Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a semnat contractul pentru dotările de la cinematograful Dacia. Societățile câștigătoare sunt Eurodidactica SRL și Stage Expert, firma care a organizat evenimentele la venirea lui Bill Clinton în România și summitul NATO. Valoarea totală a dotărilor este de 1,8 milioane de lei.

 

Firmele câștigătoare și experiența lor

Aparatura specifică pentru Cinematograful Dacia va fi achiziționată de la societatea Stage Expert. Valoarea finală a contractului este de 1,5 milioane de lei. Societatea a organizat vizita lui Bill Clinton în România, sumitul NATO, dar și serviciile audio-video de la Expo Shanghai. Firma a câștigat mai multe licitații cu Societatea Română de Televiziune, printre care și echipamentele pentru Eurovision 2011.

Celălalt contract este pentru dotarea cu mobilier a cinematografului Dacia de pe strada Bucegi. Societatea câștigătoare a acestui contract este Eurodidactica, iar valoarea actului este de 350.000 de lei.

Dotarea cinematografului Dacia din Mănăștur este unul dinte proiectele lui Emil Boc pentru acest an. Având în vedere că licitația a fost semnată, dotările propriu-zise nu ar trebui să dureze atât de mult. Costurile estimate erau de 2,3 milioane de lei, iar în urma licitației s-a reușit semnarea acestor două contracte cu o valoare totală de 1,85 de milioane de lei. Suma este cu mult mai mare față de o declarație din urmă cu doi ani a edilului Boc care spunea că 500.000 de lei ar fi de ajuns pentru a repune în funcțiune cinema Dacia.

Cele două contracte o să fie încheiate pe o perioadă de trei luni. Termenul de finalizare este, pe de altă parte, 10 septembrie 2015.

 

2,3 milioane de euro pentru proiectare și construcție

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia pentru modernizarea cinematografului Dacia din Mănăştur în urmă cu un an, se arăta într-un articol anterior de pe Gazeta de Cluj. Suma preconizată de administraţia locală pentru costurile unui asemenea proiect de reabilitare a fost de peste 3,1 milioane de lei, valoarea pentru proiectare este de 82.000 de lei, iar criteriul de câştigare este preţul cel mai scăzut. Termenul de finalizarea a lucrărilor este de 12 luni începând de la data atribuirii contractului şi a emiterii ordinelor de începere a serviciilor.

Lucrările au fost câștigate de Asocierea SC 2 Invest SRL si Civitas Proiectare, societăți detinute de Vasile Bercan, respectiv Daciana Bercan. Aceștia au mai câștigat contracte cu Primăria Cluj-Napoca. Pentru reabilitarea cinematografului Dacia din cartierul Mănăștur oferta asocierii a fost de 2.285.000 de lei, cea mai mică din cele patru primite pentru acest obiectiv.

 

RADEF nu a știut cum să valorifice un cinematograf

Prin hotărârea nr. 109/2008 a Consiliului Local, adoptata în 27 martie 2008, cu 27 de voturi, s-a aprobat solicitarea de transmitere din domeniul privat al statului şi din administrarea Regiei Autonome de Distribuție şi Exploatare a Filmelor «România Film» în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca şi în administrarea Consiliului Local a celor șapte  cinematografe, cu obligativitatea păstrării obiectului de activitate şi fără vânzare. Din cele șapte cinematografe, doar patru mai funcţionează în acest moment: cinema Victoria, de pe Bulevardul Eroilor, cinema „Florin Piersic”, fosta Republica, din Piaţa Mihai Viteazul şi, ocazional, la TIFF sau alte evenimente cinema Arta de pe Strada Universităţii şi Cinema Mărăşti. Celelalte cinematografe care au fost închise de-a lungul timpului sunt Favorit, Timpuri Noi şi Dacia.

Ulterior, RADEF Româniafilm a predat, în 2009, patru cinematografe către Primăria Cluj-Napoca, Mărăşti, Dacia, Favorit şi Victoria. Cinematograful Mărăşti a fost redeschis pentru public după lucrări care au costat două milioane de lei. În ce priveşte cinematograful Favorit, care funcţiona într-un imobil retrocedat, recent s-a anunţat un eveniment în incinta sa, însă posibilitatea de a reveni la funcţiunea sa iniţială.

 

cinema dacia

L-au preluat în ultimul ceas, după patru ani de procese

Cinematograful Dacia a fost închiriat din 1996 de societatea Atriss, care, după expirarea contractului în 2009 s-a judecat cu Primăria Cluj-Napoca pentru dreptul de intrare în imobil. Procesul a fost câştigat în martie 2013 de Primărie.

În luna aprilie 2013, primarul a anunţat că situaţia juridică a fostului cinema “Dacia” din cartierul Mănăştur a fost rezolvată definitiv,  iar clădirea a fost preluata efectiv de către Primăria Cluj-Napoca. “Vom investi peste 500.000 de lei pentru a reda acest spaţiu clujenilor. Am început lucrările de igienizare, urmând să demarăm toate procedurile necesare pentru a renova clădirea, pentru a crea un spaţiu comunitar cu o sală de cinema, sală de conferinţe, un loc unde să se poată organiza întâlniri între cetăţeni şi orice alte evenimente şi acţiuni pentru comunitate”, a declarat primarul Emil Boc cu ocazia unei vizite la faţa locului.

Ulterior, în luna ianuarie 2014, acelaşi edil sublinia că, în urma dezbaterilor pe marginea bugetării participative, Primăria Cluj-Napoca a preluat una din doleanţele mănăşturenilor, şi anume reabilitarea cinematografului Dacia. Aici vor avea loc activităţi pentru tineri, şi probabil va fi amenajat un club al pensionarilor, anunţa Emil Boc. Bineînţeles, Dacia îşi va păstra utilitatea de cinematograf. Acesta a fost momentul în care, în pregătirea formalităţilor pentru aprobarea proiectului de forul legislativ local, şeful din primăria clujeană a estimată că de fapt costurile se vor ridica la 3 milioane de lei, sumă care a fost inclusa în bugetul de investiţii al municipiului pe 2014 şi în lista de priorităţi a edilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.