Faliment “servit” pentru paznicii Bechtel
Firma de paza care a lucrat pentru americanii de la Bechtel, SC Sakura Security, a fost bagata de patroni in insolventa, dupa ce un raport al Ministerului de Finante a descoperit ca angajatii firmei de paza au furat utilaje si materiale de pe santierul autostrazii. Insa asociatii de la Sakura, Angela Sabau si Marin Nicodim, nu au iesit din bransa acestui business pentru ca, in acelasi timp cu cererea insolventei, au deschis o alta firma de profil, Ademar Security. Gazeta de Cluj a prezentat scandalurile in care a fost implicata aceasta societate.

Tribunalul Comercial Cluj a aprobat cererea patronilor de la Sakura Security, firma care a asigurat paza la santierul Bechtel si are incheiat un contract si cu retailerul Real, de bagare a societatii in insolventa. “Numeste lichidator judiciar provizoriu pe CII TERPE MARIA CRISTINA care va indeplini atributiile prevazute de art. 25 din Legea nr. 85/2006. Stabileste in sarcina lichidatorului judiciar obligatia de a depune la dosar un raport asupra cauzelor si imprejurarilor ce au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila conform prev. art.59 din Legea nr.85/2006. Dispune comunicarea prezentei instantelor judecatoresti in a caror jurisdictie se afla sediul debitoarei, tuturor bancilor unde debitoarea are deschise conturi, aceasta din urma obligatie fiind in sarcina lichidatorului judiciar. (…) Fixeaza termen in vederea verificarii stadiului procedurii, solutionarii eventualelor opozitii si pentru definitivarea tabelului de creante la data de 26.09.2012”, arata o parte din solutia data de magistrat.
Aceasta insolventa pare a fi cu “dedicatie” pentru ca ultimul contract pe care l-a avut aceasta firma clujeana a fost cu americanii de la Bechtel si ambele parti s-au acuzat reciproc de nerespectarea conditiilor contractuale. Pe de o parte, cei de la Sakura i-au acuzat pe sefii de santier de la Bechtel ca insceneaza furturi pentru a nu li se plati facturile pentru serviciile de paza. Pe de alta parte, oficialii de la Bechtel au chemat un corp de control de la Ministerul de Finante pentru a vedea care este situatia reala.

Control de la finante in contractul Sakura

La inceputul anului trecut, o echipa din cadrul Ministerului Finantelor a trimis la Bechtel o echipa de control pentru a verifica relatia contractuala dintre americani si clujenii de la Sakura Security.
“Din verificarea documentelor si evidentelor contabile s-a constat ca in perioada iulie 2008 – august 2010, SC Sakura Security a emis un numar de 42 de facturi fiscale in valoare totala de 8.542.722,16 lei, reprezentand prestari servicii de paza si protectie. Conform fisei analitice a contului furnizorului, SC Sakura Security SRL, contravaloarea serviciile facturate a fost achitata integral de beneficiarul serviciilor. Situatiile lunare intocmite de departamentul de paza al Sc Bechtel International INC SRL privind numarul de agenti prezenti, totalul de ore prestate si abaterile disciplinare constatate (lipsa agenti de paza, agenti sub influenta bauturilor alcoolice, agenti dormind) erau transmise prestatorului pentru a lua la cunostinta in momentul emiterii facturilor de prestari servicii. In aceste situatii sunt mentionate cantitatile si valoarea bunuri (materiale, obiecte de inventar, mijloace fixe) constate lipsa, in timpul efectuarii serviciului de paza de personalul societatii Sakura Security. Din adresele societatii Sakura Security, anexate fiecarei facturi rezulta cp prestatorul la emiterea facturilor a tinut cont de situatiile transmise  de firma Bechtel privind abaterile si lipsurile constatate iar contravaloarea orelor de paza prestate lunar era scazuta contravaloarea orelor agentilor de paza cu abateri disciplinare si contravaloarea bunurilor constatate lipsa. din analiza situatiilor anexate la facturi a rezultat ca valoarea serviciilor prestate in perioada iulie 2008 – august 2010 a fost diminuata cu suma totala de 326.850 de lei din care
– 16.870 de lei reprezinta contravaloarea orelor agentilor de paza care nu si-au indeplinit atributiile de serviciu
-134.530 de lei reprezinta contravaloarea materialelor si obiectelor de inventar constatate lipsa (motorina, ulei, cherestea, fier beton, scule si unelte pentru constructii)
-175.450 de lei reprezinta contravaloarea mijloacelor fixe constate lipsa (rotopercutoare, aparate de sudura, aeroterme, circular pentru beton, panou electric, generator, vibrator pentru beton, fierastrau electric)”, arata raportul ministerial.

