Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, vrea să cumpere o instalație modernă, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde. Astfel, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Cluj se va regăsi un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale.

”Este o etapă revoluționară în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de modul de gestionare a deșeurilor din județ. Urmare a acestui pas, deșeurile nu vor mai reprezenta o problemă, ci vor fi transformate într-o resursă alternativă de energie verde, care va genera și venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. În plus, va reprezenta și o soluție ecologică, modernă”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj.

Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național.

Citește și: Poprire pe conturile Spitalului Județean Cluj-Napoca

3 COMENTARII

  1. Pentru „aia” care au mai fost pe la scoli, pe vremuri, Peunel, cumpara un pirolizor. Si mai „iese ceva” din instalatie: negru de fum(carbon pur), precursor de motorina si gazu’ lu’ peste. Gazu-i cam slab energetic(putere calorica redusa). Dar se poate amesteca cu GPL intr-un reactor simplu.Nu pe „teava”, cum faceau cocalarii de la Crevedia… Precursoru’ de motorina se „trateaza” de catre „aia” care n-au chiulit la orele de chimie organica din clasa a 10-a, si se baga intr-un generator pe motorina. Iar curentu’ i-l dam lu’ nasu’ boc. Sa merje si becurile din Pata Rat. Oricum, Domnu’ Fie Laudat. Domnu’ Tise, bineinteles

  2. Salut d-le Gogu. Te rog sa ma contactezi pe dumbrava@supremoffice.ro sau la tel 0743025899, sint si din Cluj ca si tine. Pot sa aduc din China instalatii de reciclare prin piroloza de marimea cartierului Grigorescu, dar nu am expertiza in domeniu si am si chiulit la orele de ‘organica, … asa ca sa „trantim” o contraoferta la ‘zsmecherii care capuseaza Clujul, de nu se mai vad si facem si un ban cinstit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.