Expertiza medico-legala intarzie procesul “Motanul”

Inca o amanare in dosarul de purtare abuziva a politistilor BCCO Mora Daniel si Podea Otniel datorata, de acesta data, intarzierii expertizei medico-legale care ar urma sa stabileasca daca partea vatamata Vaida Alexa a suferit fracturi dinaintea incidentului. Daca procesul va continua la termenul din 12 decembrie, proba testimoniala urmeaza sa fie epuizata, la dosar lipsind doar declaratia din fata instantei a inca uneia dintre prostituate.

Procesul de purtare abuziva in care agentii Mora Daniel si Podea Otniel sunt acuzati ca ar fi batut un fost politist pentru ca l-au confundat cu un proxenet a “continuat” la Curtea de Apel cu o amanare. Din cauza faptului ca experitiza medico-legala nu a fost finalizata, instanta a acordat un nou termen si ultimul pe acest an pentru data de 12 decembrie. Expertiza in cauza a fost ceruta de catre inculpati la un termen anterior, pentru a demonstra ca o fractura pe baza careia partea vatamata Vaida Alexa cere daune ar fi, de fapt, provocata cu mult timp inaintea tragicului eveniment. Pana cand procesul va fi finalizat, mai urmeaza sa fie audiata inca o persoana, respectiv o prostituata care ar fi asistat la bataia administrata. La iesirea din sala, Vaida Alexa s-a aratat nemutumit de modul in care se deruleaza procesul, mentionand ca “ asta este justitia din Romania”.

Cea mai asteptata declaratie din dosar a fost deja administrata

Procesul penal de purtare abuziva a fost oarecum indirect intarziat de faptul ca martorul cheie, prostituata Buturuza Sabina, nu era de gasit, chiar daca instanta a dispus aducerea ei cu mandat. CAnd a aparult intr-un final in fata judecatorului, declaratiile martorei Buturuza Sabina cu privire la cele vazute in seara de 13 aprilie 2010 se potriveau foarte bine cu faptele descrise de catre procuror in rechizitoriu. Aceasta si-a amintit ca in acea seara se afla in zona aurogarii Dej, loc unde practica de obicei prostitutia, pentru asteapta potentiali clienti. Aici a observat un barbat care impreuna cu un copil cautau un motan.“La un moment dat am observat ca in apropiere de mine opreste o duba de culoare albastra cu geamuri fumurii, din care au coborat cei doi inculpati. Am crezut ca sunt “clienti” care vor sa ma ia cu forta si am fugit”, isi amintesete martora. Nu aveau sa fie clienti, ci cei doi agenti de la combaterea criminalitatii organizate, cei doi inculpati din dosar. Dupa ce a ajus la politiei si a fost amendata, acesteia i s-a dat drumul si, dupa cum ea a si declarat, a luat un taxi si s-a intors in zona autogarii. Ascunsa pentru a nu fi prinsa din nou de politisti, martora declara ca a observat ca duba cu care fusese dusa la sectie revenise si a parcat langa barbatul care ramasese sa-si caute motanul, pe care l-a identificat ca fiind partea vatamata, Vaida Alexa.

“Din masina au coborat cei doi inculpati pe care ii recunosc astazi in sala si au tabatat pe Vaida Alexa, au auzit cum acesta le spunea politistilor sa-l lase in pace, ca merge acasa dupa buletin”, isi aminteste martora. Cu privire la altercatia dintre politisti si partea vatamata, aceasta a relatat instantei ca “ am observat ca unul dintre politisti, cel brunet, respectiv Mora l-a lovit pe partea vatamata cu pumnul in ceafa, partea vatamata a cazut dupa a fost lovita cu piciorul de catre inculpatul Podea”. Martora mai mentioneaza ca in duba celor doi se afla si Jiga Raluca, colega ei, care le striga politistilor sa-l lase in pace pe Vaida Alexa pentru ca el nu este “peste”, nu este proxenet.
Dupa ce a sunat la 112, Buturuza Sabina declara ca au venit doua masini de politiei, dar a vazut ca partea vatamata fusese urcata in duba alaturi de cei doi inculpati. Dupa ce a ajus din nou la sediul politiei, martora declara ca “am fost tinuta pe hol de unde am vazut pe partea vatamata Vaida Alexa intinsa pe jos si se vaieta cerand sa fie chemata sotia, copilul si salvarea”.

