Familia Pop si subjugarea justitiei
Procurori, avocati, notari, judecatori. Clanul familiei Pop a impanzit justitia clujeana pana la cele mai inalte niveluri. Daciana Deritei, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului, pare a fi capul rautatilor, desi unii reusesc sa o intreaca in functii.

Daciana Deritei este ruda cu Mariuca Pop, fost secretar in cadrul Consiliului Judetean Cluj, persoana care a parafat contractual secret cu Iulius Mall. Andrei Irinel este un alt judecator care este ruda cu Daciana Deritei, el activand la Tribunalul Cluj. Pop Lucian este o ruda de gradul patru a Dacianei Deritei, el ocupand functia de consilier juridic.  

Seful de la Tribunalul Militar este tot Pop

Marius Pop este un alt verisor din mediul justitiei a Dacianei Deritei, care are o functie destul de importanta: presedintele Tribunalului Militar Cluj. Tatal lui Pop Liviu este arbitru la Camera de Comert Cluj, iar numele acestuia este Pop Liviu. Sotia acestuia lucreaza in mediul juridic, fiind notar. Pop Lenuta Anisoara are chiar un birou notarial propriu. Acesta mai are o verisoara in cadrul Baroului Bucuresti, Pop Roxana. Pop Marius are o alta avocata verisoara, Pop Ramona Camelia. El mai are alti doi verisori, Pop Calin, avocet in Biroul Targu Jiu si Pop Lucian, avocet in Barou Cluj, dar si pe verisoara Pop Dana, avocata in Baroul Cluj.

Relatiile justitiei

Relatia procuror-judecator-decan-afacerist a dus la dezvoltarea unei familii cu foarte mari influente in judetul Cluj si chiar in toata Romania. Dosare fabricate ciudat, interese ascunse si prietenii, cercetari favorizante si alte ilegalitati au fost comise de familia Pop de-a lungul timpului. Daciana Deritei, nascuta Pop, este procurorul care a instrumentat cazurile Gazeta si Paszkany, dar una dintre partile vatamate, Iulian Dascalu, este aparata de un alt membru al familiei Pop. Pe de alta parte, Dascalu mai are un proces care este judecat de sotia celuilalt procuror care a instrumentat cazurile si colegul lui Daciana Deritei, Mircea Hrudei, insusi seful DIICOT Cluj. Fostul decan al Facultatii de Drept din cadrul UBB este un alt membru al clanului Pop, dar si cel care colaboreaza cu avocata care il apara pe Dascalu. Pe alta parte, afacerile familiei Pop si-au intins tentaculele si peste celebra centura blestemata a Clujului, care s-a surpat de doua ori pana in prezent.

Incompatibilitate, numele tau este Pop

Influenta familiei Pop s-a simtit chiar si in mediatizatele cazuri Paszkany si Gazeta. Astfel, desi miroase a incompatibilitate de la o posta, nimeni nu s-a sesizat ca familia Pop este atat pe partea care acuza in acele dosare, prin Daciana Deritei nascuta Pop, cea care a instrumentat dosarul, cat si pe partea care apara, prin avocata Pop, care a reprezentat interesele uneia dintre partile vatamate, Iulian Dascalu.  Suntem astfel curiosi daca procurorii ajung sa faca dosare pe motive reale si in interesul public, doar din acel motiv sunt subordonati Ministerului Public ori mai mult pentru ajutorarea rudelor. Ramona Camelia Pop a lucrat ca avocat pentru Iulian Dascalu, fiind angajata strict pentru tranzactia privind terenul de la CUG din 2007 dintre Iulius Grup si societatea South-East Euromentor (SEE). Conform avocatei, Dascalu a dorit initial sa se judece in procesele intentate de omul de afaceri clujean, insa in intalnirile cu avocatii sai s-a discutat ideea obtinerii unei suspendari a acestora, idee initiata de Constantin Iordachescu, la al carui birou de avocatura era Pop colaboratoare.  Ideea a venit cand Dascalu si-a expus temerile legate de pierderea finantarii proiectului Iulius si de influenta lui Paszkany asupra instantei din Targu-Mures. Intrebata despre aceasta influenta, Pop a afirmat ca in afara de preschimbarea termenului si suspendarea cererii de judecata nu poate aduce nici o dovada a influentei lui Paszkany asupra instantei de la Targu-Mures.

