Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, proiectul de lege prin care se interzice vânzarea sau distribuirea gratuită către minori a băuturilor energizante.

Așa cum s-a introdus legea care interzice vânzarea țigărilor și a alcoolului către minori, legea pentru interzicerea vânzării energizantelor o să fie probabil ocolită fie de către comercianți, fie de către cumpărătorii la pubertate. Să ne aducem aminte de evenimentele ulterioare interzicerii tutunului și a alcoolului că deși avem o lege care interzice vânzarea țigărilor de exemplu, pe lângă școli sau licee e plin de elevi care ies în pauză la o țigară . Ei și le pot achiziționa fără nicio problemă din aproape orice magazin. Chiar dacă legea este clară iar comercianții nu au voie să vândă minorilor, nu pare să se țină cont de această regulă. Motivația din spatele acceptului comercianților în a vinde produsele dăunătoare ar fi dificultatea depistării vârstei în timp real. Mai pe șleau, unii minori trec neobservați deoarece arată ca niște majori iar comercianții nu se sinchisesc să ceară actul de identitate de fiecare dată.

Proiectul va intra cel mai probabil marţi la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, a anunţat preşedintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

Potrivit formei adoptate de Senat, proiectul include în categoria băuturilor energizante şi a derivatelor acestora băuturile care conţin combinaţii variate de alcool, carbohidraţi, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanţe, precum:
cafeina,
taurina,
carnitina,
guarana,
glucuronaolactona
alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Proiectul defineşte totodată şi modalitatea de etichetare clară a acestor produse, în conformitate cu normele europene.

De asemenea, se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora, în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces a elevilor în aceste unităţi – pe o rază de 1.000 de metri.

,,Se măreşte cuantumul sancţiunilor – amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări. (…) Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta”, a declarat preşedintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis.
Proiectul introduce amenzi de la 100 lei la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei

Citește și: https://gazetadecluj.ro/un-clujean-vrea-3-milioane-euro-pentru-ca-a-luat-o-palma-in-timp-ce-astepta-aripioare-de-la-kfc/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.