Emil Boc girează contracte cu societăți penale, cum ar fi contractul de asigurare semnat cu Carpat Asig. Societatea este urmărită penal de către oficialii DNA. Societatea de asigurări a încheiat contractul de asigurare pentru Sala Polivalentă din Cluj. Valoarea asigurată este de 1 milion de lei, față de 90 de milioane de lei cât s-a investit în construcție.

 

Primăria Cluj-Napoca a inaugurat săptămâna trecută Sala Polivalentă din Cluj-Napoca după o investiție de 90 de milioane de lei în trei ani de zile. Asigurarea acestei construcții costă 13.824 de lei, iar valoarea asigurată pentru această sumă este de 1 milion de lei. Societatea câștigătoare a achiziției directe este Carpat Asig.

 

Cât costă închirierea

”Aferent timpului de închiriere și chiria va fi de 4000 euro/eveniment de 48 ore, 2500 uro/evenimente de 24 ore si 1200 euro pe un eveniment de 12 ore. În baza acestor estimări previzionate, se estimează că obiectivul va înregistra venituri anuale din închirierea sălii în care se desfășoară marile evenimente sportive si cultural-artistice de minim 92.400 euro, la acestea adăugându-se alte venituri ce se vor realiza din închirierea celorlalte spatii ce face parte din „Sala Polivalentă” Cluj–Napoca.

Cheltuielile care se înregistrează de către obiectiv sunt cele aferente întreținerii, utilități, plata a angajaților și alte cheltuieli generate de către „Sala Polivalentă” Cluj-Napoca. Cuantificate aceste cheltuieli se cifrează la 291.495,68 euro/an.

Profitul brut estimat in acest caz ar fi negativ, respectiv -191.095,68 euro/an. Deoarece „Sala Polivalentă” este un obiectiv de interes general, importanța lui având și elemente care nu pot fi exprimate valoric (rolul social, educativ, de popularizare și cunoaștere a municipiului Cluj-Napoca, întărind brandul municipiului Cluj-Napoca și contribuind la educarea populației, în special a celei tinere) apreciem că acest obiectiv va trebui susținut financiar într-o oarecare măsură și de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca”, se arată într-un studiu de fundamentare realizat de Primăria Cluj-Napoca.

 

Ce spun procurorii despre CarpatAsig

Procurorii DNA au trimis în judecată mai multe persoane de la șefia societății Carpatica Asig. Acuzații grave precum cumpărare de influență, dare de mită, constituire de grup infracțional organizat sunt doar dintre cele aduse de procurori în cadrul rechizitoriului. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

În anul 2012, S.C. CARPATICA ASIG S.A., companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip R.C.A., avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. Începând cu mai 2013, Carabulea Ilie împreună cu inculpaţii Mustăţea Radu și Mîrzac Marian au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.
Carabulea Ilie (persoana care deține indirect și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la S.C. CARPATICA ASIG S.A în perioada 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia S.C. CARPATICA ASIG S.A. și pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.
Ca intermediar în relaţia dintre Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian a fost desemnat Mustăţea Radu, membru în consiliul de administraţie al S.C. CARPATICA ASIG S.A, având rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum și informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.
Gruparea respectivă a fost sprijinită de Ruşanu Radu Dan, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpaţii Călin Georgel, Chiţoiu Laura Elena Şi Moldoveanu Corneliu Silviu și Odobescu Dan.
La rândul lor, inculpații Crudu Ina-Ana, Rusu Elena, angajaţi la S.C. CARPATICA ASIG S.A., precum şi Vinereanu Ioan Dacian au aderat sau au sprijinit gruparea infracţională constituită.
Constituirea grupului infracţional organizat şi funcţionarea lui s-a făcut, în timp, fiecare membru având atribuţii specifice, bine determinate şi specializate, în raport de problemele financiare întâmpinare de S.C. CARPATICA ASIG S.A.
Astfel, inculpatul Mîrzac Marian şi, ulterior, inculpata Crudu Ina-Ana, au fost propuşi şi numiţi director general la S.C. CARPATICA ASIG S.A., urmărindu-se în acest scop mărirea libertăţii de mişcare a inculpatului Mustăţea Radu, prin înlăturarea, din conducerea societăţii de asigurări a altor persoane care nu erau dispuse să adere la practicile infracţionale.

