În ultimele zile, mii de români au parasit Italia, cei mai multi dintre acestia trecând în tara vecina, Austria. Sunt românii care pleaca de bunavoie, dar o fac din pricina fricii si terorii, dezlantuite de catre autoritatile si mass-media italiene. Zona de granita dintre Italia si Austria este aglomerata de adevarate caravane de autoturisme supraîncarcate. Presa locala numeste fenomenul un "adevarat exod", care a fost provocat de Decretul-Lege nr.181 din 01.11.2007 al Consiliului de Ministri al Italiei, privind expuzarile imigrantilor care comit infractiuni pe teritoriul Italiei. În peninsula, zilnic continua vânatoarea de români, sunt luati de pe strada, din mijloacele de transport în comun si, dupa o cercetare sumara si o mimare a aplicarii legii, sunt trimisi în România. În perioada 03.11.2007-11.11.2007, au fost expulzati un numar de 35 de cetateni din România, dintre care 7 sunt din judetul Bistrita-Nasaud.
Numarul expulzarilor creste în fiecare zi. Chiar daca în data de 03.11.2007, au fost expulzate 4 persoane si în 04.11.2007, doua personae, începând cu data de 05.11.2007, numarul cetatenilor expulzati creste mereu. Astfel în 06.11.2007, au fost expulzati 5 români, în 07.11.2007, 6 persoane, tot 6 în 08.11.2007, iar în data de 09.11.2007, 11 cetateni români, dintre care 7 din judetul Bistrita-Nasaud. Motivele expulzarii enumerate de catre oficialitatile italiene sunt "mai multe infractiuni de furt si intrare clandestina pe teritoriul Italiei", "sedere ilegala", "nedetinerea de acte pentru munca în Italia", "cersetorie", "motive de siguranta nationala", "furt, U.G" (urmarit general), "proxenetism", "tentativa de viol", "munca la negru" etc. Toate expulzarile din Italia, legale sau mai putin legale, se fac în baza Decretului Lege nr.30/06.02.2007, art.20, pct.7, modificat prin Decretul Lege nr.181/01.11.2007. 09.11.2007 a fost ziua expulzarilor care au vizat persoane nascute si domiciliate pe raza judetului Bistrita-Nasaud. Primul expulzat a fost numitul Adrian Papolti, de 27 de ani, din satul Crainimat, comuna Sieu-Magherus. Acesta a fost arestat înainte de declansarea isteriei generale cauzata de presupusa crima a lui Mailat, de catre Politia Municipala din Trieste, în data de 13.06.2007, pentru motive de siguranta publica si lipsa dovezilor ca detine mijloace de întretinere. Oficial acesta a fost eliberat din penitenciarul din Trieste în data de 07.11.2007, dar a fost detinut în alt loc de detentie pâna în data de 09.11.2007, când a fost urcat într-o cursa Alitalia, la Milano, cu destinatia Bucuresti. Ordinul de expulzare a lui Adrian Papolti nu are numar si a fost emis si redactat de prefectura din Trieste în limba engleza. Calatoria de la Milano la Bucuresti a lui Papolti s-a facut cu un bitet de avion cumparat de catre autoritatile italiene. La ajungerea în tara a fost amprentat, fografiat si trimis în localitatea natala, Crainimat.
