Se apropie alegerile europarlamentare şi nu am rezistat tentaţiei să nu părăsim asfaltul şi să ne uităm în curtea vecinului de la „ţară”. Am vrut să aflăm cum percep persoanele din mediul rural aceste alegeri, ce ştiu despre Parlamentul European, despre candidaţi şi ce şi-ar dori ca europarlamentarii să facă pentru noi. Ne-am uitat pe hartă şi am ales destinaţia. Pregătiţi de drum ne-am îndreptat către Căpuşu-Mare. La o aruncătură de băţ de Cluj-Napoca am întâlnit oameni care nu sunt presaţi de timp, oameni dornici să schimbe o vorbă cu oricine le oferă ocazia. Cu toată bunăvoinţa lor, oamenii din Căpuşu-Mare nu ştiu multe despre europarlamentare. Mai sunt printre ei cetăţeni care au mai auzit câte ceva de la televizor, dar informaţiile lor sunt atât de fragile încât cel mai mic zvon le schimbă total cunoştiinţele.

Mâine merg la Cluj şi o să aflu mai multe!

Prima persoană cu care am stat de vorbă a fost primarul comunei. Ionel Bodea, membru al Partidului Naţional Liberal ştie că a început campania pentru alegerile europarlamentare. Nu ştie cine candidează şi nici câţi reprezentaţi are România în Parlamentul European. „Nu ştiu câţi reprezentanţi are România în Parlamentul European, parcă 37” a declarat Bodea. Cu toate acestea, ne-a asigurat că urmează să meargă „la Cluj” şi să afle mai multe despre acest subiect. În Căpuşu-Mare nu a început campania. Şi dacă va începe nu se aşteaptă mari schimbări. Primarul se arată sceptic cu privire la prezenţa sătenilor la vot. „Ţăranii nu o să meargă la vot. Neîncrederea în sistem îi determină să nu se ducă”, ne-a declarat acesta.

L-am întrebat pe Ionel Bodea dacă va face ceva demersuri pentru a-i informa pe consăteni cu privire la alegerile care urmează. Ştiam că resursele unei comune sunt limitate, dar nu ne aşteptam chiar la ceea ce a urmat.
Primarul ne-a declarat că cetăţenii vor fi informaţi prin intermediul unui megafon, fiecare comună având în dotare un astfel de instrument de comunicare. Momentul în care va începe campania este însă nesigur, „nu am primit nimic, la ţară nu a început încă campania” ne-a mai spus primarul.
Mai târziu, am aflat de la locuitorii din Căpuşu-Mare că fiecare partid organizează întâlniri la căminul cultural. În cadrul acestor întâlniri, partidele le promit oamenilor diferite lucruri care sunt date uitării după terminarea campaniei.

Acum e mai bine ca înainte

Am continuat peregrinajul nostru prin comună şi am încercat să găsim răspunsurile căutate. Aşa cum era de aşteptat, părerile emise de oamenii din Căpuşu-Mare sunt împărţite. Unii trăiesc nostalgia regimului comunist în timp ce alţii consideră că viaţa în România începe să fie mai bună. „Acuma îi mai bine ca înainte, a crescut pensia de la 130 la 300 de lei, pot să mă duc la alimentară să cumpăr zahăr, făină, ce trebuie prin casă…” ne-a explicat Elizabeta Tomaş. Pe doamna Elizabeta am găsit-o pe bancă, în faţa porţii, alături de soţul ei, Alexandru Tomaş. O pereche de pensionari asupra cărora timpul şi-a pus amprenta, dar care încearcă să fie în continuare la curent cu ceea ce se întâmplă prin ţară. Aceştia au auzit de europarlamentari de la televizor. „Nu ştiu ce fac ei toată ziua şi nici cât câştigă… sigur mai mult decât e pensia mea… o grămadă de euro primesc ăştia”, este de părere Alexandru Tomaş. Soţul Elizabetei este paralizat de la brâu în jos. Nu primeşte pensie specială pentru handicapul pe care îl are dar nici nu a făcut vreun demers pentru acest lucru. Pentru el este suficient că „doctorul vine din Cluj, în fiecare zi de la 8.00 la 13.00. E foarte bun, aşa bine scrie reţete…” ne-a povestit acesta. În ceea ce priveşte aşteptările lui de la europarlamentari, Tomaş crede că ar trebui „să aducă bani pentru autostradă, să fie un trai mai bun şi pensii mai mari” ne-a mai spus Alexandru.