Pila de la Consiliul Judetean

O alta membra a familiei Pop care „tragea” sforile la Consiliul Judetean Cluj este fostul secretar al judetului, Mariuca Pop. Aceasta lucra chiar in interiorul institutiei care i-a oferit prietenului Iulian Dascalu spatiul pe care a construit Iulius Mall. Dedicatia este si in ceea ce priveste contractul, cei de la Iulius Group platesc doar 3 euro pe mp intr-o zona buna a Clujului. Mai mult decat atat, contractul este tinut la secret. Vestea buna este ca in anul 2011 aceasta secretara a judetului s-a pensionat din cadrul institutiei, iar legatura familiei Pop din interiorul consiliului judetean Cluj nu mai este una existenta la momentul actual.

Dascalii iubesc Pop-ii

Daca Relu Fenechiu a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai proiectelor lui Iulian Dascalu, Gheorghe Nechita este cel care i-a acordat in mod ilegal anumite spatii omului de afaceri pentru a-si dezvolta afacerile, conform unor hotarari judecatoresti definitive. Vasile Blaga, actualul sef al Senatului, a aprobat la momentul la care era ministru de Interne proiectul Palas din Iasi, proiect care a fost declarat ilegal conform unei hotarari definitive a Tribunalului Oradea. Daca la Iasi, proiectele au fost „girate” de tandemul PNL-PSD-PDL, la Cluj-Napoca sustinatorii proiectului au fost fostul sef al CJ Cluj, Marius Nicoara, Mariuca Pop, iar acum una dintre persoanele care are inchiriate spatii in Iulius Mall este Ioan Rus, ministrul de Interne propus de PSD.

Nicoara a girat contractul

La Cluj-Napoca afacerea Iulius Mall a fost „parafata” de catre fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara(PNL). Secretizarea contractului ar putea aduce mari pagube Consiliului Judetean pe viitor daca contractul nu este renegociat curand. La acea vreme secretarul judetului era Mariuca Pop.

Arestare marca Deritei(POP)

Daciana Deritei a mai facut o victima in persoana lui Crisan Petru. Acesta o acuza pe Daciana Deritei ca l-ar fi „aruncat” dupa gratii, acuzandu-l ca ar fi savarsit infractiunea de trafic de persoane. Potrivit lui Crisan, Daciana Deritei l-ar fi amenintat ca il va incarcera in cazul in care nu va da informatii despre anumite persoane implicate in alte dosare pe care aceasta le instrumenta. Crisan a refuzat si in consecinta procurorul Daciana Deritei a propus arestarea acestuia. In anul 2005, Petru Crisan a fost arestat pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane. Totusi, Crisan a declarat ca este nevinovat, el afirmand ca este victima unui complot pus la cale de procurorii DIICOT impreuna cu lucratorii de la BCCO Cluj-Napoca. „in 2005 am fost extradat din Ungaria in baza unui mandat emis pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane. Am venit de buna voie in tara, nu am opus rezistenta. Am fost preluat de procurorul DIICOT Cluj Daciana Deritei, care nu mi-a permis sa spun nimic in apararea mea la audierile preliminare. Dupa ce am stat o perioada la Parchetul Cluj, am fost transportat la sediul BCCO Cluj-Napoca unde comisarul Bogdan Sorin mi-a propus sa dau declaratii impotriva a patru persoane implicate in alt dosar. In cazul in care scriam dupa dictare ce imi spuneau ei (lucratorii BCCO, n.r.), ei ar fi intervenit pe langa procurorul Deritei, iar eu urmam sa fiu judecat in stare de libertate, urmand ca pedeapsa sa fie extrem de mica. Problema este ca eu cunosteam doar una dintre cele patru persoane de care ei mi-au zis. Totusi, si pe aceea o cunosteam foarte putin si nu stiam nimic compromitator despre ea. In aceste conditii le-am zis ca nu am ce sa declar. Acest lucru i-a enervat pe politisti, iar acestia mi-au spus ca vor face in asa fel incat sa stau cel putin cinci ani dupa gratii. Acest lucru s-a intamplat,instanta acordandu-mi pedeapsa de cinci ani cu executare ”, a spus Crisan.

Relatia Podaru-Pop
Ovidiu Podaru este conferentiar la facultatea de Drept si a fost o mare parte din viata sa subordonat fostului decan, Liviu Pop, care are relatii indirecte cu Iulian Dascalu. Podaru este avocatul celor de la Iulius Mall in procesul care se va judeca la Cluj-Napoca si care va fi hotarat de judecatoarea Maria Hrudei.

