Odată cu evoluția tehnologică și digitalizarea, a apărut și fenomenul jocurilor video / jocurilor electronice. Conform informațiilor existente, primul joc electronic a fost făcut în 1947 și reprezenta o simulare de rachete. Acesta putea să ruleze pe un calculator EDSAC, existent la avea vreme.

Apoi au apărut jocurile Arcade prin anii 1970 și, datorită ușurinței utilizării, acestea au devenit foarte populare. Primul joc realizat, care producea bani, a fost Computer Space, creat în 1971.

Tot în anii `70 au apărut jocurile pe consolă. În 1975, în preajma crăciunului, popularitatea jocurilor video pe console a crescut. Se căuta foarte mult jocul PONG dar și clonele precum Coleco Telstar.

În 1977, Atari a lansat prima consolă pe bază de casetă, numită Video Computer System (VCS), recunoscută și sub numele Atari 2600. În preajma sărbătorilor, 9 jocuri au fost lansate pentru această consolă, ceea ce a propulsat-o pe prima poziție în topul popularității consolelor din prima generație.

Până în 2005, au fost construite nu mai puțin de 6 generații de console, toate venind la pachet cu mii de jocuri. Sony Playstation și Nintendo s-au bătut și se bat pentru deținerea supremației pe piața jocurilor video. În 2001 a intrat în scenă și Microsoft cu a sa consolă XBOX. A 6-a generație de console s-a remarcat prin controversele provocate din cauza jocurilor cu un conținut mare de sex, crimă, violență, propagandă socială și multe altele. 

În prezent suntem la a 8-a generație de console, care încorporează cele mai moderne tehnologii și funcții. Odată cu evoluția tehnologia și prin creșterea bugetelor destinate producției de jocuri video, a crescut și cererea pentru programatori și dezvoltatori, fiind captați inclusiv artiști din afara industriei.

În România, piața jocurilor video a crescut constant în ultimii 15 ani. În 2016, cifra de afaceri înregistrată în industria de gaming depășea suma de 145.3 milioane de doalari. În 2019, pentru prima dată, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a depășit cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari.

Totodată, România a devenit una dintre cele mai importante piețe producătoare de jocuri, fiind numeroase centre de producție la București, Timișoara, Iași și Cluj.

În paralel cu dezvoltarea jocurilor pentru console, s-au dezvoltat jocurile pentru PC și cele pentru telefoanele inteligente. Au apărut tot mai multe genuri de jocuri și s-a trecut de la jocurile plătite integral la abonamente lunare și chiar gratuite. Sunt jocuri de acțiune, de strategie, simulatoare, RPG-uri, jocuri de noroc și multe altele.

Internetul din România a fost invadată de mii de jocuri gratuite, de diferite genuri și pentru diferite dispozitive. Industria jocurilor video nu ar fi evoluat atât de mult dacă oamenii nu s-ar fi jucat și nu ar fi fost atrași de această formă de relaxare.

Conform unui studiu realizat de iZi Data la comanda RGDA (Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România), în România sunt 7.9 milioane de useri practicanți de jocuri video pe smartphone, PC, console și tablete. Aici intră toți cei cu vârstele cuprinse între 15 ani și 64 de ani. Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. 64% dintre români preferă telefonul mobil pentru a se juca. PC-ul / laptop-ul ocupă poziția secundă cu 60% în timp ce consolele sunt preferate de 15.5% dintre respondenții studiului.

Jocurile online sunt practicate de 14.3% dintre useri, în timp ce jocurile din social media sunt preferate de 6.7% dintre jucători.

Jocurile au ajuns și unelte de marketing. Jocurile de tip ”Free to Play” sunt preferatele userilor. Ele pot fi jucate fără angajamente financiare, fără conturi și unele dintre ele pot fi jucate fără a fi instalate pe dispozitivele personale, doar pe online.

De exemplu sunt simulatoare de fotbal, jocuri de strategie, jocuri de acțiune, jocuri de noroc sau jocuri de tip RPG în care userul le poate practica pe internet, fără a investi din prima. Doar că unele funcții, care sunt necesare pentru evoluția în etapele superioare, costă bani și userii aleg să plătească. Jocurile ”Free to Play” sunt monetizate prin aceste tranzacții interne sau prin rularea de reclame. 

Conform studiului prezentat mai sus, pentru jocurile dedicate telefoanelor mobile un user cheltuie în medie cam 9 lei/lună, în timp ce jocurile de pe PC atrag tranzacții interne de la useri de 24 lei/lună. Cei mai mulți bani sunt cheltuiți de către useri pe jocurile dedicate consolelor, undeva la 46 lei/lună. Jocurile sunt gratuite, dar au suficiente mecanisme de a atrage finanțări din partea userilor. Inclusiv cazinourile au adoptat acest gen de jocuri online, știind că lumea dorește cel mai mult jocurile slot gratis ca la aparate

Jocurile slot sunt atractive prin coloristică, efectele grafice, dar și prin faptul că sunt ușor de instalat și practicat. Nu tot timpul ai nevoie de internet pentru a fi jucate, iar asta contează foarte mult pentru unii useri. Un alt avantaj ține de varietatea jocurilor și funcțiilor disponibile. În același timp, platformele pun la dispoziția jucătorilor diferite bonusuri, rotiri gratuite și jackpoturi imense. Dar pentru a putea câștiga bani cu adevărat din practicarea jocurilor de noroc, userii trebuie să plătească.

Nu mai este un secret faptul că divertismentul și jocurile au capacitatea de a genera dependență. Utilizatorilor le este greu să recunoscă impactul negativ al jocurilor în viața cotidiană, cu toate că 30% dintre useri spun că se joacă pentru a învăța ceva nou. 

Au fost identificate mai multe tipologii de jucători, printre care avem jucătorul ambițios, jucătorul răbdător, jucătorul rațional, jucătorul relaxat și jucătorul grăbit. În funcție de caracterul fiecăruia, ne putem da seama cine e dispus să se joace mai mult și să investească mai mult în jocurile practicate.

Producătorii de jocuri mizează pe implicarea tot mai mare a jucătorilor și implementează tot felul de sisteme pentru a-i atrage zilnic în platforme. Aceste idei de marketing eficace mizează tocmai pe această dependență a userilor față de jocuri. Aceste strategii au fost utilizate cu mult timp înainte ca smartphoneurile să devină atât de inteligente. Adevărul este că tuturor le place să joace jocuri gratuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.