O porțiune de teren de aproximativ 350 mp de teren care aparține firmei Compexit Trading, controlată de fostul senator PNL Marius Nicoară, este inclusă în proiectul viitorului parc din Bună Ziua pe care Primăria Cluj Napoca se pregătește să îl construiască. Terenul va fi expropriat, iar Nicoară a obținut în urma unei sentințe a Tribunalului Cluj o sumă record: 560 lei/mp în situația în care peste o parte din teren trece o magistrală de gaz. Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv în procesul de expropriere și a redus ”de formă” suma pe care fostul senator o va primi.

În primăvară, Tribunalul Cluj a stabilit că pentru o porțiune de teren cu o suprafață de 352 mp, în mare parte neutilizabilă, fostul senator liberal Marius Nicoară trebuia să primească 196.936 lei. În calculul prin care s-a ajuns la această sumă, judecătoarea TATU Oana-Claudia, de la Tribunalul Cluj, adăugase 53.000 lei cu titlu de prejudiciu produs prin acțiunea de expropriere.

La o dezbatere publică din 2019, în cadrul căreia s-au discutat problemele care gravitau în jurul construirii Parcului din Bună Ziua, avocatul companiei Compexit Trading, la care este acționar fostul senator Marius Nicoară, a spus că clientul său este afectat de modul în care administrația dorește să construiască proiectul. ”Acest studiu de oportunitate este efectuat de o firmă nepregătită, care nu a luat în calcul că acest parc, care este normal să fie executat în zona Bună Ziua, este gândit peste o conductă magistrală de gaz de 40 de cm diametru, într-o clasă de protecție de cea mai proastă calitate”, a spus avocatul, care atras atenția că nu s-a luat în calcul răspunsul ANRE, care interzice ca la 100 de metri de conducta de gaz să fie făcute alei și alte amenajări.

La mijlocul lunii trecute, Curtea de Apel Cluj a schimbat sentința privitoare la suma pe care trebuie să o primească firma lui Nicoară.

”Obligă pârâţii (Primăria Cluj Napoca, n.red.) să achite reclamantei (Compexit Tranding, n.red.) sumele de 24.000 lei + TVA şi 16.000 lei + TVA cu titlu de prejudiciu produs prin expropriere. Menţine restul dispozițiilor sentinței apelate. Respinge apelul formulat împotriva încheierii de şedinţă din 31.03.2022. Respinge apelul declarat de P M CN şi M CN prin P împotriva încheierii de îndreptare a erorii materiale din 22.06.2022 pe care o păstrează în întregime”, arată dispoziția semnată de magistrații SELEŞIU Ana Sorina și CHIŞ Ioan-Daniel. Practic, suma de despăgubire a fost redusă cu 13.000 lei.

În studiul de oportunitate pentru exproprierile necesare construirii Parcului Bună Ziua se face o prezentare a costului terenului raportat la un preț de 10 euro pe metru pătrat.

În cadrul procesului, expertizele arată că terenurile utilizate ca şi parcare auto, care presupun o dimensiune minimă de 2,5 m. x 5 m, adică o suprafaţă de 12,5 m.p., au o valoare de 422 euro/m.p., diminuată faţă de valorile de 720-800 euro/m.p., practicabile pe piaţă raportat la formele neregulate ale parcelelor în discuţie.

Boc le dă un clujenilor un parc la pachet cu o magistrală de gaz

Firma Compexit Trading a cumpărat terenul respectiv în 2019, în perioada în care Primăria Cluj Napoca a anunțat că în zonă se dorește construirea unui parc. Firma fostului senator a făcut un împrumut la bancă în valoare de 700.000 de euro pentru achiziția unui teren mai mare pe care, potrivit reprezentanților firmei societatea și-a extins o parte din construcții.

De asemenea, reprezentanții Compexit mai spun că pentru a putea realiza construcțiile au trebuit să obțină un aviz de la Transgaz pentru mutarea unei conducte magistrale de gaz cu un diametru de 40 de cm.

