Facultatea de Studii Europene implineşte 20 de ani in pace

"Testele efectelor dispoziţiilor pe mediul de business european trebuie sa fie a doua natura a Uniunii Europene", considera fostul parlamentar John Hutton. Mediul academic clujean a testat pe propria piele cum se dezvolta Uniunea Europeana printr-o instituţie de invaţamant superior care a luat fiinţa odata cu UE. Tratatul Uniunii Europene, respective Tratatul de la Maastricht, a fost semnat in 1993, in acelaşi an cu infiinţarea Uniunii Europene, iar studiile europene clujene au testat de-a lungul anilor cunoştinţele asimilate de inalţii europeni. La 20 de ani de la infiinţarea facultaţii, noul decan Nicolae Paun vrea sa continue dezvoltarea, doar ca intr-un mediu diferit: fara Michael Shafir, dar cu Vasile Puşcaş.

Renunţarea la prejudiciul Inspectoratului de Stat in Construcţii(ISC) a fost un caz aparte care a tras un semnal de alarma. Constantin Adrian Grajdan a renunţat pe atunci la prejudiciul ISC in cazul lui Adrian Nastase pentru ca s-ar fi implinit 75 de la infiinţarea institutului de catre Alexandru Ioan Cuza. Cazul de la Facultatea de Studii Europene a fost unul total diferit, deoarece actualul decan Nicolae Paun a renunţat la procesul cu Michael Shafir in numele propriu, pe persoana fizica, iar acest lucru nu are legatura cu instituţia. Batista alba aruncata de Paun a fost pentru a contura un nou inceput in cadrul dezvoltarii Facultaţii de Studii Europene. Printre planurile de viitor ale facultaţii se numara şi o mai buna sortare a studenţilor pentru a nu accepta toata “cohorta” de oameni care vor sa studieze europenistica.

„Prima data nu este vorba de o recladire a Facultaţii de Studii Europene, ci aceasta işi continua dezvoltarea. Ea şi pana acum a fost o facultate bine aranjata, putem discuta despre asta: licenţa, masterat, doctorat(n.r. toate au fost disponibile in cadrul facultaţii). Practic nu am schimbat nimic pe fond, insa este o continuare a proiectelor facultaţii. Este vorba despre ceva mai semnificativ şi o mai mare deschidere internaţionala ca pana acum.
In iunie am avut un colocviu european pentru tinerii doctoranzi. In februarie anul viitor vom avea cel mai mare colocviu pe o comparatistica Europa Centrala şi de Est, realizat dupa 1989 in Europa Centrala şi de Est. Acest colocviu a primit deja finanţare din partea Uniunii Europone in valoare 40.000 de euro si vor veni cateva personalitaţi. Acesta nu este un proiect nou. Am facut acest proiect acum un an şi rezultatul a venit de o luna şi jumatate.

Puşcaş, salvarea FSE

Profesorul Vasile Puşcaş şi-a exprimat el opţiunea de a se alatura Facultaţii de Studii Europene. Noi avem 47 de cadre didactice titulare. Trebuie sa recunosc ca prezenţa profesorului Puşcas intareşte facultatea: pana la venirea profesorului Puşcas era un singur profesor Jean Monet Ad Personam. Prin venirea profesorului Puşcas sunt doi profesori, singurii doi din Romania. Şcoala de europenistica de la Cluj-Napoca a crescut exponenţial şi vom trece la aplicaţii aplicative.

3 noi laboratoare

Vom infiinţa din toamna 3 noi laboratoare: un laborator de negocieri internaţionala şi europene coordonat de Vasile Puşcas, un laborator de politici regionale, coordonat de doi tineri colegi ai facultaţii, conferenţiar Radu Nechita şi lector doctor Radu Barna şi un laborator de programe europene, coordonat de Camelia Moraru. De asemenea, vom avea un program de Guvernanţa multi-level coordonat de mine şi de profesorul Mircea Maniu.
Facultatea de Studii Europene işi continua mersul, dar ce este important este ca in acest an avem 20 de ani de existenţa, se trece de la o perioada nu aş spune triumfalista, dar de la o perioada de informare şi diseminare a europenisticii imediat dupa integrare, la o perioada de expertiza, de consiliere, de deschidere catre instituţii şi comunitate. Aceste laboratoare sunt exemple concrete aplicative şi se gasesc şi in planurile de invaţamant ale facultaţii care şi ele au o faţa noua.
V-aş mai spune un singur detaliu: facultatea a caştigat intr-o competitie internaţionala o finanţare europeana pentru dezvoltare unui masterat numit evaluarea dezvoltarii regionale. Ca un exemplu concret pana acuma am invaţat sa scriem proiecte, am invaţat mai puţin sa le asiguram managementul şi ştim poate şi mai puţin partea de evaluare. Aceste puncte le vom dezvolta pe viitor.
La capitolul inscrieri am avut la relaţii internaţionale studii europene linia romana 60 de locuri  bugetate şi 300 de locuri cu taxa şi 400 de inscrişi, la relaţii internaţionale studii europene limba engleza pe 10 locuri  la buget am avut 160 de inscrişi, la administraţie europeana 125 inscrişi pe 20 de locuri bugetate.
Avem in jur de 200 de locuri buget şi circa 450 de locuri cu taxa, insa noi suntem extreme de pretenţioşi pentru ca ne intereseaza şi componenţa lingvistica şi mediile copiilor. Niciodata nu am luato cohorta mai mare de 250-300 de studenţi, care este potenţialul optim pentru cei 50 de colegi titular şi inca 20 de cadre asociate.
Rezultatele facultaţii noastre se simt numai la Bruxelles, respectiv avem 80 de absolvenţi care lucreaza in instituţiile europene de la poziţiile cele mai importante, cum este fostul nostru coleg Horea Todoran, head of units, pana la administrator la instituţii, la Parlamentul European, dar şi in mediul privat din Bruxelles. Cine doreşte sa vada cum scriu proiecte copii de la studii europene pot sa viziteze oricand site-ul nostru la secţiunea alumni la absolvenţii facultaţii.
In februarie 2013 vom organiza un colocviu pentru ca in cursul anului viitor vom implini 20 de ani de la tratatul de Tratatul de la Maastricht, 20 de ani de la semnarea acordului  interimar privind accederea in Uniunea Europeana a Romaniei şi Bulgariei si poate neintamplator 20 de ani de la fondarea Facultaţii de Studii Europene”, a conchis decanul Nicolae Paun.

Cifra: 20 de ani se vor implini anul viitor de la infiinţarea Facultaţii de Studii Europene, dar şi de la semnarea Tratatului Uniunii Europene, Tratatul de la Maastricht
Citat: ”Facultatea de Studii Europene […] trece de la o perioada nu aş spune triumfalista, dar de la o perioada de informare şi diseminare a europenisticii imediat dupa integrare la o perioada de expertiza”, a explicat pentru Gazeta de Cluj decanul Nicolae Paun.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.