Patronii acuzati ca au uitat de cartile de munca

La jumatatea anului 2008, SC Bechtel International a organizat o licitatie publica pentru asigurarea serviciilor de paza pentru anumite tronsoane din Cluj ale Autostrazii Transilvania. A fost aleasa o societate clujeana, SC Sakura Security. Reprezentantii firmei spun ca cei de la Bechtel au ales o firma mai putin cunoscuta pentru ca o parte din conducerea companiei americane sa poata abuza de “prerogativele” oferite de relatia comerciala intre un “mastodont” ca Bechtel si un SRL clujean.
“Prin contractul de servicii de paza incheiat la data 28.05.2008 intre subscrisa si Bechtel International, avand ca obiect paza autostrazii Transilvania, conducerea acesteia isi permite sa utilizeze abuziv termenii contractuali si sa-si insuseasca lunar in folosul propriu o parte din banii alocati de statul roman pentru constructia autostrazii. Prin contractul incheiat intre firma de paza clujeana si cei de la Bechtel se asigura paza autostrazii pe tronsonul Gilau-Campus Savadisla, aliniamentul Turda-Campia Turzii si Morlaca. Din urmatorul an, iunie 2009 am preluat si sectiunea 3C, respectiv Chiribis, jud. Bihor. In urma desfasurarii licitatiei, subscrisa am fost chemata sa semnam un inscris in limba engleza intitulat “contract” aducandu-ni-se totodata la cunostinta ca nu se negociaza nicio clauza contractuala intrucat este un formular tipizat trimis din SUA de conducerea SC Bechtel International Inc”, arata Sabau Angela Silvia, administrator Sakura Security. Pe de alta parte, mai multi angajati ai firmei de paza Sakura spun ca patronii companiei clujene au „uitat” sa treaca pe cartile de munca ale angajatilor toate zilele lucrate in regim de 12 cu 24 de ore. Astfel, din totalul zilelor lucrate intr-o luna, multi angajati s-au trezit cu cinci zile inregistrate la Institutul Teritorial de Munca (ITM), desi impozitarea s-a facut pe toate zilele lucrate si nici unul din angajati nu a facut cerere pentru concediu fara plata. Din calculele angajatilor, cei de la Sakura au „economisit” astfel peste un miliard de lei vechi din cele 4-5 miliarde achitate lunar de la Bechtel, iar cei aproximativ 300 de angajati s-au trezit cu vechimea considerabil redusa. Acestia au dovezi constand in fise de pontaj si evidente de la ITM pe care le-au inaintat si conducerii Bechtel pentru a le aduce la cunostinta neregulile de care se fac vinovati partenerii lor de afaceri. De exemplu, un angajat s-a trezit dupa doi ani de munca cu doua luni vechime. Un alt paznic s-a prezentat la medicul de familie pentru consultatie, a aflat ca nu i-a fost platita contributia la asigurarile de sanatate. Fostii angajati ai firmei Sakura au depus sesizari la ITM, unde au depus toata documentatia necesara pentru a face dovada fraudei de care se fac vinovati patronii firmei. De asemenea, au angajat un avocat care sa le apare interesele in eventualitatea unui proces cu firma care i-a nedreptatit.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.