Deputatul PNL de Cluj, Elena-Ramona Reuer, în temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României şi art. 173-180 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, i-a solicitat domnului prim-ministru,  Dacian Julien Cioloş, printr-o interpelare parlamentară lămuriri referitoare la finanţarea proiectelor de modernizare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

 

“Ca urmare a vizitei de săptămâna trecută efectuată de către d-voastră la Cluj-Napoca, în presa locală au fost relatate presupuse afirmaţii ale d-voastră în ceea ce priveşte finanţarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Presa relatează cum că aţi fi spus într-o discuţie avută cu cei de la Consiliul Judeţean Cluj să nu mai aloce fonduri spitalului judeţean pe motiv că în următorii 5 ani urmează a se construi Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.

În primul rând vă solicit să lămuriţi sensul celor relatate de către presă.  Este adevărat sau nu că aţi solicitat celor de la Consiliul Judeţean Cluj să nu mai aloce bani?”

Elena-Ramona Reuer i-a atras atenţia domnului prim-ministru că în acest moment Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca deserveşte cetăţeni şi din judeţele limitrofe: Alba, Bihor, Satu-Mare, Sălaj, Maramureş, Bistriţa, Mureş şi nu numai.

În finalul documentului oficial transmis conducerii Guvernului României, parlamentarul PNL a cerut răspuns la următoarele întrebări:

  1. ţinând cont de faptul că Spitalul Regional de Urgenţă Cluj este preconizat a se construi în următorii 5 ani care sunt planurile Guvernului în ceea ce priveşte finanţarea actualului spital judeţean? Ce strategie are Guvernul pentru a susţine importantele obiective de finanţare ale spitalului?
  2. dacă sunt adevărate cele relatate de presă, în următorii 5 ani prin subfinanţarea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca există riscul să moară oameni. Cine îşi asumă responsabilitatea?”

 

S-a ştiut de problemă din 2015

Gazeta de Cluj a demarat o campanie anul trecut, pentru achiziţia unui angiograf la cel mai mare spital din Transilvania. Niciun consilier local sau judeţean din cei ce au declarat că ar vota alocarea banilor pentru aparatură la Spitalul Judeţean nu a făcut vreun proiect de hotărâre. Însă campania demarată de ziarul nostru a reuşit să-i unească pe parlamentarii clujeni pentru a semna un document cu privire la acest subiect.

Astfel, în urma chestionarului efectuat pe politicienii din colegiile judeţului Cluj, deputatul PNL Elena Uioreanu a întocmit un memoriu atunci, document ce a fost semnat de toţi parlamentarii clujeni. Acest  memoriu se lega de cererea managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă. Astfel că documentul trebuia să servească drept solicitare către Ministerul Sănătăţii Naţionale pentru ca acesta să dispună  alocare sumei necesare pentru achiziţionare unui angiograf.

Înte timp Nicolae Bănicioiu a fost schimbat din funcţia de ministru al sănătăţii cu un medic clujean de la Oncologie, Achimaş, însă cererea pentru finanţare nu se aprobă.

 

elena uioreanu - clujtoday

Angiograf: costuri şi beneficiari

Conform scorurilor pieţei de aparatură medicală, un angiograf costă aproximativ 2,6 milioane de lei. Pe această cale dorim să reamintim că unii consilieri judeţeni au afirmat că e o sumă mult prea mare pentru ca ei să le-o dea celor de la Spitalul Judeţean. În ideea în care aceştia au ignorat importanţa unui asemenea aparat.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca asigură asistenţa medicală pentru populaţia din municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, alte judeţe din regiunea Nord Vest şi nu numai. Ponderea pacienţilor din municipiul Cluj-Napoca este de aproximativ 29%, ponderea externărilor din judeţul Cluj este de 63% iar ponderea externărilor din alte judeţe este de 37 %. Observăm ca ponderea cetăţenilor străini este de 0,20% şi de asemenea pentru populaţia din judeţele: SJ – 4,41 %, BN – 4,95%, MM – 5,22%, AB – 5,07% şi un număr mai mic de pacienţi  din judeţele: AR, HD, BV, OT, etc. Un număr de 5,11% din populaţia deservită este din  alte judeţe decât cele menţionate mai sus.

 

Gravitate la ora actuală

Premierul Cioloş- ciumă pentru cel mai mare spital din capitala Ardealului. Aflata într-o vizită recentă, în judeţul Cluj, primul ministru, Dacian Cioloş a făcut declaraţii jignitoarea la adresa întregului personal şi a conducerii spitalului. Cioloş a vorbit cu cei de la Consiliul Judeţean Cluj să nu mai aloce bani pentru Spitalul Judeţean pe motiv că în cinci ani se va realiza Spitalul Regional de Urgenţă.

„Este incredibil ce se petrece în ţara noastră. Stăm la mâna politicienilor şi a partidelor. Întregul sistem sanitar trece prin asta. Ce să mai vorbim de faptul că Dacian Cioloş le-a comunicat celor de la Consiliul Judeţean Cluj că nu e cazul să se mai investească în Spitalul Judeţean, pentru că se va face un Spital Regional de Urgenţă, nou-nouţ. Să luăm în calcul o astfel de posibilitate, deşi nici nu s-a stabilit locaţia noii construcţii, totuşi, dacă e finalizată în cinci ani, ce facem noi între timp? Funcţionăm fără aparatură şi fără posibilitatea de a trata pacienţii ce au nevoie de pregătirea noastră medicală?”, mai adaugă dr. Olinic.

Fără o implicare subiectivă, îi dăm dreptate acestuia. În special pentru că, în ultimii ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi-a redus costurile substanţial şi a înregistrat câştiguri, pe care ulterior le-au folosit la achiziţionarea de aparatură medicală şi dotarea secţiilor  cu paturi.

În prezent, anumite părţi din clădirile ce constituie Spitalul Judeţean de Urgenţă au fisuri şi se află într-un stadiu avansat de degradare. Astfel încât, dacă plouă, apa curge prin acoperiş în saloanele cu pacienţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.