Concret, în schimbul protecției oferite de Mîrzac Marian societății de asigurări S.C. CARPATICA ASIG S.A, Carabulea Ilie cu sprijinul lui Mustăţea Radu, Rusu Elena, Vinereanu Ioan-Dacian şi Crudu Ina-Ana, a dispus, în perioada 25 mai – 10 iunie 2013, ca un autoturism marca Audi A8, având valoarea de catalog de 81.370 euro, să îi fie vândut la un preț subevaluat lui Mîrzac Marian, cu plata în 40 de rate sub disimularea unei tranzacții de vânzare-cumpărare între acesta și societatea de asigurări, iar la 26 august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), sumă disimulată în modalitatea acordării unei prime, fără acoperire contractuală.
Pentru a da o aparenţă de legalitate cu privire la valoarea de înstrăinare a autoturismului Audi A8, mult diminuată, la solicitarea lui Mîrzac Marian şi Carabulea Ilie, inculpatul Opriş Ioan (acţionând în calitate de expert în cadrul Biroului Local de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Sibiu) a întocmit un raport de evaluare în cuprinsul căruia a menţionat date neconforme realităţii, cu privire la anul fabricaţiei (2001 în loc de 2011) şi existența unor defecte/avarii (care în realitate nu existau), stabilind valoarea autoturismului la preţul subevaluat de 31.000 de euro.
Urmărind acelaşi demers infracţional şi pentru a conferi tranzacţiei o falsă natură cutumiară, specifică companiilor private, prin care unui fost director i se înstrăinează autoturismul de serviciu la preţ preferenţial, inculpata Rusu Elena a dat dispoziţie directorului economic, în cursul primei săptămâni din luna iunie 2013, să întocmească, în fals, o factură fiscală şi o chitanţă care să ateste că inculpatul Mîrzac Marian a virat către S.C. CARPATICA ASIG S.A., în baza unui contract încheiat anterior datei de 22 mai 2013, o primă rată de 5.000 euro, dată la care ar fi avut loc şi întocmirea facturii susmenţionate. S-a procedat în acest mod pentru a preconstitui probe în cazul în care Mîrzac Marian ar fi fost acuzat de primirea de foloase necuvenite, prin atestarea faptului că, la data vânzării autoturismului acesta s-ar fi aflat încă în perioada de 30 zile, în interiorul căreia avea obligaţia să încheie orice raport cu societatea S.C. CARPATICA ASIG S.A (în condițiile în care acesta își încheiase activitatea la Carpatica la data de 23 aprilie 2013).

În schimbul acestor foloase necuvenite, Mîrzac Marian, în calitatea deja dobândită de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, a acţionat în aşa fel încât, şi prin influenţarea altor funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuție din cadrul ASF, nu şi-a exercitat funcţiile de supraveghere şi control, asigurând protecţie societăţii de asigurări S.C. CARPATICA ASIG S.A.. Rolul protector al lui Mîrzac Marian a constat în tergiversarea luării unor decizii de către conducerea ASF privind dispunerea unor controale asupra activităţii S.C. CARPATICA ASIG S.A., prin divulgarea tematicii şi a datei controalelor inopinate, prin influenţarea membrilor organismului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la aprobarea concluziilor potenţialului control, precum şi prin orice altă modalitate prin care inculpatul Mîrzac Marian, în baza raporturilor colegiale sau de subordonare care existau între acesta şi funcţionarii ASF ar fi putut favoriza, pe căi ilicite, activitatea S.C. CARPATICA ASIG S.A.
Astfel, în zilele de 16 şi 23 septembrie 2013, Mîrzac Marian i-a transmis lui Carabulea Ilie, prin intermediul lui Vinereanu Ioan-Dacian, date confidenţiale privind hotărârile adoptate în cadrul consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară, hotărâri prin care s-a dispus efectuarea unor controale inopinate la S.C. CARPATICA ASIG S.A., iar în data de 25 octombrie 2013, Mîrzac Marian a transmis lui CARABULEA ILIE, prin intermediul inculpatului Mustăţea Radu, date de aceeaşi natură”.

 

Cifre Sala Polivalenta:

80,4 milioane de lei – valoarea construcției fără TVA

10,02 milioane de lei – valoarea mijloacelor fixe
133 de hidranți interiori
38.409 metri – suprafața desfășurată
1 milion de lei – valoarea asigurată civil, de 90 de ori mai mică decât valoarea imobilului

sala polivalenta cluj mai mic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.