Ioan Rus, alături de Emil Boc.

Primarul Emil Boc a anunțat vara trecută că Primăria dorește să facă zece parcuri care vor avea în total 110 hectare. Una dintre zonele propuse este cartierul Zorilor, iar varianta recomandată și aprobată este un teren deținut de Sile Pușcaș, fostul ginere a lui Ioan Rus care a ieșit păgubit din această afacere, pierzând milioane de euro și blocându-i un proiect imobiliar. După ce Sile Pușcaș a încercat să remedieze situația, acuzându-i pe experții lui Boc de nelegalitate, ultima ședință a Comisiei de Urbanism a fost transformată într-o confruntare juridică.

Neînțelegerile dintre Sile Pușcaș și Primăria Cluj-Napoca au început după ce Emil Boc a anunțat că dorește să amenajeze un parc în cartierul Zorilor pe terenul de 12.095 mp deținut de firma Florisal. Investiția în parcul propus a fost estimată la aproape 19 milioane de lei, iar din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Cu privire la estimările de despăgubire pentru terenul respectiv, societatea a dat în judecată municipalitatea clujeană.

”Florisal solicită despăgubiri de circa 20 de ori mai mari decât cele estimate în HCL, adică 202 milioane de lei”, a spus avocata Camelia Isac.

Curg procesele împotriva Primăriei

Până în momentul de față de, avocații au deschis patru procese împotriva municipalității. Avocații companiei i-au reproșat primarului Emil Boc că se grăbește cu acest proiect.

”Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata companiei, Camelia Isac. Sentința încă nu este definitivă.

Avocata a precizat că societatea a deschis și un alt proces, aflat pe rol tot la Tribunalul Satu Mare, în care se solicită suspendarea aplicării și revocarea HCL 544 din iulie 2019, prin care Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat studiul de oportunitate privind amenajarea pe terenul în cauză a unui parc.

 ”Deși prin acest studiu au fost propuse trei variante, s-a ales exact varianta amenajării parcului pe terenul de 12.000 de metri pătrați deținuți de Florisal”, a adăugat avocata.

Avocat: ”În afară de faptul că s-au schimbat proprietarii terenurilor ce s-a schimbat?

De asemenea, pentru că în decembrie, CL Cluj-Napoca a adoptat o nouă hotărâre, HCL 997/2019, privitoare la acest proiect, prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai viitorului parc, Florisal a formulat o nouă plângere prealabilă. Societatea Florisal a explicat că terenul respectiv, înainte de 2014 era încadrat într-o zonă verde, iar după actualizarea noului PUG de la sfârșitul anului 2014, încadrarea zonei a fost schimbată devenind construibilă, motiv pentru care a ales să facă investiții, dorind să realizeze un proiect imobiliar. Cu toate acestea, zona a fost schimbată din nou într-o zonă de urbanizare verde, ceea ce societatea Florisal susține că acest fapt denota că Emil Boc nu avea de gând să transforme zona respectivă într-un parc atunci când PUG-ul a fost modificat.

”Care sunt motivele și ce justifică schimbarea aceasta diametral opusă, de 180 de grade, de perspectivă pentru această parcelă? În decembrie 2014 au existat aceleași discuții și atunci s-a decis că nu va fi spațiu verde, că va fi o zonă construibilă, dar că e necesară o grădină de cartier. Practic exact ce s-a propus prin PUZ-ul privind construirea ansamblului mixt de către Florisal. Care e fundamentarea pentru această schimbare? În afară de faptul că s-au schimbat proprietarii terenurilor ce s-a schimbat? Absolut nimic”, a argumentat avocata Camelia Isac.

Emil Boc: ”Prioritizăm interesul public față de interesul privat”

În urma argumentelor aduse de avocați, primarul Emil Boc a replicat că în comisie se discută de fapt avizarea unui PUZ și nu aspecte juridice.

”Am ascultat lucruri care nu erau necesare pentru această ședință. Astăzi noi discutăm un PUZ și îi rog pe colegii mei din comisie să se pronunțe strict pe această componentă pentru a putea aviza acest proiect. Ne rezumăm aici la acest lucru, aici nu e instanță de judecată, e avizarea unui PUZ”.

Cu referire la amenjarea parcului, Emil Boc a precizat că toate acțiunile Primăriei Cluj-Napoca se fac prin respectarea legii.

 Boc a spus că exproprierea acestui teren se face în interesul public, iar un parc ar fi mai important decât un proiect imobiliar privat.

”Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a replicat Emil Boc.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță a declarat că prin PUZ se pot face modificări în privința exproprierilor.

