Finanţarea proiectelor de interes local din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca a scăzut în acest an cu aproape 200.000 de lei. Per total alocările pentru cultură au crescut până la 0,5% din bugetul municipiului, până la 5,4 milioane de lei. Doar jurnaliştii care ştiu să se vândă primesc de cinci ori mai mulţi bani. Dacă Asociaţia Cluj Today, patronată de jurnalistul Claudiu Pădurean, a primit anul trecut 10.000 de lei de la municipalitatea clujeană, în 2014 a primit 50.000 de lei. Cea mai importantă finanţare pentru proiecte de interes local a fost pentru Uniunea Scriitorilor din România (USR), de 61.000 de lei. Din USR face parte Oana Boc, nevasta primarului.

 

Emil Boc nu apare pe lista iniţiatorilor hotărârilor care prevăd acordarea banilor în domeniul cultural. Deşi marile obiective gen TIFF, Zilele Clujului, dar şi Revelionul primesc bani de la municipalitate, Emil Boc nu vrea să se numere printre iniţiatorii acestui proiect. El i-a lăsat pe următorii să fie iniţiatorilor proiectelor: Anna Horvath, Ligia Mihaiu, Ioan Pop, Irimie Popa şi Ioan Bîldea. Probabil pentru că şi anul acesta proiectele sunt acordate pentru organizaţii care editează reviste care publică materiale laudative la adresa sa şi a instituţiei pe care o conduce, pentru jurnaliştii precum Claudiu Pădureanu, precum şi Uniunii Scriitorilor din România, din care face parte şi nevasta primarului, Oana Boc.

 

Claudiu Pădurean recunoaşte că anul trecut a primit 10.000 de lei pentru o activitate şi a desfăşurat trei activităţi cu aceiaşi bani. De altfel, anul acesta promite să facă 6 activităţi şi din acest motiv a primit 50.000 de euro. Astfel, costul unei activităţi desfăşurate de Pădureanu s-a dublat în acest an. Totul se desfăşoară din banii municipiului Cluj-Napoca.

Jurnalistul are experienţe cu proiectele finanţate de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi se înfruptă din banii publici încă din 2012. Chiar dacă spune că nu a avut contracte cu Primăria Cluj-Napoca în 2012, Pădureanu a lucrat la Transilvania Outlook ca redactor şef, proiect realizat “cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca”, dar creat de Cluj Today, portalul jurnalistului menţionat, împreună cu Quaid. Chiar dacă el spune că nu a mai lucrat pentru Transilvania Outlook din 2012, anul trecut şi anul acesta a primit finanţare pe propriul ONG, Asociaţia Cluj Today.

Deşi spune că desfăşoară şase activităţi, pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca proiectul său apare doar cu editarea a două reviste: “Cluj-The heart of Transylvania” şi “Transylvania Today.” Pentru aceste două proiecte ar fi primit 50.000 de lei de la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Menţionăm că în Transilvania Outlook apare un interviu laudativ la adresa lui Emil Boc, interviu pe care Claudiu Pădurean îl atribuie echipei Open Bridge Consortium. Astfel, Primăria municipiului Cluj-Napoca sprijină fără echivoc proiectele care îl laudă pe primar.

 

Nevasta lui Boc, în topul banilor

Dacă Emil Boc a plătit anul trecut un proiect pentru editura care i-a tipărit cartea nevestei sale, Oana Boc, anul acesta se pare că cel mai mare proiect de interes local este acordat unei asociaţii din care face chiar nevasta edilului. Este vorba de Uniunea Scriitorilor din România, unde membru este poeta Oana Boc. Ei au primit 61.000 de lei pentru proiectul intitulat “Scriitorul în Cetate”. Un alt proiect care a primit mulţi bani este cel al Fundaţiei Culturale „Simona Noja” cu 50.000 de lei.