Interventia familiei Pop

Avocata lui Iulian Dascalu de la Cluj-Napoca este Ramona Pop, verisoara Dacianei Deritei, cea care a „fabricat” alaturi de Mircea Hrudei dosarul Gazeta si cel al lui Arpad Paszkany. Revenind, dosarul va fi judecat din postura de incompatibilitate de sotia lui Mircea Hrudei, Maria Hrudei. Familia Pop este bine-cunoscuta in Cluj-Napoca pentru influentele pe care le excercita in lumea justitiei doar pentru a-si favoriza familia. Ramona Pop este avocata la fostul decan al Facultatii de Drept, Liviu Pop.

Proiectantul centurii Valcele Apahida, drumul care ar fi trebuit dat in folosinta pana acum, dar nu s-a putut din cauza terenului care se surpa, este societatea clujeana DP Consult. In cadrul actionariatului acestei firme se regaseste Mircea Pop, fost sef la DRDP Cluj si fost director adjunct in cadrul CNADNR, adica institutia care a organizat licitatia pentru acest proiect. Din cauza proiectului, centura Valcele-Apahida a ajuns sa coste peste 154 de milioane de euro, in situatia in care pretul initial era de 64 de milioane de euro. Intre timp, din cauza acestor nereguli “centura lui Manole” a ajuns subiect de plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie. In Cluj Napoca, Mircea Pop face parte dintr-una din familiile cu cele mai multe relatii.

In anul 2006, pe vremea cand Emil Boc era doar primar in Cluj-Napoca, societatea DP Consult se ocupa de exproprierile terenurilor peste care urma sa treaca centura Valcele Apahida. La data respectiva, DP Consult castigase licitatia pentru proiectarea centurii si guvernul promisese ca va da circa 45 de milioane de euro pentru construirea ei. In mare parte, Emil Boc a trasat aceasta centura pe un studiu de fezabilitate comandat de Miron Mitrea pe vremea cand acesta era ministrul Transporturilor si PSD-istii, care conduceau Clujul, ii cereau lui Mitrea sa dea bani pentru acest proiect. Traseul Valcele-Apahida are o lungime de 23,612 km, studiul de fezabilitate a fost facut in 2004, adica in faza incipienta a proiectarii drumului, iar in 2006 studiul de fezabilitate a fost actualizat si avizat de CNADNR. Ce a presupus traseul acestei centuri rutiere propuse de SC DP Consult? In pofida faptului ca drumul trece prin padure, Agentia pentru Protectia Mediului Cluj a considerat ca nu este necesara o evaluare a impactului asupra mediului pe care il va avea defrisarea unei suprafete de peste 38,5 de hectare de padure. Pe de alta parte, o serie de specialisti in Stiinta Mediului care au dorit sa isi pastreze anonimatul, sustin ca au atentionat ca se vor produce alunecari de teren pentru ca solul de pe o portiune din centura este alcatuit din nisipuri, gresii si conglomerate, straturi care sunt supuse pericolului erozional.
Pe langa proiectantii de la DP Consult, la aceasta centura au  mai lucrat, in calitate de consultanti,  si firmele  Search Corporation si Primacons Group. In total, valoarea acestor doua servicii a costat la momentul licitatiei proietului 60 de milioane de lei.
Din 2004 pana in 2006, cand s-au inceput lucrarile la acest proiect, trei societati specializatre in proiectarea si construirea drumurilor au incercat sa gaseasca un traseu pe unde sa treaca drumul Valcele-Apahida. DP Consult, in calitate de proiectant si SC  Search Corporation si Primacons Group in calitate de consultanti. In paralel, trei partide politice, “inarmate” cu diferite studii realizate de specialisti s-au ocupat de acelasi lucru. De asemenea, SC DP Consult a castigat si contractul pentru evaluarea terenurilor de pe traseul de expropriere unde avea sa se construiasca centura Valcele Apahida.,Pentru aceste servicii, SC DP Consult a fost singura participanta la licitatie si a avut o oferta de circa 67000 de lei. In 2008, tot SC DP Consult a castigat licitatia pentru proiectarea centurii de Nord, data in functiune de curand. Pentru acest serviciu, societatea a castigat 150.000 de euro fara TVA. In acest caz, licitatia a fost contestata de celelalte societati participante, dar intr-un final CNADNR a atribuit contractul acestei firme clujene (vezi documente atasate).

