Eugen Teodorovici pregăteşte o strategie pentru a opri exodul forţei de muncă şi mai ales al tinerilor care merg să lucreze în afara ţării.

Studenţii ar urma să semneze la începutul facultăţii un contract cu universităţile prin care sunt obligaţi să restituie banii primiţi de la stat pe perioada studiilor. 

Nu este însă singura modificare. Executivul intenţionează să limiteze călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi şi să le condiţioneze de rezultatele academice.

Ministrul Finanțelor are în plan un sistem de învățământ asemănător celui din Marea Britanie în care absolvenții restituie banii pe care statul îi cheltuie pentru asigurarea studiilor. Iar suma va proveni chiar din salariul acestora. Inițiativa ar urma să fie inclusă într-un program de strategie națională cu scopul de a ține forța de muncă în țară. Studenții susțin însă că ideea nu ar face altceva decât să încurajeze migrația. 

În plus, o astfel de măsură ar îngrădi dreptul la libera circulaţie în Uniunea Europeană, atrage atenţia Ramona Ioana Bruynseels, candidatul umanist la alegerile prezidenţiale. 

Modificările pentru studenți nu se opresc însă aici. Călătoriile cu trenul, care până acum erau gratuite, vor fi limitate la 12 pe an. În plus, gratuitatea va fi condiționată de lipsa restanțelor. 

Discuțiile între reprezentanții guvernului și studenți vor fi reluate la începutul săptămânii viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here