Clujeanul Giurgiu Octavian Călin, alături de Magdalena Giurgiu, Fromondi Attila Șandor și Ștefan Claudiu Tămaș figurează ca inculpați într-o anchetă a celor de la DIICOT Satu Mare, împreună cu firma de lucrări construcții de drumuri, Eurosped SRL.

 

Procurorii au dispus deja trimiterea în judecată a acestora la Tribunalul Oradea. Printre acuzațiile aduse sus numiților se numără și constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și complicitate la fals în înscrisuri.

În luna aprilie a acestui ani, instanța de judecată de la Oradea a și emis sentința cu pedepse destul de dure pentru patronatul Eurosped SRL.

Astfel că Giurgiu Octavian Călin a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, Magdalena Ana Giurgiu a primit și ea trei ani și două luni de închisoare dar cu suspendare. Peter Florin Mihai Fromondi Attila Sandor au primit și ei pedepse cu suspendare, ce nu depășesc mai mult de trei ani, fiecare.

 

I-au prins din urmă

Deși ancheta DIICOT s-a apropiat de final doar după 2010, în rechizitoriu se menționează fapte infracționale săvârșite încă din 1993.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005- august 2006, a fost inițiată și constituită o grupare infracțională, din care au făcut parte condamnații menționați mai sus. Scopul acestui grup a fost de a obține credite bancare pe baza unor documente care atestau date și împrejurări nereale. Soții Giurgiu angajau pe firmele lor, fictiv, persoane cărora le eliberau documente pentru a scoate credite bancare și a le preda lor sumele respective.

„Din datele și indiciile existente în dosar, se reține că liderul grupării era inculpatul Giurgiu Octavian Călin, care a conceput un plan de fraudare a mai multor bănci din municipiul Satu Mare, care avea în vedere racolarea unor persoane aflate într-o stare materială precară, fără un loc de muncă și alte mijloace de subzistență dispuse să contracteze credite de nevoi personale, în schimbul unor mici avantaje.

De asemenea s-a efectuat angajarea fictivă la a persoanelor la firmele inculpatului, ale soției sale, Giurgiu Magdalena, precum și la societățile fratelui său Giurgiu Nicolae Petru și soției acestuia Giurgiu Adela și eliberarea către persoanele racolate de adeverințe de venit, cărți de muncă și contracte individuale de muncă false, pe baza cărora să fie întocmite actele de creditare de către bănci. ” se arată în dosarul acestora.

Acelaș rechizitoriu arată că în în perioada 1993-2001, soții Giurgiu Magdalena și Octavian Călin împreună cu fratele celui din urmă și soția acestuia, au înființat mai multe societăți comerciale în Satu Mare având ca obiect de activitate transporturi.

Printre acestea se numără Magirom trans SRL, Safari Trans SRL, Pas Company SRL, Transvlădeasa SRL și Cartagina SRL.

 

”Management defectuos”

Adela Giurgiu controla Pas Company SRL. Iar managementul efectuat de aceasta pe firma de asfaltări a dus-o voit sau ”defectuos” spre insolvență și implicit faliment.

Firma a fost inclusă pe lista marilor asfaltatori anchetaţi de Consiliul Concurenţei sub bănuiala de posibile înţelegeri de tip cartel. Afacerile societăţii PAS TRANS COMPANY SRL au scăzut vertiginos în 2013, cifra de afaceri fiind de cu 10 milioane lei mai mică faţă de anul anterior.

La data de 30 iunie 2014, Tribunalul Satu Mare a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva PAS TRANS COMPANY SRL Satu Mare , numind în calitate de administrator judiciar pe COMCAS LJ 2000 SPRL. Instanţa a  stabilit data de 2 septembrie 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor urmând să fie comunicat la 25 septembrie 2014. Tabelul definitiv al creanţelor urma sa fie afisat in 9 octombrie 2014, după soluţionarea eventualelor contestaţii. Prima Adunare a creditorilor s-a desfăşurat la data de 30 septembrie 2014.

