Generalul (r) Ilie Botoș, fostul Procuror General al României, Alexandru Ioan Rus, fiul liderului PSD Ioan Rus, și neurologul clujean Fior Dafin Mureșanu (MD, PhD, MBA) sunt asociați într-o societate comercială prin care se vizează antrenarea spionilor. Este vorba despre  HUMAN DEVELOPMENT TECHNOLOGIES, o firmă care are sediul la Institutul RoNeuro din cartierul Zorilor, afacerea medicului clujean derulată prin intermediul unei fundații. Pe rând, Ilie Botoș, a fost șeful Parchetului General, ministru de Interne și l-a scăpat printre degete pe celebrul Omar Hayssam. De asemenea, a fost acuzat de părtinire în Dosarul Petromidia, încercând să încline balanța în favoarea mogulului Dinu Patriciu.

După ce, ani la rând, ai ocupat funcții importante în cadrul justiției din România și nu ai avut realizări notabile, ori ai fost ministru, secretar de stat, lider politic și, în general, ”sforar” cu epoleți, ce îți mai rămâne de făcut?! Afaceri fără activitate!

Este cazul fostului Procuror General al României, generalul în rezervă Ilie Botoș, care, pentru o perioadă scurtă de timp, a ținut și frâiele Ministerului de Interne. El s-a asociat cu liderul PSD Ioan Rus și cu profesorul universitar și medicul neurolog Fior Dafin Mureșanu într-o firmă de apartament. Pentru că în afaceri ștafeta se predă, Ioan Rus l-a lăsat pe fiul lui, Alexandru, să se ocupe de acest business.

Firma  HUMAN DEVELOPMENT TECHNOLOGIES SRL are sediul în clinica medicului Dafin Mureșanu din cartierul Zorilor și obiectul de activitate este ”Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”. Până acum societatea nu a avut nicio afacere, niciun angajat, nimic, doar o idee a ”domnului general” (Ilie Botoș, n.red.). E drept, cercetarea științifică nu-i pentru oricine(!), însă neurologul Mureșanu spune că există speranțe! Când ”speranțele” vizează contracte cu Armata Română, SRI, SIE sau alte instituții care se înscriu în profilul spionajului de orice natură, și, pe lângă faptul că ai în firmă acționari cu nume grele și contacte serioase, speranțele chiar pot deveni realitate.

Societatea este administrată de Andriescu Cristian, care se ocupă de publicația de specialitate din domeniul medical, JOURNAL OF MEDICINE AND LIFE.

Acționarii firmei sunt Ilie Botoș (33%), Ioan Alexandru Rus (33%) și FUNDAȚIA PENTRU STUDIUL NANONEUROȘTIINȚELOR ȘI NEUROREGENERĂRII. Directorul general al fundației este OVIDIU IOAN SELEJAN, un clujean absolvent al unei universități din Scoția cu specializarea afaceri și administrație. În rest, ceilalți membri ai fundației sunt rudele neurologului Mureșanu.

Pepinieră privată de spioni în la o clinică din cartierul Zorilor

Însă, chiar dacă până acum, prin intermediul acestei societăți nu a fost încheiată nicio afacere, să vedem care a fost scopul pentru care s-a înființat societatea.

Neurologul clujean Dafin Mureșanu spune că ideea a pornit de la ”domnul general”.

”E o societate care nu funcționează. A fost inițiativa domnului general și a noastră într-un alt plan. E o chestiune de cercetare legate de performanța psihocognitivă a unor subiecți care trec printr-un anumit tip de antrenament. Ține mai mult de o zonă, să spun, de training. Se pot face evaluări din punct de vedere militar, a performanțelor asupra condiției fizice omenești, etc. Lucruri foarte interesante. E un program amplu, care necesită ajustări. Eu mă ocup strict de partea științifică, eventual de viitoarele evaluări. Ideea era ca tânărul Rus să se ocupe de partea de IT, de nimic altceva. Datorită complexității lucrurilor, nu s-a validat nimic deocamdată. Dacă doriți putem stabili o întâlnire să discutăm. Sunt niște lucruri care, din punct de vedere științific, ar putea fi foarte interesante, mi-au atras atenția și se poate construi în timp. Dar durează ani și ani de zile!”, explică medicul Mureșanu.

El a insistat că, în pofida faptului că este asociat cu nume grele din justiție și politică, până acum nu s-a făcut nicio afacere.

”Vreau să vă spun câteva lucruri. Dacă vă interesează caracterul general, putem discuta. Însă sunt anumite lucruri pe care nici eu nu le știu și nici nu le discut încă. Nu este o chestiune comercială, nu există concept comercial, nu există nimic! Vreau să vă spun, și asta vă pot arăta, că nu există nici cea mai mică activitate. Nu există de nicio culoare, iar eu mai am multe lucruri de pus la punct și sunt deosebit de prins cu chestiunile mele medicale”, a mai completat Dafin Mureșanu.

Botoș s-a lansat ca un Sputnik pe orbita justiției românești

Ilie Botoș a absolvit Facultatea de Drept din cadrul UBB în 1990 și apoi a fost judecător la Tribunalul Militar Cluj şi ulterior procuror în cadrul aceleiaşi instanţe. Din această funcţie, Botoş a ajuns procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, apoi la consilier la MApN, iar de aici direct la Ministerul de Interne.

