“Eu cine votez?” este poate una din cele mai celebre replici din comedia “O scrisoare pierdută” scrisă de Ion Luca Caragiale. Întrebarea, repetată periodic de cetățeanul turmentat al piesei, exprimă de fapt confuzia alegătorului de rând care, asaltat cu declarații care mai de care mai vagi în bătălia electorală pentru putere, rămâne bulversat neștiind ce să mai aleagă. Gazeta de Cluj va încerca să răspundă la această întrebare analizând, pe rând, primii candidați de pe listele propuse de mai multe partide pentru consiliul local Cluj-Napoca.

Ne-am hotărât să începem cu cei din urmă, mai exact cu PSD Cluj, care a depus abia acum câteva zile listele complete cu candidații pentru alegerile locale din septembrie 2020.

În prezent la nivel național partidul se află într-un declin de popularitate. Chiar dacă în istoria recentă a Cluj-Napoca social-democrații nu au fost niciodată la pârghiile orașului, aceștia sunt acum ambițioși și declară public că țintesc spre un scor de 20%. Procentajul este de un optimism aproape naiv având în vedere intenția de vot pentru PNL exprimată de Clujeni de aproape 70%. Chiar și un fost lider al PSD Cluj, Liviu Alexa, a declarat într-un interviu recent pentru Gazeta de Cluj, că un scor de 10-11% pentru PSD este un rezultat realist. Lista PSD cu consilieri locali este “proaspătă” și din cauza managementului aflat într-o continuă schimbare.

PSD Cluj – criticat de un fost președinte al filialei

Conducerile interimare ale PSD Cluj nu au reușit să aducă un sentiment de unitate în partid suficient de puternic. În consecință, alegerea candidaților a fost realizat pe repede înainte sub supravegherea lui Alexandru Cordoș, actualul președinte al filialei PSD Cluj.

Horia Nasra, fost președinte al PSD Cluj și actual deputat, a vorbit public despre această listă “pripită” a PSD Cluj într-o notă dezamăgită. Acesta a a criticat modul prin care au fost desemnați candidații la alegerile locale din 27 septembrie, atât la Consiliul Local Cluj-Napoca, cât și la Consiliul Județean. 

“Le urez succes tuturor celor aflați pe lista PSD Cluj la alegerile locale. Votul meu va fi PSD, pentru candidații PSD, colegii mei. Finalizarea listelor și depunerea lor în al treisprezecelea ceas este o rușine istorică pentru PSD Cluj. Componența listelor, în integralitatea lor, a fost realizată de către 4-5 colegi, fără dezbatere, fără vot în CEX-ul județean.Regret că, la nivel municipal, dar și județean, colegi onorabili au fost dați la o parte ori s-au retras singuri, nedorind – pe bună dreptate ! – să gireze această modalitate de a face pe ascuns o listă și de a o ține în secret chiar și după depunerea ei oficială. Sunt colegi cu CV-uri de necontestat, cu experiență politică și cu prestanță morală și intelectuală, care, din păcate, nu se regăsesc pe lista PSD Cluj”, a declarat deputatul pe pagina sa de Facebook.

Candidații anunțați pentru consiliul local sunt Valentin Cuibuș, Anca Ciubăncan, Vladimir Mătușan și Mădălin Glăvan. Pentru postul de președinte al Consiliului Județean va candida actualul președinte interimar, Alexandru Cordoș iar pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca tot Valentin Cuibuș este cel care și-a anunțat candidatura.

