Femeile migrante aflate în Europa reprezintă un grup vulnerabil, expus riscurilor de trafic de persoane, discriminare și exploatare pe piața muncii. Statele membre vor trebui să le acorde acestora sprijin în respectarea drepturilor fundamentale ale omului acordate fiecărei ființe umane, indiferent de statutul juridic al acesteia, se arată în Raportul referitor la femeile migrante fără acte de identitate, coordonat de eurodeputata Norica Nicolai (ALDE, PNL) din calitatea de raportor principal și votat la Strasbourg de plenul Parlamentului European.

Fără îndoială, sărăcia, lipsa securităţii, a democraţiei, situația în zonele de conflict, criza economică, au determinat un val migratoriu, în care cetățeni din state terțe consideră că Europa este singura soluție pentru binele lor și al familiilor lor. Migrația constituie prin ea însăși o vulnerabilitate care din păcate se accentuează în ceea ce priveşte femeile migrante fără acte de identitate. Suntem confruntaţi cu această realitate, o realitate care devine din ce în ce mai pregnantă în condiţiile crizei şi a o ignora înseamnă a tolera o formă de sclavie modernă, inacceptabil pentru un spaţiu al drepturilor şi libertăților cum este Uniunea Europeană. Raportul meu îşi propune să atragă atenţia asupra riscurilor cu care sunt confruntate, din punct de vedere al drepturilor fundamentale, femeile care au condiţia de migrant fără acte de identitate în ţările membre ale Uniunii Europene”, a susținut Norica Nicolai în prezentarea făcută în fața colegilor eurodeputați.

Ea a mai arătat că femeile aflate în această situație sunt supuse unei forme de excluziune socială evidentă, iar statele membre sunt obligate să pună în aplicare legislația deja existentă pentru a ameliora această situație: “În raport, solicităm statelor membre să aplice aceste documente. În special, Directivele privind permisul de şedere, Directivele privind resortizanții, Directiva privind facilitarea intrării în tranzit şi a şederii, dar nu în ultimul rând Directiva cu privire la drepturile victimelor, care constituie un progres din punct de vedere juridic pentru că nu condiţionează drepturile victimelor de statul lor reglementat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.