Numărul firmelor suspendate în judeţul Cluj a crescut în luna aprilie a anului 2009 de 44 de ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 925  

Criza financiară îşi face simţită  prezenţa extrem de puternic la Cluj, principala consecinţă fiind numărul mare de firme care şi-au suspendat activitatea. Astfel, în ultima lună, numărul firmelor în cauză a crescut de 44 de ori faţă de perioada similară a anului 2008. Adică, dacă în luna aprilie a anului 2008 doar 21 de firme cu sediul în judeţul Cluj au renunţat să mai activeze pe piaţa clujeană, în a patra lună a acestui an 925 de societăţi comerciale au depus actele pentru suspendarea activităţii, deci aproximativ 6% din numărul firmelor care şi-au încheiat activitatea la nivel naţional. În primele patru luni ale anului în curs s-au dizolvat 1079 de firme, faţă de 887 în aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă se ridică la 170 pentru intervalul ianuarie-aprilie, în timp ce şapte firme au declarat falimentul în primul trimestru al anului 2009.

Impozitul forfetar reduce numărul locurilor de muncă

Economistul Iosif Pop, preşedinte al grupului financiar IMO Grup, consideră că o creştere a numărului firmelor care îşi suspendă activitatea la nivelul judeţului Cluj este îngrijorătoare pentru locuitorii urbei de pe Someş. „Numărul mare de firme care şi-au suspendat activitatea este alarmant şi dezarmant. Creşterea acestui număr este şi un efect al crizei economice, dar şi în urma hotărârii de guvern cu privire la impozitul forfetar”, a declarat Iosif Pop. Analistul economic apreciază că desfiinţarea firmelor afectează în mod negativ piaţa forţei de muncă. „Normal că dacă un număr mare de firme şi-au suspendat activitatea, atunci şi numărul angajaţilor din Cluj a scăzut. Putem vedea creşterea ratei şomajului şi din cifre, iar aceste cifre vor creşte odată cu numărul firmelor suspendate”, a susţinut Pop. Economistul crede că măsura introducerii impozitului forfetar este una care împiedică dezvoltarea mediului de afaceri. „ Introducerea impozitului forfetar este o metodă de constrângere a mediului financiar şi este o măsură fiscală nefirească în contextul financiar actual. Firmele au nevoie de încurajare şi în nici un caz de constrângere”, a informat  analistul economic. Pop acuză actuala guvernare că nu ştie să gestioneze economia ţării. „Ceea ce se întâmplă în România şi măsurile fiscale care se iau în prezent sunt greşeli din punct de vedere al conducerii unei economii în perioadă de criză. Patronii de firme care mai aveau curaj să îşi continue dezvoltarea afacerii în contextul economic actual au primit de la guvern un argument să renunţe la portofolii”, a declarat economistul. Pop consideră că o firmă care, la un moment dat, era contribuabilă către stat a ajuns, în urma introducerii impozitului forfetar, să susţină statul. „ Din contribuabil care plăteşte taxe şi impozite la stat, firmele au ajuns să întreţină statul. În loc ca statul să ofere posibilitatea firmelor să se dezvolte pe perioada crizei, acesta le întrerupe posibilităţile de supravieţuire”, a menţionat economistul.

Tendinţă spre suspendarea activităţii

Tendinţa firmelor din România în această perioadă este să îşi suspende activitatea, mai ales în condiţiile în care impozitul forfetar a devenit o certitudine. „În toată ţara este o anumită tendinţă la momentul de faţă, ca anumite firme să îşi înceteze activitatea şi să se transforme în Persoane Fizice Autorizate. Nu mi se pare că  numărul firmelor care şi-au încetat activitatea în prima parte a anului 2009 este aşa de mare”, a declarat Radu Limpede, analist economic şi co-managing partner al firmei de consultanţă Initial Advisory. Economistul susţine că actuala guvernare a făcut compromisuri pentru a introduce impozitul forfetar. „Critic guvernul pentru că a luat decizii peste noapte şi că nu a cerut părerea firmelor din România, totuşi decizia de a introduce impozitul forfetar are şi părţi pozitive. Astfel, prin intermediul acestei taxe, vor dispărea de pe piaţă numeroase firme care erau la limita existenţei lor”, a comentat Limpede. Analistul economic adaugă faptul că impozitul forfetar nu are consecinţe mari asupra mediului de afaceri. „Impozitul forfetar are şi avantaje lui, care trebuie intens analizate înainte ca o firmă să ia anumite măsuri drastice. Unul dintre ele ar fi că impozitul minim, eu consider că acest impozit este unul minim în funcţie de cifra de afaceri, nu unul forfetar, cum îl numesc alţii, îţi dă şansa unui start-up când înfiinţezi o firmă”, a informat Limpede.

Suspendarea, un lucru firesc

Analistul economic Liviu Voinea consideră că măsura introducerii impozitului forfetar are ca efect normal suspendarea activităţii firmelor. „E firesc ca peste tot în ţară să crească numărul firmelor suspendate din cauza impozitului forfetar. E o măsură evidentă de protecţie luată într-o situaţie de acest gen”, a declarat Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA). Analistul a susţinut că cele 925 de firme clujene care şi-au declarat suspendarea activităţii în raport cu numărul naţional nu este o sumă alarmantă pentru judeţ. „Cel mai probabil, în judeţele mai sărace ale României raportul este mai mare pentru că valoarea impozitului este raportată la veniturile populaţiei. Numărul de firme care şi-au suspendat activitatea în Cluj nu mi se pare atât de alarmant”, a susţinut preşedintele GEA. Voinea a susţinut că impozitul forfetar va fi scos după ce se va constata că acesta nu va aduce mai mulţi bani la buget. „Guvernul nu se va alege cu bani mai mulţi în urma introducerii impozitului forfetar. Dacă actualii guvernanţi vor decide să îl scoată după ce îşi vor strânge mai mulţi bani la buget, cum au declarat, nu vor avea succes. Îl vor scoate, eventual, după ce nu vor scoate mai mulţi bani din actuala formă de impozitare”, a mărturisit Voinea.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.