Directia Sanitar Veterinara Cluj este o mare si fericita familie. Si, deoarece rufele se spala în familie, un accident ciudat al directorului, Alexandru Duma a fost acoperit cu grija de catre nu se stie cine si de ce.  El a semnat o declaratie pentru Politie, potrivit careia pe 14 mai s-ar fi aflat la Cluj, în acelasi timp, el pare a fi fost la Bucuresti, într-o delegatie.

Directorul D.S.V. Cluj, Alexandru Duma a fost implicat într-un accident de circulatie si a avariat una dintre masinile Directiei, pe 14 mai 2007. El se afla într-o delegatie la Bucuresti. Fiindca a luat o alta masina a institutiei, el a declarat ca accidentul ar fi avut loc în Cluj, desi masina a fost avariata pe autostrada Bucuresti-Pitesti.

Desi este greu de înteles de ce directorul a decis sa semneze o declaratie  în care se fac afirmatii cel putin ciudate si în care apar neclaritati cu privire la locul în care se afla în 14 mai 2007 si cu ce masina, el nu a oferit niciun fel de explicatii si a închis telefonul când a fost cautat de reporterul Gazetei.

Directia Sanitar Veterinara din Cluj este o mare si fericita familie al carui sef incontestabil este Alexandru Duma, directorul DSV. El este secondat de catre directorul adjunct Marian Mihaiu si doi sefi de birou, Mihaela Duma, sotia directorului Directiei si Adrian Ardelean, prieten de familie si fost coleg de facultate al lui Alexandru Duma.  Toti cei mentionati au si alte activitati, pe lânga cele din cadrul DSV.

Fals în acte si adrenalina la D.S.V.

În mai 2007, a avut loc la Bucuresti o sedinta extraordinara a Autoritatii National Sanitar Veterinare si pentru Protectia Alimentelor, pentru a pregati, din câte se pare, trecerea Autoritatii  în subordinea Ministerului Agriculturii. La sedinta, Clujul a fost reprezentat de catre directorul D.S.V., Alexandru Duma.

Pentru deplasare, printr-o nota de fundamentare a delegarii, Duma a solicitat sa îi fie repartizat autoturismul cu numarul de înmatriculare CJ-14-DSV, pe 12 mai 2007. În ordinul de deplasare cu numarul 143, din 16 mai se aviza deplasarea directorului Duma la Bucuresti. În documentele depuse la D.S.V. se preciza ca masina directorului a plecat catre capitala pe 13 mai 2007 la ora 14,15 si s-a întors doua zile mai târziu, în 15 mai, la ora 3,10. Pe foaia de parcurs parafata de catre reprezentantii institutiei clujene apare, din nou, numarul de înmatriculare CJ-14-DSV.

În 14 mai 2007, dr. Alexandru Duma este implicat într-un accident de masina. În momentul în care, potrivit documentelor D.S.V. Duma se afla la Bucuresti cu autovehicolul CJ-14-DSV, acesta a fost implicat într-un accident pe strada Masinistilor din Cluj cu o masina Daewoo- Nubira II, cu numar de înmatriculare CJ-06-DSV.

Acesta declara Politiei Cluj urmatoarele: „în timp ce rulam pe strada Masinistilor cu autoturismul CJ-06-DSV din directia str. E. Racovita în directia str. Tudor Vladimirescu, în dreptul zonei stadionului CFR Cluj am lovit calea de rulare”. El afirma în declaratia semnata pe 15 mai ca a lovit baia de ulei si ca a constatat ca a pierdut uleiul si ca masina a trebuit tractata pâna la service-ul la care au fost constatate daunele datorate impactului. Totodata, Duma a precizat ca accidentul nu a daunat niciunui autovehicol care circula din sens invers.

 

Nu la Cluj, pe-autostrada…nu cu aia, ci cu alta

Deci Alexandru Duma a semnat o declaratie pentru Politia Cluj prin care recunostea ca a fost implicat într-un accident pe 14 mai, aproximativ la ora 19, pe strada Masinistilor cu o Nubira II, cu numarul CJ-06-DSV. În acelasi timp el trebuia sa se afle la Bucuresti, de unde a afirmat ca s-a întors în dimineata zilei de 15 mai. Potrivit datelor D.S.V., Duma s-a deplasat în capitala cu autoturismul CJ-14-DSV.

Surprinzator, Adras Com Impex S.R.L a eliberat în 14 mai 2007 o factura fiscala pentru Directia Sanitar Veterinara pentru tractarea autovehicolului cu numar de înmatriculare…CJ-06-DSV, cel care, potrivit declaratiei lui Duma ar fi fost avariat pe strada Masinistilor. Potrivit chitantelor de la Adras, masina a fost adusa la Cluj de pe autostrada Pitesti- Cluj, de la kilometrul 25-30.Factura fiscala mai arata ca motorul masinii era avariat, baia de ulei sparta si ca au fost constatate pierderi de combustibil.

Deci, masina tractata de pe autostrada Bucuresti-Pitesti, are nu numai acelasi numar de înmatriculare ca cea implicata în accidentul de pe str. Masinistilor, dar si aceleasi daune: pompa de ulei si rezervorul.  

Contactat telefonic pentru lamuriri, directorul DSV a refuzat sa dea declaratii si a afirmat ca „ asemenea probleme nu se discuta la telefon”. El nu a precizat când ar putea fi gasit la institut ci a preferat sa închida telefonul. Singura sa problema a fost legata de sursele de la care provin documentele.

Cumul de functii si semnaturi „prin procura”

Directorul Alexandru Duma a fost instalat în functie pe 21 martie 2005, dupa demiterea fostului director, Ioan Fritea. Tot în 2005, proaspatul director acuza fosta conducere de „lipsa de transparenta în actul managerial”.

Dupa nici doi ani, Alexandru Duma conducea cu mâna de fier Directia Sanitar Veterinara. Marele sau atu era „buna-colaborare” cu subordonatii sai.

Astfel, Marian Mihaiu, directorul adjunct si sef-serviciu în cadrul DSV Cluj, este, în acelasi timp, profesor cu norma întreaga la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj si sef de catedra la „Productii animaliere si siguranta alimentara”. El este, în acelasi timp, cel care a ajutat-o din plin pe Mihaela Duma, colega sa si sotia sefului de la DSV, sa îsi redacteze si construiasca lucrarea de doctorat. De asemenea, surse din cadrul Universitatii au precizat ca Mihaela Duma preda în cadrul catedrei conduse de catre profesorul Mihaiu.

Mihaela Duma, sef-birou DSV, se ocupa, cel putin teoretic, de departamentele E.S.D, controlul alimentar si virusologie dar, de fapt, toate buletinele de analiza le semneaza, dupa cum afirma surse din D.S.V. Iuliana Tulbure, o persoana neabilitata.

Celalalt sef de birou al Directiei, Adrian Ardelean se ocupa departamentele de microbiologie, virusologie, diagnosticare, control calitate si anatomopatologie. El este un fost coleg de facultate a lui Alexandru Duma si apropiat al familiei directorului D.S.V.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.