Relatarile martorei se potrivescu cu situatia expusa in rechizitoriu

Incredibilul caz de purtare abuziva a ajuns sa fie cunoscut, in mod tragicomic, drept operatiunea “Motanul”. Cei doi agenti BCCO Cluj sunt acuzati ca ar fi batut cu bestialitate victima pentru ca au confundat-o cu un proxenet. Totul s-a intamplat pe data de 13 martie anul trecut. In planul de actiune cu nr.S/953456/ din 13.04.2010, Podea Otniel si Mora Daniel se gaseau in exercitarea atributiilor de serviciu pe raza orasului Dej, avand ca scop identificarea prostituatelor si a proxenetilor care operau in zona autogarii. In acest sens, in seara zilei de 13 aprilie 2010, cei doi au filat-o pe Jiga Raluca Ramona care se afla intr-o masina impreuna cu un barbat care ii propusese sa intretina relatii sexuale. Ofiterii BCCO au depistat-o si au condus-o la sediul Politiei Dej, pentru a-i intocmi un act de constatare a infractiunii de prostitutie. Numai ca, la sectie, presupusei prostituate ii suna telefonul in continuu si, raspunzand la apel, Podea Otniel i-a spus interlocutorului necunoscut ca este un client si ca Jiga Raluca i-ar fi furat o suma de bani. Dandu-se drept client, ofiterul a stabilit o intalnire pe strada Bistritei, amenintandu-l pe proxenet ca va dezvalui furtul Politiei daca nu isi primeste banii inapoi.
 
Din acest moment incepe ghinionul pentru Vaida Alexa, partea vatamata, alaturi de sotia sa, Vaida Viorica. Domiciliat pe str. Bistritei nr. 11, Vaida Alexa a iesit din bloc pentru a cauta un motan. Acesta sustine ca s-a indepartat maxim 25 de metri de trotuar. La un moment dat, langa el a oprit o duba fara vreun insemn distinctiv. Conform spuselor acestuia, de langa sofer a coborat un tanar blond, imbracat in civil, care l-a intrebat „Ce faci, ma, aici?”
 
Nestiind cine este acea persoana si ce doreste, partea vatamata i-a raspuns ca “isi cauta motanul”. Conform sustinerilor lor, invinuitii l-au observat pe Vaida Alexa si au considerat ca acesta ar fi suspect “avand in vedere ora tarzie si faptul ca acel barbat nu facea nici o activitate precisa, statea pur si simplu”. Intrebat de catre “tanarul blond” de cartea de identitate, Vaida i-a raspuns ca nu are buletinul la el, putand, in schimb, sa-si cheme nevasta sa il aduca. In acel moment, Podea Otniel l-a apucat de incheietura mainii si i-a spus sa urce in masina, tragandu-l de mana pentru a-l sili. Cum Vaida nu s-a lasat tras, tanarul respectiv l-a lovit cu piciorul in fluierul piciorului. Nici soferul masinii nu a stat degeaba. Conform victimei, soferul a iesit din masina si, dupa ce l-a injurat, l-a lovit cu brutalitate in zona cefei cu pumnul.  “Karatistul” a fost identificat drept  Podea Otniel si “pugilistul” ca fiind Mora Daniel.
 
Partea vatamata arata ca a cazut in genunchi, intre cei doi, iar acestia au continuat sa-i aplice lovituri repetate cu picioarele, iar Podea Otniel l-a calcat pe ceafa. Martorul ocular Jiga Raluca Ramona confirma afirmatiile partii vatamate si declara ca Vaida Alexa nu a incercat nici un moment sa fuga si nici nu a incercat vreun moment sa-i loveasca sau sa-i agreseze fizic pe politisti. Conform spuselor martorei, Vaida Alexa “a fost lovit de cei doi politisti cu pumni si picioare unde nimereau, asa cum lovesti un caine, fara mila”.
 
Cu toate loviturile repetate care i-au fost aplicate, Vaida Alexa a putut sa strige dupa ajutor, fiind auzit de sotie.  Femeia reclama si ea bruscari si violente, avand urme si vanatai pe maini cauzate in incercarea de a interveni. Abia dupa ce a fost dus cu duba la sediul Politiei din Dej si dupa ce a lesinat in unul dintre birouri, politistii au chemat ambulanta, care l-a gasit intr-o stare foarte grava.


Andrei TOMOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.