O familie bazata

In urma acestor contracte de proiectare de drumuri scoase la licitatie de Compania de autostrazi si drumuri si castigate de SC DP Consult, o societate clujeana, si a esecului dovedit in cazul proiectului centurii Valcele-Apahida, apare intrebarea legitima cine este in actionariatul acestei societati comerciale?
In momentul de fata, la DP Consult figureaza ca actionari Pop Mircea (peste 50%) si Ratiu Maria Doina, Silivan Moldovan, Viorel Babos cu restul pachetului de actiuni.
Mircea Pop face parte dintr-o familie extrem de elitista din Cluj Napoca. Unul dintre fratii lui, Liviu, este unul dintre cei mai cunoscuti avocati clujeni si profesor la Facultatea de Drept, iar celalat frate a fost liderul Cartelului Alfa, Grigore Pop, din nefericire, recent decedat. De asemenea, fratii Pop sunt rude ale fostului secretar al Consiliului Judetean Cluj, Mariuca Pop, care s-a pensionat la inceputul acestui an. Mai departe, cei mentionati anterior sunt inruditi cu procuroarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) Cluj, Daciana Deritei, care, impreuna cu seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, au instrumentat dosarele Paszkany, Gazeta, si acuzatiile de spalare de bani aduse unui grup de oameni de afaceri din cadrul Bancii Transilvania (Horia Ciorcila, Rares Nilas si Gicu Gansca).
Mircea Pop, actionarul din cadrul SC DP Consult, a ocupat in urma cu cativa ani functii de conducere in cadrul institutiilor de stat care se ocupa de reabilitarea si construirea drumurilor. Spre exemplu, in 1998, Mircea Pop ocupa functia de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj. In acea perioada, la adresa conducerii acestei directii, Curtea de Conturi a lansat o serie de acuzatii de deturnare de fonduri, dar nu a fost facuta nici o plangere sau acuzatie penala. Dupa ce a plecat din acest post, in 2003 el a fost numit consilier pe probleme tehnice de infrastructura in perioada in care prim ministru era Adrian Nastase. Apoi, in 2004, Mircea Pop a devenit director adjunct in cadrul CNADNR, post pe care l-a ocupat pana in 2006, an care coincide cu inceperea lucrarilor la centura de ocolire Valcele Apahida.

Mircea Pop, fost sef la CNADNR, prin in veriga firmelor

Legatura intre Mircea Pop, fostul sef al DRDP Cluj si fostul vicepresedinte al CNADNR, si societatea SC DP Consult, firma care a castigat proiectele puse la bataie de CNADNR are urmatorul traseu.
In anul 2002, conform datelor din Monitorul Oficial al Romaniei, Mircea Pop era reprezentantul firmei TMG CONSULTING. Aceasta societate asigura administrarea societatii MEGA ENTERPRISE GROUP, din actionariatul careia faceau parte Ratiu Maria Doina (actionar si la SC DP Consult), Morar Marian (fost actionar la SC DP Consult), Moldovan Silivan (actionar la SC DP Consult), Claudiu Silaghi (fondator al Bancii Transilvania, decedat). In 2003, actionarii din cadrul MEGA ENTERPRISE GROUP o numesc drept administrator pe Ratiu Maria Doina. In paralel, in cadrul firmei DP Consult, infiintata in 1997, societatea TMG Consulting apare, pe rand administrator si actionar pana cand, in 2009, SC TMG Consulting este radiata, nu inainte de a concesiona actiunile (39%) pe care le detinea in cadrul DP Consult lui Ratiu Maria Doina, care ajunge sa detina 79%. Dupa aceea, in urma unei alte tranzactii, in 2011 pachetul majoritar de actiuni este detinut, dupa cum am aratat initial de Mircea Pop. Obiectul de activitate al DP Consult este “activitati de inginerie si consultanta tehnicp legate de acestea”, iar in anul fiscal 2009, societatea a avut o cifra de afaceri de 14,6 milioane de lei si un profit  de peste 3,3 milioane de lei. Conform prezentarii de pe site-ul DP Consult, activitatea de consultanta a inceput in 1998, an care coincide cu faptul ca Mircea Pop era sef la DRDP Cluj.
 
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.