numai 19.400, potrivit Elenei Udrea.

 

Teodorian Cornoiu: Iniţiativa Elenei Udrea are şi aspecte negative şi pozitive

Teodorian Cornoiu, un avocat tânăr specializat  în penal cu multe cazuri ”grele” la activ, se numără printre apărătorii din cele mai importante dosare de corupție din Cluj. Contactat pentru a ne explica ce impact ar avea consolidarea iniţiativei Elenei Udrea într-o lege propriu-zisă, acesta identifică atât aspectele pozitive cât şi cele negative.

„Ce pot să spun eu este că vorbim de o chestiune noua pe care doamna Elena Udrea o  abordează. Din punctul meu de vedere ar avea un şi un impact pozitivşi unul negativ.

Pe de-o parte, impactul pozitiv i-ar viza pe majoritatea oamenilor arestaţi. Doamna Udrea se gândeşte la persoanele arestate din breasla ei pentru care puşcăria nu îşi atinge scopul şi ajung din om în ne-om, se îmbolnăvesc, sunt persecutaţi psihic, unii chiar se îndreaptă spre deces. Ei bine, în cazul politicienilor, detenţia nu îşi atinge scopul. Spre Exemplu, despreniciunul dintre Dan Voiculescu, Gigi Becali sau Adrian Năstase nu se poate spune că detenţia l-a trimis spre făgaşul corectitudinii” explică Cornoiu.

În ceea ce priveşte această lege, impactul negativ ar consta în încurajarea oamenilor de a risca să încalce legea.

„Dacă se implementează şi la noi ca şi în Italia, condamnarea la domiciliu, atunci mulţi ar conveni să rişte şi sa fie pedepsiţi deoarece miza de pierdere nu este atât de mare. Dar eu bănuiesc că proiectul de lege al doamnei Udrea îi vizează cu prioritate pe politicieni. Eu, personal, nu mă bucur pentru nici un criminal, pentru că eu, judecătorul,juristul,secretarul  şi omul de rând  plătim pentru ca ei să trăiască în închisoare.

 

Deţinuţii treceau printr-o cocină până să ajungă la Gherla

Deputatul Udrea vorbeşte despre condiţiile mizere din penitenciare . În asentimentul acesteia, dacă ar putea vota toţi ce  au trecut prin arestul de la IPJ Cluj, legea s-ar implementa imediat.

Un fost deţinut ne-a explicat că celulele din arestul de la IPJ Cluj erau de cea mai joasă speţă. Sursa noastră a trecut prin acest arest în 2013 şi 2014 şi ne-a precizat că este vorba despre un spaţiu subteran, fără geamuri, cu luminozitate redusă şi condiţii sanitare inexistente. Potrivit acestuia, dimensiunile alocate pentru fiecare deţinut erau mai mici de un metru pătrat.

Avocatul Cornoiu are şi el depusă o plângere la CEDO în acest sens.

„Am făcut plângere la CEDO pentru condiţiile din arest. Un client de-al meu avea 1,1 mp în celula în care stătea, raportat la numărul de paturi şi persoane . Pot să vă spun că se sunt ţinuţi în condiţii de pe vremea comunismului. Acum aşteptăm să vedem ce măsuri se vor lua în urma plângerii” explică Teodorian Cornoiu.

În arestul de la IPJ Cluj se stă în medie până la 30 de zile. Apoi în funcţie de decizia instanţei de judecată, aceştia sunt mutaţi la penitenciarul de maximă securitate de la Gherla.

 

România arătată cu degetul. Statele din Europa ne cazează infractorii!

Ţara noastră ocupă locul doi la acest capitol printre ţările europene, având o medie de încarcerare de 29 de luni, în timp ce media europeană este de doar 10 luni. În top, România este urmată de Portugalia, Spania şi Cehia.
În plus, faţă de celelalte state europene, ţara noastră înregistrează cea mai scăzută medie de vârstă referitor la persoanele din penitenciare, respectiv 26 de ani, în condiţiile în care media la nivel european este de 34 de ani.

Infractorii români, condamnaţi în ţări europene, sunt trimişi să-şi execute pedeapsa acasă, într-un sistem penitenciar deja supraaglomerat.

Ministerul Justiţiei a primit anul trecut 600 de cereri de la autorităţile din 26 de state. Cei mai mulţi români au fost trimişi din Italia, peste 270 de persoane conform digi24.ro. Cel mai recent caz este al lui Romulus Mailat, românul condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea în 2007 a unei femei. Autorităţile italiene l-au extrădat la începutul lunii aprilie. Romulus Mailat a fost încarcerat la penitenciarul Aiud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.