”Ulterior, cunoscând toate particularitățile terenului achiziționat, spre surprinderea noastră am aflat că autoritățile locale intenționează să amenajeze un parc în zona respectivă și în conformitate cu studiul de oportunitate realizat, terenul achiziționat a fost identificat ca un potențial teren pentru amenajarea acestuia”, arătau reprezentanții Compexit în cadrul unei notificări trimise administrației locale.

Ceea ce este interesant la modalitatea în care primăria clujeană a ales să facă acest proiect în imediata apropiere a unei magistrale de gaz este că un ordin emis de ANRDE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) instituie o serie de limitări privitoare la construcțiile care sunt făcute pe terenuri în a căror subsol se află rețele edilitare.

”Zona de risc ridicat este situată la mai puțin de 100 m față de o clădire locuită sau față de un spațiu exterior cu o suprafață bine definită (teren de joacă, zonă de recreere, teatru de vară, parc sau alt loc public) în care se adună cel puțin 20 de oameni, cel puțin 5 zile consecutive pe săptămână, timp de cel puțin 10 săptămâni consecutive, în orice perioadă de 12 luni”, arată ordinul Autorității.

Astfel, este cel puțin bizar cum Primăria Cluj Napoca va reuși să obțină avizul acestei Autorități pentru construcția parcului.

Expertize făcute după ureche

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj Napoca, expertiza prin care s-a stabilit valoarea terenului are mai multe probleme.

”Pentru stabilirea prejudiciului produs prin expropriere instanţa de judecată a achiesat la concluziile raportului de expertiză, fără a ţine cont că referitor la valoarea amenajărilor efectuate anterior exproprierii stabilite de către experţi la suma de 20.002 Lei +TVA, aceasta a fost determinată în lipsa unor documente justificative şi fără a se indica în concert modalitatea de calcul a sumei. Anexa nr. 3.3. din raportul de expertiză nu este însuşită nici de către comisia de experţi, din moment ce nu poartă nicio semnătură şi/sau ştampilă. Şi mai mult nu sunt anexate înscrisuri care să confirme că într-adevăr suma de 20.002 lei a fost achitată de către societatea reclamantă pentru amenajările efectuate anterior exproprierii. Sunt anexate doar facturi emise şi devize ofertă, care în mod cert nu fac dovada achitării sumei de 20.002 lei, respectiv nu fac dovada efectivă a prejudiciului, astfel cum eronat s-a reţinut în cuprinsul raportului de expertiză de către comisia de experţi şi cum neîntemeiat a reţinut Tribunalul Cluj.

Apoi, în ceea ce priveşte valoarea amenajărilor efectuate ulterior exproprierii stabilite de către experţi la suma totală de 17.139,82 Lei + TVA aceasta a fost stabilită în mod arbitrar, din moment ce au fost avute în vedere doar facturi depuse de către reclamantă şi nu şi dovada achitării efective a acestora. Nici Anexa nr. 3.2. nu este însuşită nici de către comisia de experţi, din moment ce nu poartă nicio semnătură şi/sau ştampilă”, arată juriștii primăriei clujene.

Parc de 11,2 milioane de euro

Conform documentelor publicate de către municipalitate, viitorul parc ar urma să coste 11.251.100 euro, adică 104.85 euro/mp. Acesta se va întinde pe 7.8 hectare, în zona Becaș.

Conform viceprimarului, zona verde de-a lungul pârâului Becaș va fi reamenajată în urma unui concurs de soluții, care ar urma să fie organizat, cel mai probabil, de Ordinul Arhitecților din România (OAR).

Zona Becaș, recomandarea specialiștilor pentru cartierul Bună Ziua, deservește peste 6.500 de locuitori. Locația noului parc este situată la o distanță de mai puțin de 50 metri față de cea mai apropiată stație de transport public, iar în jurul parcul nu vor fi amenajate locuri speciale de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here