Academicianul Camil Muresanu(87), reputat istoric originar din Turda, s-a stins din viață sâmbătă după-masă. Conform unor apropiați ai acestuia el a murit de bătrânețe. Camil Muresanu s-a născut în familia preotului greco-catolic Teodor Murășanu (1891-1966), conform Wikipedia.org. Istoricul conducea Institul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca, subordonat Academiei Române. Camil Muresanu a fost chiar decan al Facultatii de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai(UBB).

 UPDATE: Înmormântarea va avea loc miercuri.

 

Citește două interviuri realizate de Gazeta de Cluj cu academicianul Camil Mureșanu:

Camil Mureşanu: „Biblia lui Samuil Micu reprezinta un moment de cotitura pentru istoria limbii romane”

Camil Mureşanu: “Pentru mine există o criză a culturii”

 

Locul acestuia din Academia Romana va fi cel mai probabil discutat in iunie 2015, cand urmeaza urmatoarea tura de titularizari.

 

Redacția Gazeta de Cluj îi transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate.

 

Citește alte două articole în care apare și Camil Mureșanu, între care și un editorial al lui Adrian Man:

„Soarta unui om”

Se scrie istoria Clujului

 

Un scurt pasaj dintr-un interviu cu reputatul academician Camil Muresanu:

 

Reporter: Pentru inceput, aş dori sa va intreb despre ascendenţa dumneavoastra familiala. Tatal dumneavoastra a fost poet, literat şi profesor, unul dintre oamenii de cultura ai municipiului Turda…

Camil Mureşanu: Da, din pacate, tatal meu a murit chiar de mult deja, 45 de ani. El a debutat in viaţa culturala a Transilvaniei cand era inca elev la Blaj. A colaborat la diverse reviste de prestigiu, menţionez doar pe cea mai vestita dintre ele, Luceafarul, iar dupa razboi, intre timp a publicat mai multe volume de versuri, a editat revista „Pagini Literare”, care a aparut la Turda intre 1934 şi 1943, ultimii trei ani cu intermitenţe, pentru ca erau greutaţile inerente, care se cunosc. Revista literara care a antrenat multe colaborari din ţara, şi care a avut o reputaţie oarecum naţionala, nu numai locala.

Rep.: Ce influenţa credeţi ca a avut asupra dezvoltarii dumneavoastra culturale?

C. M.: In timpul vieţii şi dupa aceea, a avut un ecou destul de larg. Tatal meu nu se poate lauda cu ideea ca a fost un scriitor sau un poet de prima mana, printre personalitaţile care erau atunci in Romania, dar a avut totuşi un rol şi a fost mult comentat in presa, sa menţionez Gandirea, Gand Romanesc şi aşa mai departe, deci reviste şi din Transilvania şi de dincolo de munţi. Comentat pentru opera sa, pentru activitatea sa de comentator de carţi, de evenimente, deci s-a bucurat de o notorietate destul de mare, dat fiind faptul ca un scriitor dintr-un oraşel mic, cum era Turda, nu prea se bucura de asemenea credit pe timpul acela.

1 COMENTARIU

  1. Acad. Camil Mureșanu a fost o adevărată emblemă a științei istorice din România. A fost declarat cel mai bun specialist al istoriei britanice din afara Regatului Unit. Sigur că a spune că este cel mai important istoric clujean este o banalitate. A simplifica în acest fel personalitatea profesorului Camil Mureșanu este pur și simplu o blasfemie. Camil Mureșanu a fost o personalitate sublimă a spiritualității românești din toate timpurile, o ilustră figură a elitelor românești din toate timpurile.Mi-a fost profesor, decan, conducător științific la doctorat.Am avut onoarea să mă invite la discursul de recepție susținut la Academia Română. Îl iubesc, îl respect și plâng la nesfârșit din cauza trecerii sale la cele veșnice. Dumnezeu să îl odihnească în pace !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.