Epopeea retrocedarilor din Palocsay este departe de a se fi încheiat. Clujenilor care au de primit pamântul livezii Palocsay li se promite de ani de zile ca vor fi împroprietariti, dar pâna acum acestia au primit doar declaratii politice. Se pare ca ultima lor solutie este Strasbourg-ul, întrucât autoritatile locale nu sunt în stare sa le rezolve problemele oamenilor. Saptamâna trecuta, când felecanii au fost chemati sa-si primeasca terenurile, oamenii s-au rasculat si împotriva viceprimarului Boros Janos, pe care l-au acuzat ca a împartit o parte din acele terenuri în mod preferential.

Ultima tentativa a municipalitatii de a rezolva problema împroprietaririi în cazul Palocsay a fost la începutul anului 2007. Însa si atunci aceasta tentativa a Primariei clujene nu a avut nici un rezultat, oficialii motivând ca nu au specialisti topografi care sa masoare si sa parceleze terenul. La începutul anului trecut, însusi fostul prefect al Clujului, Alin Tise, a venit la Palocsoy sa delimiteze pamânturile felecanilor, tinute “la comun" pentru aproape 50 de ani si înca 17 ani de tergiversari postcomuniste. Dupa câteva luni, administratia locala a organizat o licitatie si a desemnat o firma specializata sa faca acest lucru. Însa nici cu acele date nu s-a putut face nimic, iar felecanii au ramas neîmproprietariti. Cu toate acestea, unii mai norocosi se pare ca au reusit sa puna mâna pe terenurile respective. În aceasta categorie se înscrie si primarul comunei Feleacu, Ioan Tantau, un reputat primar liberal. Din informatiile noastre unul dintre cei care au reusit sa obtina un titlu de proprietate pentru terenul detinut în ferma Palocsay este chiar primarul comunei Feleacu.
 
Rascoala la Strasbourg

Saptamâna trecuta, ca într-un film care se tot repeta, oficialitatile au “aterizat” iarasi în livada Palocsay pentru a le promite oamenilor, pamânturile. Însa, nu s-a întâmplat nimic pentru ca, dupa cum se stie, anul 2008 este prin excelenta electoral si un bun prilej pentru ca politicienii sa arunce “momeli” politice pentru un vot în plus. Cei care erau de fata s-au saturat însa de promisiuni si l-au acuzat pe viceprimarul Clujului, Boros Janos, ca ar fi împartit mai multe paracele dupa propriile sale interese. Reprezentantii Primariei nu reusesc, de mai bine de patru ani, sa puna în posesie revendicatorii pe Trupul Stâni din Livada Palocsay. O parte dintre membrii Asociatiei “Mostenitorii Feleacului” i-u opinat primarului Emil Boc ca membrii Comisiei Locale de Fond Funciar nu tin cont de amplasamentul parcelelor care este trecut în vechile Carti Funciare.
Conform opiniei generale, neregulile de care s-ar face vinovata Comisia constau în faptul ca membrii acesteia au lucrat doar pe cererile de retrocedare depuse în baza Legii 18/1991, fara sa le coroboreze cu actele depuse în baza Legii 247/2005. Conform felecanilor, aceste aspecte vor crea o situatie contradictorie pentru proprietarii care-si cer terenurile pe vechile amplasamente.
Locuitorii din Feleac se declara extrem de nemultumiti de situatia terenurilor din Palocsay, afirmând ca vor face tot ce le sta în putinta pentru a reintra în posesia terenurilor. ”Nu cred ca se va rezolva curând situatia. Si-asa cred ca jumatate din teren e vândut deja. Am auzit ca mai cumpara cineva lânga “Aroma”, ceva fotbalist mare. Oamenii au vândut fara titlu de proprietate. Au vândut cu promisiune de vânzare-cumparare si cu un avans destul de serios. Deocamdata stiu ca s-a vândut foarte mult teren si continua sa se vânda si mai mult. Nu mai au rabdare oamenii. S-au plimbat atâta amar de vreme sa-si recupereze terenurile si s-au saturat. Si eu am vrut sa-l vând. Am primit 35 euro pe metrul patrat. Mai stau putin si daca nu se rezolva îl dau! Daca nu se rezolva nimic, mergem pâna la Strasbourg”, a spus un satean nemultumit. Asociatia “Mostenitorii Feleacului”, însumeaza peste 200 de revendicatori ai terenului Palacsoy.

Stefan Trandafir

Cele aproape 700 de hectare care constituie ferma pomicola pot fi considerate o adevarata mina de aur pentru ”baietii destepti” din constructii. În conditiile în care în Cluj-Napoca terenurile pentru constructii sunt pe terminate, viitorii investitorii se orienteaza spre alte locatii care nu au fost exploatate pâna acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.