Liviu Jișa, patronul firmei de transport Tours Claus, deținătoarea brandului Alis a devenit suspect într-un dosar de evaziune fiscală, după ce organele de control au întocmit și transmis către Parchetul de pe lângă Tribunalului Cluj o sesizare penală. La baza acestui demers a stat un control al inspecției fiscale la societatea Tours Claus, în urma căruia s-a constatat că firma lui Jișa a derulat tranzacții fictive cu diverși furnizori, având ca și scop diminuare profitului impozabil, a impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată datorată bugetului de stat.

Societatea Tours Claus SRL, controlată de Liviu Jișa a fost supusă unei inspecții fiscale ce a vizat activității economice derulate în perioada 01.01.2009 – 31.12.2013. Inspecția a început în noiembrie 2014 și s-a încheiat în decembrie 2015. Inspectorii Administrației pentru Contribuabili Mijlocii au stabilit în sarcina societății Tours Claus obligații fiscale suplimentare în cuantum de 2.958.179 lei, reprezentând impozit pe profit și obligații fiscale accesorii pentru motivul că firma de transport a efectuat tranzacții comerciale fictive cu diverși furnizori. Societatea de transport a derulat tranzacții comerciale, printre altele, cu AUTOSENSEY SRL, MOBILE CARS SRL, AUTOSPIEL SRL, SARULA SRL, CALIBUR SPRINT SRL, TEZEU SRL, WALT PARTS SRL, KONCES TRUCKS SRL, DRAFT PARTS SRL, AUTOUSER SRL, HEATMORE SRL, LIDER TRANS SRL.

Obligațiile fiscale suplimentare din Decizia de impunere din 21.12.2015 au fost stabilite în sarcina societății ca urmare a faptului că organele de inspecție fiscală au apreciat că tranzacțiile încheiate între societatea Tours Claus și o serie de societăți sunt fictive și nu au la bază operațiuni reale.

”Ori, reclamanta avea posibilitatea, atât în timp controlului, cât și în cuprinsul contestației administrative formulată ulterior, să prezinte argumente și probe în plus pentru susținerea achizițiilor înscrise în facturile emise de partenerii al căror comportament a fost analizat”, spun inspectorii fiscali.

Din cercetările efectuate de organele de cercetare penală din cadrul IPJ Cluj reiese că administratorii unor din societățile înscrise ca furnizori de către reclamantă au declarat că nu au efectuat tranzacții către Tours Claus, cum ar fi exemplul lui Adrian Potra – administratorul societății Walt Parts care a declarat că „nu a semnat facturi fiscale sau chitanțe, nu a desfășurat nici un fel de activități comerciale în numele Walt Parts și nu a auzit niciodată de firma Tours Claus”.

Un alt exemplu este cel al lui Mircea Rusu, administratorul societății Tezeu Auto care a declarat că ”nu cunoaște ce relații comerciale a desfășurat Tezeu Auto, nu a auzit de Tours Claus și personal nu a desfășurat nici un fel de activitatea economică.

Echipa de inspecție fiscală a dovedit că tranzacțiile efectuate de Tours Claus cu anumite societăți nu au fost efectiv realizate, iar circuitul facturilor a fost acela de a genera cheltuieli și de a deduce TVA în mod artificial, iar acest mod de lucru a reprezentat un artificiu care a avut drept scop obținerea unui avantaj, respectiv diminuarea profitului impozabil și a impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată datorată bugetului de stat.

”Se face referire peste tot în cuprinsul documentului la activitățile unor persoane precum Alin Basca, Vasile Târnăvean, Dănuț Leonaș Basca, care nu au legătură cu societatea controlată și nu s-a stabilit nicio legătură cu reprezentanții legali ai acesteia. Mai mult, faptul că anumiți furnizori nu mai au activitate sau nu funcționează la sediul declarat nu pot influența dreptul de deducere al TVA al contribuabilului. Domnul Liviu Jișa ȘTIA SAU TREBUIA SĂ ȘTIE de situația economică-juridică și financiară a societăților menționate mai sus.

Arhiva lui Jișa, inundată

Liviu Jișa a declarat că nu a pus la dispoziția organelor de inspecție fiscală documentele solicitate (contracte, comenzi sau alte documente legale pentru identificarea necesității și consumului pieselor de schimb) pe motiv că arhiva societății a fost inundată.  Organele fiscale spun această declarație nu se susține, deoarece documentele enumerate ca fiind deteriorate sau distruse total nu se referă la documentele solicitate.

”Societatea nu poate justifica aceste documente. Societatea nu deține documente care să ateste transportul pieselor achiziționate. Atât procedura de achiziție a pieselor de schimb, cât și procedura de constatare a defecțiunilor la mijloacelor de transport s-a desfășurat doar telefonic, fără documente scrise societatea neputând proba că achizițiile au fost efectiv realizate”, arată organele fiscale.

Totodată, considerând că faptele constatate cu ocazia inspecției fiscale în legătură cu tranzacțiile derulate cu acești furnizori pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală prevăzută la art. 9, alin. 1), lit. c) din Legea nr. 241/2005, organele de control au întocmit și transmis către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj sesizarea penală în data de 21 decembrie 2015.

”Firma se înscrie în parametri legali”

Societatea Tours Claus a dat în judecată Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca. Administratorul Liviu Jișa a cerut în instanță să se suspende actul administrativ prin care inspectorii au arătat că a societatea respectivă a derulat tranzacții fictive cu furnizorii menționați mai sus și astfel s-a impus în sarcina Tours Claus obligații fiscale suplimentare în cuantum de 2.958.179 lei.

În apărare, societatea Tours Claus, prin avocat, spune că firma se înscrie în parametri legali, având în vedere că și-a îndeplinit toate obligațiile contabile, declarative și de plată față de bugetul de stat al României.

”Tours Claus nu poate fi responsabilă că societatea Autosensy SRL (n.r. unul dintre furnizori), de exemplu, nu ar mai funcționa la sediul social declarat, că persoanele care au asigurat conducerea acestei societăți, respectiv Alin Felderean și Andras Kocsis nu au răspuns la invitațiile organelor fiscale sau că aceste societăți nu a menționat în propria contabilitate operațiunile comerciale derulate cu Tours Claus”, spune Liviu Jișa, prin avocat.

În martie 2018, judecătorul Iarina-Ioana Prepliceanu a respins cererea de chemare în judecare formulată de Tours Claus, ceea ce însemnă că acuzațiile din Decizia de impunere din 21.12.2015 prezentate mai sus rămân în picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.