În weekendul 25-26 mai, asociația Funky Citizens organizează în Cluj-Napoca expoziția interactivă „Pe urmele minciunilor”. Se va prezenta evoluția fenomenului ”fake news” și instrumentele pe care le au la dispoziție cetățenii pentru a se apăra, în pragul alegerilor din 9 iunie. Evenimentul va avea loc la Casa TIFF din Cluj-Napoca.

Expoziția  va prezenta evoluția dezinformării de-a lungul timpului într-un mod educativ și  interactiv, de la propaganda „tradițională” până la cele mai sofisticate  manipulări digitale din prezent. Vernisajul din Cluj-Napoca va avea loc  sâmbătă, 25 mai, la ora 17:00. Duminică, expoziția este deschisă între 10:00 și  20:00

„Pe urmele minciunilor” vine și în Sibiu, la Centrul Cultural Ion Besoiu, pe 29-31  mai și la București, într-o locație în curs de confirmare, pe 3-5 iunie

În era rețelelor sociale, suntem înconjurați de un volum copleșitor de informații, din ce în ce mai greu de filtrat sau verificat. Dezinformarea nu este un fenomen  nou, însă avansul tehnologiei și inteligența artificială au accelerat ritmul de  răspândire al știrilor false. O informație înșelătoare poate ajunge pe ecrane din  jurul lumii în câteva secunde, influențând opinii, atitudini și decizii la scară  globală. În România, asta contează cu atât mai mult în contextul celor 5 runde  de alegeri din 2024. Aspecte esențiale ale expoziției vor fi educația media și  instrumentele prin care putem identifica și combate dezinformarea. Vizitatorii  vor fi invitați să recunoască semnele știrilor false prin exemple concrete,  exerciții practice și experimente imersive, să verifice sursele de informații și să  gândească critic atunci când consumă conținut media. 

Funky Citizens activează în domeniul combaterii dezinformării și fact-checking  încă din 2014 cu apariția Factual.ro, prima platformă de fact-checking pe  declarații politice din România. Nevoia de filtrare și verificare a informației ne-a  atras atenția spre efectele dezinformării asupra societății noastre. Combaterea  acestui fenomen a devenit un pilon strategic al activității asociației, prin  proiecte de capacitare a tinerilor și activiștilor precum și cercetări la nivel  național și european despre narațiunile false care se răspândesc. 

„Vrem să traducem pentru public toți termenii scorțoși din domeniul  dezinformării. Prin expoziție, arătăm de ce e important să vorbim despre știri  false în preajma alegerilor și vrem să trezim spiritul critic al alegătorilor. Ridicăm  sprânceana la declarații și la falsuri, cercetăm, analizăm și lăsăm publicul să  decidă într-o formă interactivă cum le afectează viața de zi cu zi”, explică Ana Mocanu, membră Funky Citizens și organizatoarea expoziției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.