EnergoBit Cluj, unul dintre cei mai mari furnizori de echipa­mente şi servicii pentru do­me­niul energetic, care a derulat afaceri de 176 milioane euro  anul trecut, şi-a extins exporturile în Ghana şi negociază contracte pe pieţele din Azerbaidjan şi Turkmenistan, după ce, în 2013, a întrerupt toate proiectele fotovoltaice derulate în România.

 

EnergoBit Cluj a anunțat anul trecut că a renunţat la toate proiectele fotovoltaice din cauza legislaţiei neclare în domeniu. Cu toate acestea, nu a renunțat la investiţiile în domeniul energiei regenerabile. Compania se orientează spre  pieţele externe,  spre ţări precum Azerbaidjan sau Turk­me­nis­tan, după ce a câştigat contracte în Ghana, una dintre țările nord-africane cu cea mai mare expansiune în domeniul energiei verzi.

EnergoBit a stopat încă de anul trecut proiectele fotovoltaice, din cauza modificării legislaţiei în domeniu. Este vorba de şapte proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 30-35 MW. Pentru realizarea unui megawatt în panouri solare este necesară o investiţie de aproximativ 1,5 mil. euro, astfel că pentru instalarea a 35 MW costurile s-ar ridica la 52,5 mil. euro. Compania clujeană va finaliza în toamna acestui an un proiect de 2 mil. euro într-o centrală pe biogaz în Tulcea, cu o capacitate de 0,5 MW.

 

Grupul de firme EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa echipamentelor şi lucrărilor pentru industria energetică, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 176 mil. euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, conform datelor preliminare comunicate de companie. Pentru anul în curs, EnergoBit şi-a bugetat o creştere cu 20% a afacerilor, respectiv o cifră de afaceri consolidată de aproximativ 211 milioane de euro. Mai mult, EnergoBit are în plan în acest an achiziţia unor companii locale mai mici în vederea consolidării businessului.

Una dintre ultimele realizări ale EnergoBit Cluj este semnarea contractului pentru construcţia instalaţiei de nocturnă şi instalaţie de încălzire a gazonului cu reprezentanţii Direcţiei Servicii Publice Sport şi Agrement Botoşani pentru Stadionul Municipal. Termenul de executare a lucrării este de patru luni, însă reprezentanţii EnergoBit au afirmat că au experienţă în domeniu şi în astfel de lucrări şi sunt învăţaţi să lucreze sub presiune. Ca urmare, vor încerca să finalizeze lucrarea într-un timp mai scurt, așa încât FC Botoşani să joace cât mai repede posibil meciurile de Liga I pe „Municipal”. Compania EnergoBit a mai derulat proiecte asemănătoare şi în trecut, unul dintre cele mai importante fiind stadionul Cluj Arena şi stadionul Dr. C-tin Rădulescu din Cluj.

 

Noul trend în materie de energie regenerabilă: se poartă Africa

Există un interes major pentru companiile europene din domeniul energetic de a-și dezvolta afacerile în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (regiunea MENA). În regiunea MENA, valoarea investiţiilor noi în regenerabile s-a ridicat la 2,9 miliarde de dolari în 2012, cu aproape 40% mai mult faţă de 2011, şi reprezentând o creştere de 6,5 ori comparativ cu 2004, arată un raport realizat în 2013 de guvernul Emiratelor Arabe Unite în parteneriat cu Agenţia Internaţională pentru Energia Regenerabilă  o organizaţie de promovare a energiei regenerabile. ”Dezvoltarea sectorului a atras interesul investitorilor, interes sugerat cel mai clar de intrarea pe piaţa solară a unora dintre cei mai mari jucători mondiali din industria energetică”, mai arată raportul.

O altă companie cu capital românesc, Altius Fotovoltaic, îşi îndreaptă acum atenţia către Orientul Mijlociu şi regiunea MENA. Altius Fotovoltaic a inaugurat anul trecut o fabrică de panouri fotovoltaice la Giurgiu,și este pregătită să intre pe pieţele emergente, în special statele arabe şi Africa de Nord, de unde aşteaptă să vină 50% din comenzile anuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.