Profesorul Emil  Aluaş, clujean, director, dirijor şi cadru universitar în România şi SUA, publicist cu peste 200 de articole publicate în presa scrisă şi on-line. Cu studii la Bayreuth (Germania) şi Budapesta, este fondatorul Uniunii Ardelenilor şi Bănăţenilor. Profesor al mai multor universităţi din SUA, Minneapolis, MN, Lincoln-Nebraka, Bloomington, IN, este restabilit definitiv în Cluj-Napoca şi preşedinte-fondator al Fundaţiei PRO WEST. Fundaţia este implicată în propagarea în Europa şi în lume a Clujului, a Ardealului şi Banatului, acordă burse studenţilor şi elevilor eminenţi. Membru PSD, consideră că prin pârghii politice trebuie să lupte pentru salariile şi pensiile generaţiei lui, toţi cei de peste 55 de ani. Este preocupat de predarea    în România a istoriei noastre reale şi însuşirea de către toţi românii a valorilor europene.“Trebuie să încetăm să mai jucăm dublu în faţa Europei Occidentale. Generaţiile viitoare de români trebuie să stea cu capul sus în faţa lumii”.

 

Reporter: Care este situaţia actuală a României în Europa Centrală și de Est ?

Emil Aluaş: Traversăm un moment dificil. Ar fi trebuit să fim un actor principal, alături de Polonia, în rezolvarea problemei Ucrainei. Chiar dacă România nu face parte din Grupul de la Visegrád, cei aproape 1000 km de frontieră comună cu Ucraina ar fi trebuit să ne oblige să fim prima pe lista celor implicaţi în rezolvarea paşnică a conflictului intern din ţara vecină. Am fi obţinut un imens credit în faţa Republicii Moldova, comunitatea românilor din Ucraina de azi şi Tiraspol. Pericolul ca Ucraina să se rupă în două încă există, ceea ce va afecta imens România. În acest moment în care vorbim, preşedintele Traiana Băsescu se află la Berlin, iar prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, se află la Munchen, având Ucraina ca     principal subiect pe agenda vizitei. Amintesc că Ungaria are deja un comitet de criză privind posibilitatea refugiaţilor în masă din Ucraina. Pentru România nu este târziu nici acum. Trebuie să ne mişcăm repede şi cu mult tact. Avem peste 11 milioane de greco-catolici în Ucraina Sub-Carpatică. Sunt fraţii noştri în credinţă.

 

Reporter: Cum a ajuns Ucraina în această situaţie ?

Emil Aluaş: Să fim deschişi şi să o spunem pe şleau. Nesemnarea de către Ucraina a documentului de asociere la Uniunea Europeană de la Vilnius, este un eşec al Uniunii Europene.

 

Reporter: Pentru că vorbim de partea estică a Europei, există un scandal privind mesajele informative ale lui Edward Snowden, fost angajat al NSA (Agenţia Naţională de Securitate a SUA),    actualmente găzduit de Moscova. Ce părere aveţi de acest american fugit şi care este considerat de către SUA un trădător.

Emil Aluaş: Stricăciunile lui Edward Snowden aduse NSA şi SUA, sunt imense. Este vorba de o cantitate de un milion şi jumătate de mesaje deţinute de acest fost lucrător al NSA. Forţa unei super puteri ca SUA stă în puterea ei economică, puterea sistemului care asigură democraţia şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor ei, dar şi în loialitatea cetăţenilor faţă de ţară. Sunt absolut convins că fapta lui Edward Snowden nu a fost o întâmplare. Puţin probabil ca un tânăr de 29 de ani, ca Edward Snowden, să fie angajat la NSA, aşa, pur şi simplu, din întâmplare. Totul a fost planificat. Edward Snowden trebuie să răspundă în faţa legilor SUA pentru fapta lui.

 

Reporter: Ce ne puteţi spune despre alegerile europarlamentare ?

Emil Aluaş: Am mai făcut publică poziţia mea. Aş fi dorit să fiu inclus pe lista pentru europarlamentare. Din păcate, sunt considerat prea nou în PSD. Este vechea noastră meteahnă că nu este important cât eşti de capabil, ci vechimea în partid. Aş putea să fac mai mult pentru ţara mea, România, decât 20 de europarlamentari actuali la un loc. Dar, asta este… Am un respect deosebit faţă de şefii mei, din PSD, de la Cluj, Ioan Rus şi Vasile Dâncu, care mi-au vorbit deschis şi fără ocolişuri. Mi s-a subliniat faptul că PSD este format din oameni, iar oamenii sunt de mai multe feluri. Locul meu în partid va fi acela de a menţine veniturile şi pensiile celor din generaţia mea, toţi cei de peste 55 de ani. Pe agenda mea sunt de asemenea încă trei sectoare pentru care voi lupta cu mijloace politice în cadrul PSD, învăţământul, sănătatea şi agricultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.