<h5>"Epidemie” de expulzari</h5>
În aceiasi zi, cu o cursa de Roma, a fost returnat Cristea Rostas, de 46 de ani, din Reteag, în baza ordinului de expulzare nr.123/08.11.2007, emis de catre Chestura din Cosenza, ordinul de expulzare fiind redactat de aceasta data în limba italiana. Cristea Rostas a fost acuzat ca nu detine acte pentru munca în Italia. Expulzarea s-a facu în baza aceluiasi Decret-Lege nr.30 din 06.02.2007, art.20, pct.7, modificat prin Decretul-Lege nr.181 din 01.11.2007. În data de 09.11.2007, cu cursa Alitalia de Roma, a fost expulzata o întreaga familie, sotul, sotia si cei doi copii minori. Familia Chisu, capul familiei, Mihai-Gheorghe, în vârsta de 25 de ani, Chisu Gabriela, de 29 de ani si cei doi copii minori, Mihai-Adrian de 3 ani si Chisu-Titiana de 6 ani au fost retinuti la Cosenza, fiind acuzati ca nu detin acte pentru munca în Italia. Acuzatia i-a vizat pe cei doi parinti, Chisu Mihai-Gheorghe si Chisu Gabriela. Ordinul de expulzare nr.125 din 08.11.2007 a fost emis de Chestura din Cosenza si a fost redactat în limba italiana. Costul biletelor de avion pentru familia Chisu a fost suportat de catre autoritatile italiene. Si lucrurile sunt doar la început. Dintre expulzati trimisi pâna la aceasta ora în judetul Bistrita-Nasaud, singurul care ridica un semn de întrebare privind activitatea acestuia în Italia este Adrian Papolti, despre care autoritatile italiene mentioneaza ca a fost arestat în data de 13.06.2007, pentru motive de siguranta publica, fiind eliberat la 07.11.2007 din Penitenciarul din Trieste, dar a fost expulzat doar în data de 09.11.2007. Autoritatile italiene nu fac nici un fel de precizare privind calitatea pe care a avut-o Adrian Papolti pâna la data expulzarii. Termenul de "motive de siguranta publica" este foarte general, dar nu se specifica ce infractiune concreta a comis Papolti pe teritoriul Italiei. La fel, ceilalti expulzati nu sunt acuzati ca ar fi comis vreo infractiune pe teritoriul Italiei, singura vina care li se aduce a fost ca nu detin acte pentru munca în Italia. La ajungerea pe Aeroportul International "Henri Coanda", cei 7 expulzati din judetul Bistrita-Nasaud au fost amprentati si fografiati, luati în evidenta si trimisi acasa. Legal, oamenii se pot întoarce oricând în Italia, deoarece nu au comis pe teritoriul italian nicio infractiune.
<h5>Presa italiana, mai temperata</>h5
În contradictie cu aceasta vânatoare de români, care se aseamana cu o întrecere socialista de pe vremuri, unde fiecare prefectura cauta sa expulzeze cât mai multi oameni, unele ziare încep sa îndulceasca, oarecum tonul, tratând problema cu mai mult realism. Daca "Il Messaggero", "Il Giornale" sau Il Giorno", nu fac decât sa raporteze zilnic despre românii care fura energie electrica pentru a-si alimenta baracile insalubre, sau comit alte grozavii, care ulterior sunt dezmintite de realitate, "La Repubblica" prezinta discursul presedintelui Italiei, fostul comunist Giorgio Napoletano, care a luat cuvântul imediat dupa interventia în public a unui adolescent rrom, elev la un liceu din Roma, care a declarat ca "s-a spus nu doar despre rromi, ci si despre români, ca acestia ar reprezenta raul de care trebuie sa ne temem. Nu trebuie sa ne temem de români, ci sa-i ajutam sa se integreze în societate prin respectarea legilor". Seful statului italian a mai afirmat ca trebuie simplificate modalitatile de acordare a cetateniei italiene pentru copiii imigrantilor care s-au nascut în Italia. În aceiasi nota se situeaza si "La Stampa", care citeaza discursul presedintelui italian, care cere italienilor sa nu puna criminalitatea pe seama imigrantilor români si sa acorde sanse egale tuturor copiilor. Probabil ca Giorgio Napolitano, presedintele Italiei, nu a stiut ca Mihai-Adrian Chisu s-a nascut în Italia la 02.11.2004, iar în data de 09.11.2007 a fost expulzat din Italia, împreuna cu întreaga familie, având o singura vina – parintii lui nu detineau acte pentru munca în Italia.
Zaharia Cotoc