Cer o propunere şi pun o ştampilă acolo…

Torock Buzdog Francisc ştie foarte bine ce vrea de la europarlamentari. „Începând de la conducător de religie, conducător de stat, conducător european şi de orişicine, să coboare bine până la suflet ca să păstreze pace şi prietenie pe tot globul pământesc” ne-a declarat Torock. Acesta este de părere că „foarte multe greşeli a făcut oricare, fiecare regim a făcut mişmaşuri şi a greşit” şi că nu putem avea pretenţii de la reprezentanţii nostri în Parlamentul European. „Până unde mai cerem că ne-au dat atâtea, până unde mai dau şi ei?” întreabă retoric acesta. La fel ca şi mulţi consăteni, Torock Buzdog Francisc nu este de acord cu ceea ce se petrece acum în România, mai exact de ce sunt necesare importurile de alimente. „Avem tot ce ne trebuie aici, aducem de toate de afară. Dacă nu ne putem gospodări noi, de ce ne trebuie Europa?” Torock nu ştie exact cine candidează, a auzit de Elena Băsescu şi recunoaşte că nu ştie „cine-i mai bun, cine-i în stare de ceva…. mă duc, cer o propunere, un şef care ştie mai bine şi mă duc şi pun o ştampilă acolo” ne-a mărturisit Francisc. Activităţile zilnice îi ocupă mult timp lui Torock motiv pentru care el se bazează pe şedinţele ţinute de partid pentru a decide cu cine votează. „Nu prea am fost ocupat cu televizorul, o să se facă şedinţă la cămin şi eu analizez, dar până nu mă conving nu votez. Prima dată să văd ce-a făcut şi ce vrea să facă” ne-a spus Torock.

Ăştia din UE fac cum spun ăia care dictează

„Bine ar fi dacă europarlamentarii ar putea să facă ceva, dar problema e că statul, agricultura să ştiţi că-s pe chituci. Ăstia din UE fac cum spun ăia care dictează ” ne-a explicat Ştefan Gerocz, tractorist în Căpuşu-Mare.

Stefan Gerocz ştie că sunt alegeri la începutul lui iunie. El consideră că Vadim Tudor şi Becali sunt „cei mai vestiţi” candidaţi şi că din Cluj candidează Vasile Puşcaş. Cu privire la votul său, Ştefan Gerocz nu a luat încă o decizie. „Mă duc la alegeri, o să votez cu cine promite mai mult, cine promite subvenţii pentru agricultură”. Tractorist de profesie, Gerocz este nemulţumit de faptul că nu mai are dreptul să circule cu tractorul pe drumuri europene. „Pe noi nu ne lasă să mergem cu tractorul pe şosea că-i drum european, dar drumul ăsta tot noi l-am făcut, părinţii noştri cândva că ei nu ştiu să facă”. El apreciază că omul de rând nu mai poate trăi la ţară, nu mai poate câştiga ceva din agricultură. „Nu mai cultivă lumea nimic pentru că iese în pierdere. Dacă ne-ar da subvenţii sigur ar cultiva oamenii…” crede Ştefan.

Nu o să intrăm niciodată în Europa

Ultimul popas a fost la barul din Căpuşu-Mare. Aici discuţiile s-au aprins, oamenii având păreri extrem de împărţite despre ceea ce este Parlamentul European. I.L. crede că România nu o să intre niciodată în Europa, „Ungaria şi Bulgaria au intrat în Europa, dar România nu o să intre niciodată”.
Piszta ne-a spus că ştie că „în 7 iunie sunt alegeri, alceva nu ştiu. Nu ştiu cu ce se ocupă parlamentul, nu ştiu cine candidează. Atâta ştiu, Alin Tişe, preşedintele PDL de la Cluj”. Piszta consideră că este printre puţinii care ştiu ceva despre europarlamentare. „Nu ştie lumea nimic, nu ştie că sunt alegeri, nu ştie cine candidează, ei nu ştiu nimic”. La dezbaterea din bar s-au mai vehiculat potenţiali candidaţi. Elenea Băsescu şi Laszlo Tokes au fost singurii candidaţi la europarlamentare cunoscuţi de săteni.
Când i-am întrebat dacă ştiu ce ar trebui să facă europarlamentarii români, sătenii au declarat că „spun o părere acolo despre România, despre ce discută ei acolo la Copenhaga”.

Epilog

Discuţiile din Căpşu-Mare s-au oprit brusc în barul din comună. Unul din oamenii aflaţi la adăpost de ploaie se încălzea „cu un pahar de ceva” şi s-a arătat deranjat de întrebările noastre. „Şi tu şi colega ta să vă găsiţi câte un bărbat şi să vă măritaţi, să nu mai umblaţi lelea prin sate. Să ne lăsaţi în pace!” ne-a spus acesta.


Silvia Boncuţiu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.