Se pare că toată şarada cu “joaca” de-a deschiderea şi închiderea Lapidarului medieval şi premodern de la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca nu a fost doar o nefericită întâmplare. Echipa managerială a lui Felix Marcu a comis-o din nou lansând catalogul unei expoziţii care încă nu există. Din cele declarate pe pagina oficială a MNIT, acesta este rezultatul muncii unei întregi echipe în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de UEFISCDI în perioada 2021-2023.

Apariţia catalogului urma să fie corelată cu redeschiderea într-un spaţiu proaspăt renovat, restaurat chiar, a Colecţiei de Istoria Farmaciei, sub denumirea mult mai populară de Muzeul Farmaciei. Totul urma să se desfăşoare în coordonarea instituţiei tutelare, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, implicit managerul Felix Marcu. Recepţia lucrărilor în noua şi vechea în acelaşi timp locaţie a avut loc la sfârşitul lunii martie 2023, conducerea MNIT anunţând public faptul că în luna iunie a aceluiaşi an va fi vernisată şi deschisă pentru public Colecţia Farmaciei, într-o prezentare modernă. Lumea culturală clujeană a aşteptat cu nerăbdare luna iunie, când surpriză, managerul Felix Marcu a anunţat că datorită unor lucrări arheologice neprevăzute (dacă nu sunt sisteme de supraveghere atunci sunt lucrări arheologice) deschiderea anunţată deja nu va mai avea loc, fiind amânată pentru septembrie sau octombrie. Au trecut şi lunile septembrie şi octombrie fără ca nimic să se întâmple, doar o tăcere stânjenitoare.


Nerespectarea de către echipa managerială a MNIT a acestor termene a pus autorii catalogului într-o postură cel puţin incomodă, fiindcă proiectul se încheia, cele şapte volume erau gata, dar expoziţia nu exista, adică era o prezentare despre “Nimic” şi promisiunea că o să fie cândva, nu se ştie când. În aceste condiţii de incertitudine s-a luat decizia, extrem de neinspirată, ca să se facă lansarea catalogului chiar şi în această situație. Specialişti în domeniu ne-au spus că deşi catalogul a apărut în condiţii grafice excelente şi conţine informaţii muzeografice valoroase, faptul că lansarea nu s-a făcut în acelaşi timp cu vernisarea a ceea ce prezintă de fapt catalogul, adică expoziţia, înseamnă o nouă gafă managerială de proporţii.


Se pare că permanenta amânare a deschiderii colecţiei de la Muzeul Farmaciei e legată de faptul că spaţiile expoziţionale de la demisol sunt inundate la fiecare ploaie mai serioasă, apa fiind evacuată în stil “modern” cu găleata.
Un al doilea motiv e reprezentat de lentoarea cu care funcționarii din instituţiile statului emitente de autorizaţii şi avize, analizează documentaţia depusă. Acest lucru stârneşte iritare fiindcă “lumea” este obişnuită cu un alt tip de tratament şi cu foarte multe uşi larg deschise.
Cu toate aceste “mici inconveniente” e greu de ghicit care este strategia culturală a managerului Felix Marcu pentru perioada următoare. Cu un Lapidar închis la mai puţin de 24 de ore de la deschidere, cu catalogul expoziţiei de Istorie a Farmaciei lansat, dar expoziţia încă nu există, cu un proiect al unui Muzeu al Identităţilor şi Conflictelor transilvănene cu “realităţi istorice” contrafăcute……….ce mai urmează?????

4 COMENTARII

  1. Păi dacă dețineți informații cum că cineva vrea să demită prin presiuni politice un manager care a ocupat postul prin concurs ar trebui să investigați asta. Cineva din interior, umblă cu pile să ocupe postul. Dumneavoastră de ce țineți cu dinții? Ca politicienii să își pună directorii pe pile?

  2. Nu e nici un scandal. Scandal face cineva care a mai fost director tot așa, scriind în presă și făcând reclamații anonime la minister până când directorul, un intelectual de marcă, a fost demis abuziv. istoria se repetă. Și vom avea din nou un management discret fără nici un fel de activități, atât de discret încât a fost invizibil.

  3. Foarte interesant cum dintr-o dată domnul Narița e preocupat obsesiv de Muzeul de Istorie. Nimic despre Muzeul etnografic, despre Muzeul de Artă care își pierde clădirea… E scandal că Muzeul de istorie face expoziții, activități pentru public, construiește un muzeu nou, face cercetări arheologice în toată țara, e activ și prezent în viașa comunității. Asta trebuie oprit cu orice preț. Și ce mai pleiadă de politicieni invocați! Chiar șui Iohanis e implicat! Mă și mir cum directorul cu așa mari pile nu a ajuns ministru.

    • Chiar, care e treaba cu Muzeul de Artă? unde se mută tablourile? Ați întrebat la consiliul Județean unde fac muzeu de artă? Sau nu ne trebuie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.