Ilie Botoş este unul dintre cei mai cunoscuţi procurori clujeni care a avut mereu… nas pentru avansări şi dosare controversate. A fost implicat în Dosarul Petromidia, unde a încercat să încline balanţa în favoarea lui Dinu Patriciu, şi nu a văzut atunci când Omar Hayssam a fugit din ţară.

Omar Hayssam

Practic, Hayssam a fugit din ţară din cauza modului în care Ilie Botoş, atunci Procuror General, a gestionat situația. După acest eşec, Botoş şi-a dat demisia, dar a fost avansat de trei ori. În 30 iunie 2006, Omar Hayssam fuge din ţară, iar Ilie Botoş este demis din funcţia de procuror general. După aproximativ o lună de zile de la fuga lui Hayssam, Botoş a fost avansat de preşedintele Traian Băsescu la gradul de magistrat de brigadă, apoi în 2007 a devenit general-maior magistrat, iar în 2011, de  1 Decembrie, a fost avansat general-locotenent.

În martie 2014, Ilie Botoş a devenit mâna dreaptă a ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. Legătura dintre ei este una mai veche şi a fost ”cimentată” după 1990 la Ministerul Apărării Naţionale. În timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, din Bucureşti, generalul Ioniţă Botoş, unchiul lui Ilie Botoş, era şeful Comandamentului Serviciilor Armatei  şi s-a ocupat pe 14 iunie cu încazarmarea, echiparea şi hrănirea a circa 990 de mineri în două unităţi militare ale MApN de pe şoseaua Olteniţei din capitală.

Ilie Botoş a cultivat relaţii cu baronii PSD, între care Marian Oprişan. El a fost invitat de Oprişan la investirea în funcţie a Prefectului de Vrancea, Nicuşor Halici, unul dintre oamenii lui Oprişan. De altfel, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Marian Vanghelie, Matei Agathon etc. şi-au găsit şi ei… clipe de linişte după discuţiile reconfortante purtate cu Ilie Botoş.

În februarie 2013, Ilie Botoş a revenit în atenţia publică când premierul Victor Ponta l-a numit consilier guvernamental pentru securitate naţională.

Botoș a mai fost conferenţiar şi secretar stiinţific la Universitatea Bogdan Vodă din Cluj Napoca. Instituția de învățământ este privată și îi aparține lui Abdel Mohamed Hadi Rahman. În anii 90 el a fost arestat pentru pentru fals intelectual şi complicitate la contrabandă. După ce a ieşit din închisoare şi-a schimbat numele în Hadi Jaradat. Concret, Jaradat a fost închis pentru că a falsificat patru contracte de vânzare-cumpărare şi certificatele de înmatriculare. După ce a ieşit din puşcărie, “noul” Jaradat şi-a deschis Universitatea “Bogdan Vodă”.

Acționarii Rompetrol i-a cerut demisia lui Botoș

De asemenea, într-un comunicat, acționarii Rompetrol i-au cerut demisia lui Ilie Botoș atunci când el era Procuror General. ”Procurorul general și procurorii au invocat varianta care nu mai este în vigoare (abrogată) a textului de lege pe care își întemeiază acest demers, inducând în eroare opinia publică dar și judecătorii abilități în derularea procedurilor.  Acționarii Rompetrol consideră că “simpla” redare frauduloasă a unui text de lege pretins a fi în vigoare are repercusiuni incalculabile pentru Grupul Rompetrol și, personal, pentru Dinu Patriciu. În conținutul referatului cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, procurorii încearcă să acopere încălcarea procedurilor și, implicit, a dreptului la apărare. Aici se arată că “după ce i s-a adus la cunoștință inculpatului ordonanța prin care s-a pus în mișcare acțiunea penală, audierea acestuia de procuror este o facultate și nu o obligație. Audierea inculpatului de către procuror nu este facultativă, ci obligatorie, textul de lege actual având un alt conținut decât cel invocat de PICCSJ. Reproducem, mai departe, textul de lege ce îl obligă pe procuror să respecte procedurile în sensul audierii inculpatului, așa cum este el în vigoare astăzi, după ce a fost modificat prin OUG nr. 109/2003: “Măsura arestării inculpatului poate fi luată numai după ascultarea acestuia de către procuror și de către judecător, afară de cazul când inculpatul este dispărut, se află în străinătate ori se sustrage de la urmărire sau de la judecată”.

Sforarul de la Cluj

Ioan Rus, unul dintre cei mai importanți lideri PSD, a intrat în afaceri la începutul anilor ‘90, iar una dintre cele mai bune parteneriate pe care a reuşit să le facă a fost cu Ion Ţiriac. În 1993, fostul ministru de Interne a devenit director la RMB Inter Auto SRL (reprezentanţa Mercedes Benz) care era controlată, printr-un off-shore, de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Pe linie politică, în 1994 Ioan Rus a intrat în PDSR, după 2 ani a devenit prefectul județului Cluj, funcţie pe care a avut-o până pe 28 decembrie 1996. După încă 2 ani a devenit prim-vicepreşedinte al PDSR Cluj-Napoca. În iunie 2000 recâştigă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, iar din decembrie acelaşi an, după câştigarea alegerilor de către PSD, devine ministru de Interne în Guvernul Năstase. În octombrie 2001, Ioan Rus este ales preşedinte al PSD Cluj şi după un an, vicepreşedinte al PSD. În urmă cu doi ani, a raliat la formațiunea politică a lui Victor Ponta, Pro România, însă la alegerile europarlamentare a reușit ”performanța” de a obține doar 3,78% din voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.