Cel mai cunoscut candidat al PSD Cluj: Valentin Cuibuș

Luându-i în ordinea în care i-am amintit, începem cu domnul Cuibuș, am reușit să găsim, la o căutare scurtă pe internet, câteva date despre cariera domnului Cuibuș. Acesta este profesor de fizică iar timp de 8 ani a fost sef al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Activitatea sa a fost contestată atât în presă cât și de adversarii politici, având în vedere lipsa de inițiativă a inspectoratului. În mai multe situații când au fost raportate abuzuri ale cadrelor didactice, inspectoratul nu a reușit să concluzioneze anchetele. Domnul Cuibuș a mai fost și membru al comisiei pentru educație din Consiliul Județean, calitatea sa de funcționar public ne-a permis să extragem câteva date din declarațiile de avere precum și cea de interese. Se pare că domnul inspector are la activ mai multe terenuri și imobile dobândit sau moștenite. Activele financiare raportate în declarația sa de avere de anul acesta însumează aproape 780.000 de lei. Mai aflăm din declarația de interese că domnul Cuibuș are mai multe acțiuni la activ la firme mari precum BRD, Banca Transilvania, Clinica Medlife și Crama Purcari. Valoarea totală a acțiunilor este de 155.000 de lei

O altă funcție deținută de domnul Cuibuș este cea de director al Palatului Copiiilor pe care nu cedat-o nici până astăzi.  

Următoarea pe lista PSD Cluj este doamna Anca Ciubăncan. Absolventă a secției de construcții civile din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, doamna Ciubăncan a făcut parte din echipa fostului președinte interimar al PSD Cluj, Liviu Alexa la începutul anului acesta. Ea este de asemenea director al Camerei de comerț Româno-Suedeze, unde a organizat mai multe evenimente care nu au nicio legătură cu scopul organizației. Aceasta are doi copii iar cel mai mic dintre ei este înfiat.

PSD Cluj aduce oameni fără istoric în consiliile locale

Pe locul 3 se află avocatul Vladimir Mătușan. Acesta a absolvit dreptul la Universitatea Babeș-Bolyai și în prezent este președintele Asociației Tinerilor Avocați din Cluj precum și secretar executiv al PSD Cluj. De asemenea, deține jumătate din SC Meridius, o firmă de consultanță financiară și de management. Avocatul s-a mai remarcat și printr-un scandal cu unul din clienții săi. Acesta e cercetat într-un dosar penal după ce unul din clienții avocatului a sesizat autoritățile că domnul Mătușan ar fi adăugat fără acordul clientului un onorariu de succes în contract. În replică, avocatul a solicitat executarea silită a fostului său client pentru banii datorați.

Pe locul 4 se află un domn mai puțin cunoscut. Mădălin Glăvan este ultimul candidat prezentat în această rubrică și, probabil, și ultimul de pe lista candidaților PSD care ar avea o șansă reală de a prinde un post de consilier local. Domnul Glăvan urmat mai multe studii în domeniul economic atât în țară cât și în Marea Britanie. A lucrat pentru RBC Royal Group, una din cele mai mare banca din Canada și în prezent lucrează în domeniile de brokeraj si audit financiar. Îi lipsește cu desăvârșire notorietatea în spațiul public, fapt pentru care nici nu am reușit să găsim mai multe informații despre acesta.

Așadar, candidaturile din PSD par a fi într-adevăr, după cum a argumentat și deputatul Horia Nasra, “făcute în al treisprezecelea ceas”. Aproape niciunul dintre candidați nu a avut ocazia să se exprime anterior în spațiul public pentru a strânge capital de imagine. PSD Cluj știe asta și încearcă să învârtă greșeala în favoarea lor, promovându-și candidații drept “oameni noi”.

2 COMENTARII

  1. Pui femei sa candideze pe baza faptului că au nu stiu ca ti copiii ? Pai asta i criteriu ? Numa la pisici si catele le numeri puii,si vezi care i mai grozava

  2. Duduia Anca Ciubancan locuieste in comuna Baciu, o va vota cineva? Este vecina cu mina, in Baciu, de ce nu candideaza la Consiliul Local Baciu. Am mai auzit ca este mare director al Camerei de comerț Româno-Suedeze, dar nu am auzit nimic despre actiunile acestei „camarute”. Si eu sunt om de afaceri si am tot vazut oameni obsedati, pana la delir, de titluri. Avem la Cluj Napoca cativa consuli… ar putea fi, de exemplu, Printesa Suedeza de Baciu, suna mai bine. Este smechera, ciubucareasa, invidioasa pe „muieri”, pe toalele lor si sa nu uitam… fosta tovarasa de la UTC. Punct. Trebuie sa ne spui tot, duduie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.