Curtea de Apel Cluj a menținut în totalitate sentința pronunțată de Tribunalul Cluj în cazul lui Vasile Pop, antrenorul din cauza căruia a murit înecat, în 2009, un copil de numai nouă ani, în timpul orei de înot. Astfel, antrenorul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata a 60.000 de euro daune morale, care vor trebui plătite în solidar cu UTCN. Din probele administrate în cauza reiese că antrenorul era băut și nu supraveghea copiii în momentul în care a avut loc accidentul.

 

Vasile Pop fost trimis în judecată în urma cercetării penale dispuse de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napocapentru săvârşirea infracţiunii de ucidere   din culpa prevăzută şi pedepsită de art. 178 alin. 1 şi 2 din Codul Penal. În actul de sesizare al instanţei s-a reţinut că în timp ce Vasile Pop îți ținea cursul de inițiere în înot pentru copii la bazinul Universității Tehnice, acesta ”nu   a   respectat   măsurile de prevedere pentru exercitarea meseriei de antrenor, constând în supravegherea continuă şi atentă a cursanţilor din cadrul grupei de copii pe care o iniţial, fapt soldat cu decesul unui dintre copii, care s-a înecat.” Aceasta stare de fapt a fost atestată de din rapoarte de constatare   medico legale din expertizele medico legale făcute în cauză, precum și din declarațiile martorilor.

La solicitarea antrenorului, instanța a dispus   introducerea în cauză a Universității Tehnice Cluj-Napoca, în calitate de persoană responsabilă civilmente, iar părinții copilului s-au constituit părți civile cu suma de 30.000 euro fiecare, cu titlu de daune morale.

Este posibil ca antrenorul să fi fost băut

Tată copilului a declarat că atunci când s-a apropiat de fiul său căruia i se aplicau manevrele de resuscitare, a simţit că antrenorul mirosea a alcool. Afirmația privind consumul de alcool a fost confirmată și de declarația bunicului, care a arătat că, în urma telefonului primit de la fiica sa, a mers pe loc la bazin, unde ” l-a întrebat pe antrenorul Pop Vasile „Ce s-a întâmplat cu nepotul meu?”, iar antrenorul i-a răspuns că nu ştie, moment în care   a   simţit   că   miroase   a   alcool.” Bunicul a cerut unui poliţist sosit la fața locului supunerea antrenorului la un test cu alcooltestul, dar solicitarea s-a a fost respinsă.

Trei rapoarte medico-legale

În dosarul în cauză au exista două rapoarte medico-legale contradictorii, amândouă efectuate de IML Cluj-Napoca, la date diferite. Unul, raportul de constatare medico legală din data de 03.02.2010, a   concluzionat că ”moartea minorului SPA a fost una violentă, datorându-se stopului cardio respirator consecutiv unei asfixii mecanicei prin înec.” Pe de altă parte, în cursul urmăririi penale s-a dispus efectuarea unei expertize medico legale la cererea inculpatului, raportul de expertiză medico legală din data de 09.09.2010 emis tot de IML Cluj-Napoca, a concluzionat că ”moartea minorului SPA a fost una violentă, datorându-se asfixiei mecanice prin obstrucţia căilor respiratorii cu materii alimentare”.

Apreciindu-se că concluziile raportului de expertiza nu sunt   complete procurorii au dispus la data de 01.11.2011 efectuarea unui supliment la cel de al raportul de expertiză medico legală din data de 9.09.2010, emis de IML Cluj-Napoca. Suplimentul la raportul de expertiză medico legală a concluzionat că „moartea numitului SA putea fi evitată,   în măsura în care evenimentul care a dus la decesul susnumitului la data de Pop Vasile ar fi fost observat la timp”.

Având în   vedere concluziile contradictorii ale celor două   acte   medicale,   dar și   ultimul aviza IML CN ce a recomandat efectuarea unui raport de nouă expertiză medico-legală, s-a dispus efectuarea unei noi expertize medico-legale.

Raportul de nouă expertiză medico legală din 04.06.2012 de o comisie din cadrul IML Cluj-Napoca a concluzionat că ”moartea minorului SPA a fost violentă datorându-se asfixiei mecanice prin înec. Aspirarea unei cantităţi mici de conţinut alimentar gastric, evidenţiat izolat, intrabranhiolar la examenul microscopic, a reprezentat doar una din fazele înecului.” De asemenea, s-a   concluzionat că potrivit literaturii de specialitate, conştienţa în înec se pierde în primul minut, iar moartea se produce într-un interval de 5-6 minute. În aceste condiții moartea copilului putea fi evitată dacă antrenorul ar fi supravegheat corect copiii.

Instanța l-a găsit vinovat

Instanța a ajuns astfel la concluzia că Pop Vasile, în calitatea sa antrenor de înot, nu a respectat măsurile de prevedere pentru exercitarea acestei profesii, și anume ”supravegherea continuă și atentă a cursanților și predarea acestora părinților după finalizarea cursului de 50 de minute. Conform fișei postului asumată de inculpat, acestuia îi reveneau o serie de obligații, cea mai importantă fiind aceea de a răspunde de integritatea   corporală a cursanților pe durata lecției de înot( punctul 10), obligație pe care acesta nu și-a îndeplinit-o în mod corespunzător”, se arată în motivarea sentinței.

Ca urmare, instanța a dispus condamnarea lui Pop Vasile la 3 ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de   6 ani. De asemenea, a admis acțiunile civile formulate în cauză de către părinții copilului, ”apreciind că vinovăţia exclusiva a inculpatului în producerea accidentului a fost dovedită din probele administrate în cauză sub aspectul soluționării laturii penale , existând legătură de cauzalitate între conduita culpabilă a acestuia şi urmările acestuia   concretizate   în   moartea minorului   SPA.”

60.000 de euro, daune morale

În privinţa daunelor morale solicitate de către părțile   civile SO si SOM, părinții copilului decedat,  instanţa a arătat că este dincolo de orice îndoială faptul că   acestora le-a fost creat un prejudiciu moral de o gravitate extremă, constând în suferinţa cauzată de moartea intempestivă și precoce a fiul lor.

” Considerând așadar că s-a dovedit, mai presus de orice dubiu, că părțile civile au suferit o traumă psihică de excepție, determinată de fapta săvârșită de inculpat, astfel că despăgubirile civile în cuantum de 30.000 de euro pentru fiecare dintre acestea (contravaloarea în lei la data plății ) vor reprezenta o compensare a prejudiciului afectiv cauzat celor doi părinți, de care aceștia erau legați printr-o relație afectivă de natură familială, apreciind că aceste despăgubiri vor realiza scopul de a alina suferința pricinuită prin moartea fiului lor”, se afirmă în sentință.

Instanța l-a obligat pe Vasile Pop, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Clubul Sportiv Universitatea Politehnică, la plata sumei de 30.000   euro pentru fiecare părinte,   cu titlu de despăgubiri civile, constând în daune morale, apreciind că aceasta sumă reprezintă o reparație echitabilă pentru prejudiciul moral suferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.