Societatea PAS TRANS COMPANY SRL a fost înfiinţată în anul 2001, având ca principal obiect de activitate“Lucrări de construcţii ale drumurilor şi autostrăzilor”. Firma, deţinută şi administrată de către Adela Giurgiu (n. 05.07.1970), a fost inclusă pe lista marilor asfaltatori bănuiţi de către Consiliul Concurenţei de posibile înţelegeri anticoncurenţiale de tip cartel. Ancheta viza atât participarea unor firme mari de construcţii la licitaţii, precum şi o posibilă înţelegere între furnizorii de materiale de construcţii.

Firma PAS TRANS COMPANY SRL a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 18.878.216 lei şi pierderi de 2.267.487 lei, iar pentru anul 2013 a raportat afaceri de 8.860.257 lei, pierderi de 756.695 lei, datorii totale de 24.758.059 lei şi capitaluri proprii negative de -3.740.617 lei. La data de 31 martie 2014, societatea înregistra restanţe către bugetele de stat în valoare cumulată de 2.212.753 lei, pentru achitarea cărora obţinuse înlesniri la plată.

La fel s-a întâmplat și cu Cartagina SRL, Euro Forest SRL și desigur Transvlădeasa SRL. Toate au mers pe procedura de insolvență. Pentru aceste SRL-uri procurorii susține că deși erau trecute  pe acte alte persoane, controlul le aparțineau soților Giurgiu Magdalena și Octavian Călin.

Călin Lăzăroni, inginer la Serviciul Tehnic de la Secţia Drumuri Naţionale Deva, până anul trecut, a fost, într-o formă sau alta, angajat al Pas Trans Company SRL, din Satu Mare, condusă de Călin Giurgiu, responsabilul cu deszăpezirea pe drumurile naţionale din judeţul Hunedoara. După ce Pas Trans Company a intrat în insolvenţă, a apărut Eurosped SRL, condusă de acelaşi Călin Giurgiu, iar responsabilul din partea firmei era Călin Lăzăroni.

Surse din interiorul Secţiei Drumuri Naţionale Deva susţin că şi în prezent Călin Lăzăroni, chiar dacă e angajat la stat, încă se ocupă de actele firmei Eurosped.

 

Tot sistemul de partea lor

Dacă stăm să ne gândim că băncile au fost cele păgubite de acești ”regi ai asfaltului” și colaboratori de-ai lor, trebuie să menționăm că, indiferent de creditele pe care le obțineau, unitățile bancare procurau sumele în timp record. Iar când spunem record, ne referim și la 30 de minute.

De regulă, dosarele care urmau să fie depuse la bănci în vederea acordării creditelor, inclusiv actele de angajare, nu erau văzute de către titularii de contract de credit, acestea fiind înmânate direct la bănci de către Călin Octavian Giurgiu. Titularii doar semnau contractele. Parola era numele patronului Eurosped SRL.

„…oficialii băncilor, după ce li se  spunea de către persoanele contractante că sunt trimise de Giurgiu Călin, se conformau imediat solicitărilor, condiții în care procedura de acordare a creditului și de plata efectivă a banilor dura de regulă între 30 de minute și o oră, iar excepțional 1-2 zile” se mai arată în dosarul acestora.

DIICOT

57 de complici, sute de mii de euro

Să luăm spre exemplu una dintre acțiunile descoperite de procurorii DIICOT, aflăm că soții Giurgiu plăteau cu o sută de euro pe fiecare persoană ce se supunea metodei lor de a înșela banca.

De aici rezultă tiparul celor selectați de ”regii asfaltului” pentru a comite ilegalități.

Intr-un singur an, în baza unei rezoluții infracționale unice, au convins 57 de persoane să devină titulari de credit. Fiecare dintre aceștia au încheiat câte 4-5 credite de nevoi persnale, cu valor cuprinse între 5.000 și 10.000 euro. Astfel că soții Giurgiu au pus mâna pe banii proveniți din 217 astfel de credite, de la 11 unități bancare precum Banca Transilvania, Raiffeisen Bank sau Cec.

În total acești infractori au reușit să producă un prejudiciu de aproape un milion de euro.

Dosarul a ajuns pe mâna magistraților de la Curtea de Apel Oradea, instanță care va definitiva pedepsele acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.