În perioada 1 ianuarie – 21 noiembrie anul curent, în Italia au fost comise 263 de omucideri, 109 femei victime, dintre care 93 au fost ucise în mediul familial. Dintre acestea, 63 au murit din cauza partenerului/fostului partener. Așa reiese din ultima actualizare a raportului „Omucideri voluntare” întocmit de Serviciul de Analiză Criminală al Direcției Centrale a Poliției Criminale, publicat online de MAI italian, majoritatea femeilor străine ucise fiind de origine română.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, omuciderile voluntare au crescut cu 2% (în 2020 erau 257), cele cu victime feminine cu 8% (101 femei ucise anul trecut până pe 21 noiembrie).
De asemenea, infracțiunile comise în zona familială sunt în creștere (+ 5%) de la 130 la 136 în timp ce victimele de sex feminin cresc cu 7% (erau 87 în urmă cu un an). Femeile victime ale partenerului sau fostului, în acest an sunt cu 7% mai multe decât cele 59 din 2020.
În perioada 15-21 noiembrie 2021 au fost înregistrate 11 crime, dintre care 9 au fost comise în context familial/emoțional; 6 victime femei, dintre care 3 ucise de parteneri sau foști parteneri.
Româncele, în topul femeilor străine ucise în Italia
Atât în perioada 2019-2020, cât și în perioadele ianuarie-octombrie 2020/2021, femeile ucise în context familial sunt victime ale partenerilor sau foștilor parteneri cu procente care fluctuează în jurul a 70%. În celelalte cazuri, sunt aproape întotdeauna uciși din mâna părinților sau copiilor (27% în primele zece luni ale anului 2020 și 23% în primele zece luni ale anului 2021), în timp ce cazul crimelor comise de alte rude este rezidual.
În ceea ce privește modul de operare, în perioada ianuarie-octombrie 2021, precum și în cea corespunzătoare a anului 2020, folosirea armelor și/sau a armelor de mână improprii este predominantă în crimele voluntare de femei în context familial/afectiv (48 de cazuri).
În majoritatea cazurilor, femeile victime ale infracțiunilor de acest gen au vârsta cuprinsă între 31 și 44 de ani: 36% în perioada ianuarie-octombrie 2020 și 34% în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, urmate de victimele cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (22% în ambele perioade), în timp ce atât în primele zece luni ale anului 2020, cât și în primele zece luni ale acestui an, procentul victimelor minore se situează la 8%.
Cu referire la naționalitate, procentul victimelor italiene ajunge la 80% în ambele perioade analizate. Din analiza victimelor străine reiese că, atât în perioada ianuarie-octombrie 2020, cât și în perioada similară 2021, predomină cele de naționalitate română, urmate de cele de naționalitate marocană, albaneză și ucraineană.
Masacrul femeilor din Cosenza: 52 de feminicide în 30 de ani
Jurnaliștii din provincia Cosenza, Italia, au tratat și ei acest subiect.
„Femei asasinate de prieteni, iubiți, soți: în provincia noastră este cel mai mare număr de victime ale feminicidului din toată Calabria. Cincizeci și doi în ultimii treizeci de ani. La datele înfricoșătoare privind crimele se adaugă și cele referitoare la violențe – fizice și verbale – comise în anul curent”, se arată într-un amplu material cosenza.gazzettadelsud.it.
Procurorul șef Mario Spagnuolo a făcut raportul: 673 de dosare pentru care magistratura de instrucție a deschis dosare de anchetă în 2021. În douăzeci de ocazii bărbații violenți au ajuns în închisoare; în patruzeci în arest la domiciliu, în timp ce până la o sută au fost supuși interdicțiilor de a se apropia de fostul lor partener.
La acest tablou se adaugă neplata pensiei alimentare, refuzul de a sprijini financiar copiii minori și alte abuzuri care au devenit subiect de plângeri penale.
Negrul record al morții
Dar să ne întoarcem la tristul record al morții. Cel mai recent feminicid a văzut-o pe Sonia Lattari decedând în septembrie anul trecut la Fagnano, înjunghiată de soțul ei, Giuseppe Servidio. În lunile precedente, victima suferise violența soțului ei, dar, la sosirea carabinierilor, nu intenționa să-și denunte soțul.
La 30 august 2020, Anelya Dimova, în vârstă de 55 de ani, a fost ucisă la Belvedere.
La Cassano, în aprilie a anului precedent, Romina Iannicelli, în vârstă de 44 de ani, fusese măcelărită în cap de soţ, găsit ulterior vinovat, Giovanni De Cicco.
În decembrie 2018, cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, la Scalea, Manuel Garcia, în vârstă de 27 de ani, și-a ucis iubita, Medina Pena, în vârstă de 25 de ani, aruncând-o de la balconul casei sale.
În iunie 2017, la Montalto Uffugo, gardian în închisoare, Giovanni Petrasso, a pus capăt vieții soției sale, Maria Grazia Russo, în vârstă de 48 de ani, cu împușcături și apoi s-a sinucis.
Lista continuă cu Fiorella Maugeri, în vârstă de 40 de ani, ucisă în mai 2015 la Rende de soțul ei, Franco De Vito, un carabinier care s-a sinucis ulterior.
Silvana Rodrigues, în vârstă de 40 de ani, înjunghiată până la moarte, în luna decembrie a aceluiași an, la Belvedere, de condamnatul Sergio Carrozzino.
Maria Vommaro, în vârstă de 56 de ani, ucisă de partenerul ei, Franco Garritano, în noiembrie 2014, la Fiumefreddo Bruzio.
Evenimentele tragice sunt foarte multe. Reamintim pe alții trei care au rămas în special în memoria colectivă. Cea care a văzut moartea Fabiana Luzzi, studenta de 16 ani din Corigliano rănită mai întâi cu 24 de înjunghiuri de fostul ei iubit și apoi arsă de vie în mai 2013.
Moartea Florentinei Boaru, în vârstă de 19 ani, româncă, ucisă în Rossano și apoi aruncată într-un sac printre deșeurile unei gropi de gunoi de micul antreprenor Cosimo De Luca.
Și, în sfârșit, uciderea cu o înjunghiere în gât în decembrie 2002, de-a lungul autostrăzii care leagă Rende de Paola, a jurnalistei de televiziune Maria Rosaria Sessa de către partenerul ei, Corrado Bafaro, care s-a sinucis.
Amintirea acestor evenimente groaznice sângeroase din 25 noiembrie este foarte importantă: de fapt, poate servi la menținerea atenției ridicate, astfel încât să nu se mai repete.
sursa: stiridiaspora.ro