 

Sud-coreanul care a venit să-l laude pe Boc

Open Bridge Consortium, deţinut de sud-coreeanul Lae Won Park, care editează revista Transilvania Outlook, a primit anul  acesta 41.000 de lei de la echipa lui Emil Boc. Proiectul lor este intitulat “Asociaţia culturală şi de afaceri Cluj-Suwon Transilvania Center în Coreea de Sud.” Suntem curioşi ce este cultural în a-l linguşi pe Emil Boc, sau poate acest lucru nu se va întâmpla şi de această dată din banii publici.

“Aparatul executiv a făcut o promisiune că va consulta şi o comisie externă pentru aceste proiecte, lucru care nu s-a mai întâmplat. Numai numele proiectelor câştigătoare a fost publicat pe site. Nu au pus detalii despre niciun proiect. Nu ştiu de ce e secretomania asta”, a declarat Ioan Bîldea, consilier local PNL.

 

Pădureanu se jură că nu fură

„Noi suntem clar cu actele în regula. Suntem adepţii transparenţei. Nu avem niciun fel de problemă în a ne pune proiectul pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Desigur, cu condiţia ca toată lumea să facă la fel.

Anul trecut am primit finanţare pentru o activitate şi cu aceiaşi bani am făcut trei activităţi. Anul asta ne propunem să facem 6 activităţi (n.r. cu 10.000 de lei au făcut trei, activităţi cu 50.000 de lei fac 6 activităţi).

Transilvania Outlook a fost un parteneriat care ne-a implicat doar pe noi şi pe Open Bridge Consortium. Am sistat parteneriatul cu Transilvania Outlook în 2012. Am furnizat nişte texte şi fotografii. Am furnizat nişte servicii editoriale pentru o organizaţie. Am furnizat doar o parte dintre materiale. Noi am făcut conceptul editorial şi după aceea le-am dat şi o parte dintre articole. Nu mai avem nicio treabă cu Transilvania Outlook. Revista a fost tipărită mai târziu.

Interviul cu Emil Boc e făcut de cei de la Open Bridge. Ei ne sunt concurenţi pentru că noi avem alte proiecte acum. Nu are nicio legătură că de data aceasta am primit mai mulţi bani cu interviul din Transilvania Outlook. Noi nu am avut nicio relaţia contractuală cu Primăria în 2012 (n.r. în afară de faptul că au un contract cu Transilvania Outlook, care a avut sprijinul Consiliului Local Cluj-Napoca)”, declară Claudiu Pădurean pentru Gazeta de Cluj.

 

Ce spune specialistul

“Am văzut că ei au făcut o împărţire pe proiecte de interes regional şi local. Ce e bine e că bugetul alocat sectorului cultural şi de tineret a ajuns la 1 milion de euro. Că se putea şi mai bine de atât este evident. Însă, aici e politica paşilor mărunţi, încet, dar sigur. Dacă te uiţi de unde s-a pornit vezi că începe să funcţioneze. Din punctul meu de vedere alocările pentru sectorul cultural trebuie să crească în fiecare an. E o chestie în unele oraşe, o politică publică. Creşte cu 1 milion de lei – e fantastic. Noi am trimis o propunere către Consiliul Local ca parte integrantă a strategiei culturale pentru intervalul 2014-2020. În acea propunere noi am spus că dorim o creştere a alocărilor pe ani. 2015 va fi un an cu buget crescut datorită faptului că suntem Capitală Europeană a Tineretului. 0,5-0,6% din buget este îndreptat acum către cultură. Probabil că anul viitor cultura va ajunge la 1% din buget. Însă în 2015 majoritatea bugetului va merge către activităţile culturale pentru tineri. În 2018 am propus 2%. În 2021 4%. Vorbim deja de 9 milioane de euro în condiţiile în care acuma valoarea proiectelor este de 1 milion de euro. Faptul că a scăzut dintr-o parte şi a crescut în alta trebuie să ne facă să vedem lucrurile per ansamblu. Alocarea bugetară pentru cultură e mai mare ca anul trecut”, a declarat Florin Moroşanu, Directorul executiv al Asociaţiei Capitală Culturală Europeană – Cluj-Napoca.

lae won park

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.