”Vorbind strict pe lege, pentru că înțeleg să citesc legea în ansamblul ei, nu doar ceea ce îmi convine, a interpreta legea 255 că doar prin PUG se pot face exproprierile ar însemna să ignorăm restul documentațiilor urbanistice și de reglementare a teritoriului care sunt de ordin local, județean, regional și național. Prin PUZ se pot face aceste modificări, inclusiv în privința exproprierilor”, a spus Claudiu Salanță.

Cu privire la exproprieri, șeful Direcției Juridice din cadrul Primăriei a spus că dacă ar admite punctul de vedere al celor de la Florisal cu privire la faptul că ar putea modifica zona funcțională doar la actualizarea PUG-ului, ar înseamna ca primăria să nu mai facă niciodată o expertiză pentru utilitate publică.

Avocat: ”Noi nu dorim să fim expropriați”

Avocații ce reprezintă firma Florisal au mai argumentat că și proiectul propus de societate creează o suprafață verde pentru locuitorii din zonă, iar că plusul de spațiu verde pe care îl propune amenajarea parcului nu se justifică la costurile la care se va ajunge.

”Doresc să precizez că toate documentațiile referitoare la amenajarea acestui parc au fost atacate de către societatea noastră. Noi nu dorim să fim expropriați, nu dorim să vindem, nu dorim să fim despăgubiți la o valoare subevaluată, dorim să construim acolo un proiect imobiliar care ar aduce comunității locale o suprafață de 3.596 de metri pătrați spațiu verde amenajat din banii societății, față de 8.658 mp cât prevede documentația pentru amenajarea acestui parc. Deci e o diferență destul de redusă față de cheltuielile care vor fi făcute până la final. La aceasta dorim să atragem atenția. Știm că Curtea de Conturi verifică cheltuirea banului public și ajunge să impute celor vinovați modul de risipire a acestui ban. O să facem toate demersurile și o să atacăm în continuare toate deciziile referitoare la realizarea acestui parc”, a mai spus Anca Morar.

În replică, Emil Boc a spus că ”accesul la justiție în această țară este liber”.

”Mai spun o dată, dorim să construim un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Dacă acest lucru nu se înțelege de către unii beneficiari, care deja au beneficiat de orașul acesta cum poate nimeni nu a mai beneficiat, poate ar trebui să se uite și la cealaltă parte, și la ce oferă înapoi, pentru că au primit foarte mult”, a spus Emil Boc.

La finalul discuțiilor, proiectul pentru parcul Zorilor a primit avizul CTATU.

Emil Boc în război cu investitorii privați

La un post de radio local, Emil Boc a declarat că se află într-un continuu război cu investitorii privaţi, care se opun creării de parcuri şi de parking-uri în oraş.

„Acum am fost dat în judecată pentru toate proiectele în care vrem să construim parcuri şi parking-uri în oraş. Sunt hărţuit la fiecare pas. La parcul pe care vrem să îl facem în Zorilor, la fiecare pas, fiecare aviz, fiecare studiu îmi este atacat în instanţă de către investitor pentru a mă împiedica să realizez, să realizeze primăria, un parc în cartierul Zorilor.

Eu încerc să apăr cât pot interesul public; instanţele de judecată sper că vor fi şi ele solidare cu interesul public, pentru că altfel vom ajunge să nu putem ţine oraşul sub control. Trebuie să facem un oraş pentru oameni, nu pentru profit”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

6 COMENTARII

  1. Foarte bine Boc!! Interesul public primeaza intotdeauna, doar sa fie oferit pretul corect, oricum Clujul este sufocat de cladiri si proiecte imobiliare.
    Tot asa sa continuati, unii se cred mai presus decat sunt si ar fi cazul sa isi revina la realitate!

  2. Boc mimeaza ca ii pasa… de fapt peste drum de acel parc a avizat constructia unui mastodont de cladire care depaseste pana si spitalul de recuperare ca inaltime…

  3. Daca omul nu vrea sa dea terenul,adica sa fie retrocedat fortat ,ar trebuii respectata dorinta acestuia.Sa isi retrocedezee BOC apartamentul in care sta pentru a face parc oamenilor acesta ar fi un exemplu bun.

  4. Boc isi rezerva dreptul de a va lua proprietatea pt binele comun si sa va despagubeasca la pretul minim care se afla in grila notariala. A invatat ceva din comunism micutzu. Si celebra replica a tuturor din primarie: nu va convine, mergeti in instanta pentru rezolvare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.